Werkgroep Tentoonstellingen

Tentoonstellingen in het Heemhuis worden verzorgd door deze werkgroep. Er ontstaat een idee voor een onderwerp of thema en dat wordt verder uitgewerkt. Dan is het zaak om de betreffende voorwerpen hiervoor bij elkaar te krijgen.

De werkgroep kan gebruikmaken van voorwerpen, boeken en foto's uit de oudheidkamer, de bibliotheek en het beeldarchief. Vaak ook kunnen spullen geleend worden van leden of relaties. Er worden elk jaar enkele tentoonstellingen ingericht. Bij de meeste tentoonstellingen is tegen betaling is een gids in A-5 formaat verkrijgbaar.

Tussenpersoon namens het bestuur:

Werkgroep:

• Contactpersoon Rob Berkvens
  • Hans van de Mortel
  • Fien Verrijt
  • Anja Tabor
  • Josée van der Loo (sabatical 2017)
  • Vitrine in de tentoonstelling Gezondheidszorg ten tijde van dokter Hendrik Wiegersma in 2016

Klik hier...>Tentoonstellingen voor de omschrijving op DeurneWiki van de tentoonstellingen die in het heemhuis te zien zijn geweest.

Lang was het: tobben aan de tobbe

Tentoonstelling Maandag-wasdag vanaf 12 maart

Links: Tijdens de oorlog geëvacueerd naar Bakel: wassen, stoppen, spoelen; vlnr: tante Miet Daniëls (zus van Jan), Ciska Daniëls en NN.
    Rechts: Kornelia Gertruda (Korrie) Pardoel (1912-2002), dochter van Frederik Pardoel (1878-1959) en Petronella Bakker (1879-1959). In de tuin van de pastorie in Neerkant, waar zij werkzaam was als huishoudster.

Op zondag 12 maart opent Thea Mansvelders, de enthousiaste eigenaar van  museumpje ’t Hökske in Deurne-Zeilberg, om 14.30 uur in het Heemhuis de nieuwe tentoonstelling Maandag-wasdag van Heemkundekring H.N. Ouwerling. Een tentoonstelling over de zwaarste klus in een huishouden tot de komst van de elektrische wasmachines en de wasmachinecombinaties: de wekelijkse wasdag. Het Heemhuis is open vanaf 14.00 uur.

Tot de jaren ’50 en ‘60 van de vorige eeuw was het ploeteren met teilen water, inweken, koken van de was op een gaspitje, raspen van de Sunlightzeep, schrobben op een wasbord, spoelen en wringen en dan eindelijk ophangen aan de waslijn.
    Trots stond de huisvrouw van toen te glunderen als de was wapperend hing te drogen in de frisse wind. Maar dan was het leed nog niet geleden. Vergat ze om de wasdraad schoon te maken, dan zaten er vuile strepen op de was. Een plotselinge regenbui veroorzaakte paniek. En niet te vergeten de vogels…

Kortom, het was tobben aan de tobbe. En daarna nog het strijken en mangelen van de schone was! Attributen, foto’s, etc. van dit helse karwei zijn tot en met 25 juni te zien in het Heemhuis aan de Stationsstraat 73 in Deurne. Gratis toegang  op de tweede en vierde zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur en iedere dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur.