Stationsstraat 73
www.heemkundekringdeurne.nl

Bezoek ook:

deurnewiki.nl    docudeurne

Vrije tijd in vroeger dagen

Verslag van de foto- en filmavond op woensdag 20 november 2019
Commentator: Hans van Hoek, werkgroep Beeld en Geluid

Hans heeft uit de 33.000 fotoís waarover de heemkundekring beschikt een selectie gemaakt die allemaal hetzelfde onderwerp raken:: Wat deden mensen vroeger in hun spaarzame vrije tijd? Dit thema wordt behandeld tot de pauze om 21.00 uur.
De fotoís zijn het levende bewijs dat er ook 100 jaar geleden al van alles te doen was en dat mensen hun vrije tijd op vele manieren invulden, gewoon binnen hun familie, buurt en kennissenkring. Ook was er een uitgebreid verenigingsleven. De fotoís en namen vliegen voorbij. Veel van die verenigingen bestaan nog. De fotoís tonen aan hoe groot deze verenigingen geweest moeten zijn. In 2019 vervullen zij een minder prominente rol dan vroeger. Denk bijvoorbeeld aan de jachtverenigingen, maar ook verenigingen zoals de harmonieŽn worden geconfronteerd met een teruglopend ledental.  Op de groepsfoto's van toen zien we een voor nu ondenkbaar groot aantal leden in de zeventiger jaren. Verder zien we fotoís van zaken die nu niet meer voorkomen: De breiende herder en de kooksters voor feesten en partijen zijn hier voorbeelden van.

Na de pauze wordt een film getoond. We zien drie afleveringen van 'De Wandeling', een serie die Omroep Brabant 25 jaar geleden uitzond. René Bastiaanse stuitert door De Brabantse Peel, Helenaveen en Griendtsveen. Heel leuk en ook heel interessant en nog steeds heel herkenbaar. En net door alle val-  en struikelpartijen van René weten we precies wat levend hoogveen is. De zaal, gevuld met 65 beozekers,  geniet er hoorbaar van.
Het is bijna half elf, als Klaas Hendriks Hans bedankt met een attentie en een extra applaus. Na enkele mededelingen wordt de avond afgesloten.

Namens de werkgroep lezingen en excursies,
Marie-José Sluijsmans