Werkgroep Tentoonstellingen

Tentoonstellingen in het Heemhuis worden verzorgd door deze werkgroep. Er ontstaat een idee voor een onderwerp of thema en dat wordt verder uitgewerkt. Dan is het zaak om de betreffende voorwerpen hiervoor bij elkaar te krijgen.

De werkgroep kan gebruikmaken van voorwerpen, boeken en foto's uit de oudheidkamer, de bibliotheek en het beeldarchief. Vaak ook kunnen spullen geleend worden van leden of relaties. Er worden elk jaar enkele tentoonstellingen ingericht. Bij de meeste tentoonstellingen is tegen betaling is een gids in A-5 formaat verkrijgbaar.

Tussenpersoon namens het bestuur:

Werkgroep:

• Contactpersoon Rob Berkvens
  • Hans van de Mortel
  • Fien Verrijt
  • Anja Tabor
  • Josée van der Loo (sabatical 2017)
  • Vitrine in de tentoonstelling Gezondheidszorg ten tijde van dokter Hendrik Wiegersma in 2016

Klik hier...>Tentoonstellingen voor de omschrijving op DeurneWiki van de tentoonstellingen die in het heemhuis te zien zijn geweest.

Expositie: Moek weer uit de mist

Deze foto is gemaakt in februari 1981 en werd gebruikt voor een platenhoes van Moek. Vlnr: Riek Manders, Cor van Bussel, Frans Knapen, Jan van Ooij, Toon Manders en Lies Rakels-van Heuven

DEURNE - Op 25 juni 2017 wordt in het heemhuis van Heemkundekring H.N. Ouwerling aan de Stationsstraat 73 in Deurne om 14.30 uur een tentoonstelling geopend door Anneke van Ooij over de legendarische Zeilbergse volksmuziekgroep Moek. Moek in de schijnwerpers, zodat de mist van het verleden weer voor even opklaart.

De tentoonstelling over de volksmuziekgroep Moek in het Heemhuis wordt vervroegd geopend. Niet op 9 juli maar al op zondag 25 juni. Dat betekent ook dat de expositie Maandag Wasdag op 11 juni voor het laatst te zien is in het Heemhuis.
    Moek was tussen 1974 en 1985 een begrip in de wijde omgeving vanwege de uitstekende vertolking van met name Brabantse volksliedjes door de volksmuziekgroep. De groep, onder de bezielende leiding van Jan van Ooij, bestond verder uit Cor van Bussel, Toon Manders, Riek Manders-van Kuijlenburg, Lies Rakels-van Heuven en Frans Knapen.
    Jan had jarenlang oude mensen bezocht en de liedjes die ze nog kenden van vroeger vastgelegd en gearrangeerd voor de groep. Hij wilde die unieke muziek zoals hij zei: Uit de moek (= mist) halen. Zo ontstond de naam Moek voor de groep. Ze vertolkten die muziek met originele instrumenten, zoals de draailier, de theekistbas, de mondharp, de vlier, doedelzak en trekharmonica, maar ook werden lepels en een rommelpot van een met een varkensblaas bespannen Keulse pot gebruikt.
    Mede door de contacten met Omroep Brabant groeide de belangstelling voor Moek. Tot ver in het land trad de groep voor volle zalen op. Hun grammofoonplaten werden gretig gekocht.
    Naast de volksmuziek maakte Jan ook zelf composities. Het meest bekende is het Zeilbergse volkslied dat nog regelmatig wordt gezongen. De tentoonstelling toont de vele instrumenten en de kostuums waarin Moek optrad. Ook diverse attributen zijn te zien.
    De tentoonstelling loopt tot 22 oktober en is elke tweede en vierde zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur en elke dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur te bezoeken. De entree is gratis en de koffie staat klaar.
    Wij attenderen u alvast op de muzikale lezing op 28 september in Dn Draai aan de Blasiusstraat in Zeilberg met optredens van leden van Moek en Joris en Willard van Ooij onder leiding van Carolien van der Hulst. Het programma wordt gepresenteerd door Martien van Rijt.