logo

Stationsstraat 73
5751 HC Deurne
T: 0493 320709
E: info@heemkundekringdeurne.nl
www.heemkundekringdeurne.nl

Bezoek ook:

deurnewiki.nl    docudeurne

Verslag excursie emaillemuseum 5 oktober 2019

 

Kleine excursie; bezoek aan emaillemuseum 'Het kleine Aadal' in Erp

Zoĺn 16 personen melden zich tegen tweeŰn bij de het museum. Daar worden we opgewacht met koffie en cake. De ontvangstruimte staat vol met voornamelijk koffiepotten en servies. Allemaal emaillewerk, het luxe deel, wel te verstaan. Als we niet beter geweten hadden zouden we gezworen hebben dat we tussen porselein zaten. Dat is even een indrukwekkend begin van de middag.   

Wim van Heeswijk, die samen met Mieke van Duijnhoven dit museum runt, houdt een inleiding voor we een aantal loodsen vol emaille mogen bezoeken. Dat doet hij indrukwekkend en informatief. Wim geeft een duidelijk overzicht van de geschiedenis van het emaille in Nederland. Hij is een goede spreker met veel droge humor. Binnen de kortste keren zijn we breed ge´nformeerd over de bekendste merken (BK, Dru, De Kat), het trekken van ijzer in allerlei gebruiksmodellen, het emailleren en de verschillende voorwerpen, die op deze manier geproduceerd zijn. We krijgen ook een beetje inzicht in de werkomstandigheden van de arbeiders in de fabrieken.  

Wim laat ons zien hoe we aan de versiering, de kleur en het model kunnen zien hoe oud iets is en wie het geproduceerd heeft. Omdat we bijna allemaal met emaille potten en pannen zijn grootgebracht herkennen we het verhaal en herkennen we ook meer als we later in de loodsen rondstruinen. Hij vertelt hoe hij internet doorzoekt en naar rommelmarkten gaat, op zoek naar materiaal voor zijn museum. Het spelletje van loven en bieden is aan hem welbesteed. Mede dankzij deze smeu´ge verhalen raken we onder de indruk van dit particulier museumproject en het geld dat erin gestoken is om deze bijna complete en ook gave verzameling van huishoudelijke voorwerpen in emaille bij elkaar te krijgen. 

Na ruim een uur en meerdere kopjes koffie later mogen we de vier loodsen bezoeken, Wim voor en Mieke sluit de rij. Wims verhalen lokken de groep mee van de ene plek naar de andere.. 

Het is tegen vijven als Rob Berkvens onze gastheer en gastvrouw bedankt voor deze zeer informatieve en zeker ook  gezellige middag! 

Namens de werkgroep Lezingen en excursies, Marie-José Sluijsmans