Ons heemhuis

• Stationsstraat 73,  5751 HC Deurne
  • uitstekend bereikbaar aan toegangsweg naar het centrum
  • voldoende parkeerplaatsen in directe omgeving
  • op 5 minuten loopafstand van het NS-station Deurne
  • gratis toegang
  • deels toegankelijk voor rolstoelgebruikers
  • gratis koffie/thee met peperkoek; vrijwillige bijdrage welkom
  • openingstijden

Heemkundekring H.N.Ouwerling was geruime tijd op zoek naar een goed onderkomen voor de Oudheidkamer en al haar andere activiteiten. Het huis van de familie Lutters, Stationsstraat 73, eigendom van de familie Hohmann-van Doorne, stond eind jaren 1980 al geruime tijd leeg en zou eigenlijk worden gesloopt.

Piet van Rossum, lid van de heemkundekring, attendeerde het bestuur op dit pand. Er werd contact opgenomen met de eigenaar die het huis vervolgens op 9 juli 1988 gratis beschikbaar stelde aan de heemkundekring.
Met een ploeg van 10 vrijwilligers werd er ruim een jaar lang elke week geklust: behangen, geschilderd, deuren 'uitgestukt', vloerplanken vervangen, tegelvloeren afgeschuurd, muren afgekapt, elektriciteitsbedrading vervangen en licht aangelegd.

Ook werden er vitrines getimmerd, vitrages en gordijnen genaaid en eindeloos gepoetst. Na een jaar hard ploeteren werd op zaterdag 9 september 1989 het Heemhuis geopend.

In de keuken ligt nog de originele rode plavuizenvloer en is de plattebuiskachel  aangesloten, die 's winters brandt.

Het originele aanrecht is aanwezig en de oude pomp werd in de keuken teruggeplaatst. In de keuken staan gebruiksvoorwerpen afkomstig van de Oudheidkamer.

In 2012 is de opkamer, tot dan nostalgische ingericht als slaapkamer, in gebruik genomen als kantoor.

Renovatie en gedeeltelijke herinrichting

Archeologiekelder, heropening heemhuis op 10 september 2017 door wethouder Marinus Biemans en voorzitter Jan Adriaans, en een detail van de Oudheidkamer

In 2016/2017 heeft een grondige renovatie van het heemhuis plaatsgevonden. Het dak werd vernieuwd en een nieuwe toiletgroep gebouwd. Daarnaast is de zolder geheel gestript, ge´soleerd en voorzien van een nieuwe vloer. De zolder is daarna ingericht als oudheidkamer waar regelmatig wisseltentoonstellingen plaatsvinden. In de kelder worden archeologische vondsten tentoongesteld. Het gerenoveerde heemhuis is op 10 september 2017 officieel heropend.

Tijdens de openingsuren van het Heemhuis (zie Algemene info) is ons onderkomen kosteloos te bezichtigen. U kunt bijvoorbeeld bij ons aan de 'stamtafel' gezellig een kopje koffie komen drinken.

bij mooi weer buiten koffiedrinken

Zie ook op de pagina's informatie en foto's over de beugelbaan, over de heemtuin en over de geschiedenis van het heemhuis bij historie.