logo

Tentoonstelling: Hoe leit dit kindeke

Op zondag 11 november opent pastoor Paul Janssen in het heemhuis de tentoonstelling 'Hoe leit dit kindeke'. De tentoonstelling is elke tweede en vierde zondag van de maand en elke dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur gratis te bezoeken. Het heemhuis is tijdens deze expositie prachtig versierd met allerlei antieke kerstballen, klokjes, kaarsjes en noem maar op. In de vitrines staan verschillende, soms al heel oude, kerststalletjes. Ook teksten van oude liedjes en recepten van typische gerechten en drankjes voor Kerst en Nieuwjaar zijn er te vinden. Ook wordt aandacht besteed aan de traditionele viering van Drie Koningen rond 6 januari.

Het fenomeen "Kerststallen” hebben we te danken aan de Heilige Franciscus ( 1182-1126). Om het kerstverhaal uit te leggen aan de ongeletterde middeleeuwse bevolking van het dorp Greccio maakte hij gebruik van de toen populaire mystiekspelen. Dit idee werd door de franciscaner monniken verspreid in heel Europa en het gespeelde kerstverhaal werd gemeengoed vanaf de 16de eeuw. In de 19de eeuw begonnen gegoede burgers met een kleine kerststal rond kerstmis hun huis te versieren.

Dit jaar stellen Cees en Regina Senders een deel van hun enorme verzameling kerstgroepen ten toon in het Heemhuis. De basis voor deze hobby ligt in 2000. Cees vond toen een tekening van een kerstdorp uit 1900. Zijn hobby was houtbewerking en daarom maakte hij de gebouwen daar van na. Nadien ging hij op zoek naar een kerstgroep die er bij paste.Dit was het begin van zijn verzameling. In 2003 werden zijn vrouw en hij lid van de landelijke vereniging "Vrienden van de Kerstgroep”, waarna het verzamelen pas goed begon. Ze bezitten kerstgroepen uit de hele wereld van klein tot groot. Aan de hand van oude figuurzaag tekeningen maakt Cees zelf nog steeds kerstgroepen. De hobby van zijn vrouw is borduren. Zij borduurde een aantal kerstgroepen die ook te bewonderen zijn. Er worden groepen tentoongesteld uit de gehele wereld. Op deze tentoonstelling is ook een stal aanwezig die gemaakt is door iemand uit Deurne met vermoedelijk beeldjes uit Oostenrijk.

kerstfeest