Ons Heemhuis

• Stationsstraat 73,  5751 HC Deurne
  • uitstekend bereikbaar aan toegangsweg naar het centrum
  • voldoende parkeerplaatsen in directe omgeving
  • op 5 minuten loopafstand van het NS-station Deurne
  • gratis toegang
  • deels toegankelijk voor rolstoelgebruikers
  • gratis koffie/thee met peperkoek; vrijwillige bijdrage welkom
  • openingstijden

Heemkundekring H.N.Ouwerling was geruime tijd op zoek naar een goed onderkomen voor de Oudheidkamer en al haar andere activiteiten. Het huis van de familie Lutters, Stationsstraat 73, eigendom van de familie Hohmann-van Doorne, stond eind jaren 1980 al geruime tijd leeg en zou eigenlijk worden gesloopt.

Piet van Rossum, lid van de heemkundekring, attendeerde het bestuur op dit pand. Er werd contact opgenomen met de eigenaar die het huis vervolgens op 9 juli 1988 gratis beschikbaar stelde aan de heemkundekring.
Met een ploeg van 10 vrijwilligers werd er ruim een jaar lang elke week geklust: behangen, geschilderd, deuren 'uitgestukt', vloerplanken vervangen, tegelvloeren afgeschuurd, muren afgekapt, elektriciteitsbedrading vervangen en licht aangelegd.

Ook werden er vitrines getimmerd, vitrages en gordijnen genaaid en eindeloos gepoetst. Na een jaar hard ploeteren werd op zaterdag 9 september 1989 het Heemhuis geopend.

foto interieur keuken

In de keuken ligt nog de originele rode plavuizenvloer en is de plattebuiskachel aangesloten, die 's winters brandt.
Het originele aanrecht is aanwezig en de oude pomp werd in de keuken teruggeplaatst. In de keuken staan gebruiksvoorwerpen afkomstig van de Oudheidkamer. In 2017 wordt de de vernieuwde Oudheidkamer geopend op de gerestaureerde zolder.

De kelder is in gebruik als tentoonstellingsruimte van de archeologiewerkgroep; de moeite waard om o.a. de kannebuizen te bezichtigen.

Tijdens de openingsuren van het Heemhuis (zie Algemene info) is ons onderkomen kosteloos te bezichtigen. U kunt bijvoorbeeld bij ons aan de 'stamtafel' gezellig een kopje koffie komen drinken.

bij mooi weer buiten koffiedrinken

Zie ook op de pagina's informatie en foto's over de beugelbaan, over de heemtuin en over de geschiedenis van het heemhuis bij historie.

De voorheen nostalgisch ingerichte opkamer; sinds 2012 kantoor