logo

Stationsstraat 73
5751 HC Deurne
T: 0493 320709
E: info@heemkundekringdeurne.nl
www.heemkundekringdeurne.nl

Bezoek ook:

deurnewiki.nl    docudeurne

Persberichten 2014


Woensdag 19 november 2014:


In Erfgoedpunt Peel staan ook in december weer allerhande activiteiten op de rol, die interessant zijn voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van de Peel, de omliggende dorpen en familiegeschiedenis.

Over namen - door Jacques van der Velden
Woensdag 10 december verzorgt Jacques van der Velden van 13.30 tot 15.30 uur een inloopmiddag over de herkomst van familienamen. Mensen kennen van oudsher namen toe aan iedereen en van alles: voornamen, familienamen, scheldnamen, veldnamen en woonplaatsen als dorpen en gehuchten. Achternamen kunnen ook duiden op een beroep dat lang geleden door een voorouder werd uitgeoefend of verwijzen naar een woonplek. Nieuwsgierig naar meer? Jacques kan u er uitgebreid over vertellen.


Vragen over vroeger? vraag het aan Ad Kersten
Vrijdag 12 december van 13.00 tot 17.00 uur kan iedereen in het Erfgoedpunt terecht voor vragen over de historie van de Peel en de Peeldorpen. Elke vraag op het gebied van erfgoed van Deurne, Asten en Someren en de Peel kan gesteld worden aan Ad Kersten. Daarbij staan de op de regio gerichte bibliotheekcollectie en computers ter beschikking voor het opsnorren van informatie. Maar misschien heeft u zelf oude documenten waar u advies over wenst, ook dan bent u van harte welkom!

Beeldherkenning Asten - gepresenteerd door Adrie Mennen
Donderdag 18 december van 10.00 tot 12.00 uur staan historische foto’s uit Asten centraal. Wellicht kunt u met een duik in uw geheugen reeds bekende informatie aanvullen. De foto’s worden op groot beeld getoond. Bent u zelf in bezit van oude foto’s of fotoalbums die betrekking hebben op Asten, breng ze gerust mee!


Peelgangers - vrimd volk in de Peel
Elke donderdag (maar niet op 25 december) wordt door een klein legertje vrijwilligers gewerkt aan het ontsluiten van bronnen met informatie over wie in het veen van de Peel heeft gewerkt, met name bij de grote vervenings- en ontginningsbedrijven. De Peelwerkers kwamen niet alleen uit de nabij gelegen dorpen maar ook uit Drenthe, Groningen, Zuid-Holland en Pruisen. Vrimd volk dus. Wilt u eens een kijkje komen nemen bij dit project? U bent van harte welkom. De vrijwilligers vertellen u er graag over.

Erfgoedpunt Peel is gevestigd in het Klok&Peel Museum. Het Erfgoedpunt en de aldaar aangeboden activiteiten zijn gratis te bezoeken. Voor bezoek aan het museum zelf gelden toegangsprijzen. Zie ook www.museumasten.nl


Woensdag 11 november 2014:
In Erfgoedpunt Peel staan in november weer allerhande activiteiten op de rol voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Peel,
de omliggende dorpen en familiegeschiedenis.

Over namen - door Jacques van der Velden
Woensdagmiddag 19 november verzorgt Jacques van der Velden tussen 13.30 en 15.30 uur een inloopmiddag over de herkomst van familienamen. Mensen kennen van oudsher namen toe aan iedereen en van alles: voornamen, familienamen, scheldnamen, veldnamen, woonplaatsen als dorpen en gehuchten. Achternamen kunnen ook duiden op een beroep dat lang geleden door een voorouder werd uitgeoefend of verwijzen naar een woonplek. Nieuwsgierig naar meer? Jacques kan u er uitgebreid over vertellen.

Beeldherkenning Asten
Donderdag 20 november van 10.00 tot 12.00 uur. Op deze ochtend staan historische foto’s uit Asten centraal. Wellicht kunt u met een duik in uw geheugen reeds bekende informatie aanvullen. De foto’s worden op groot beeld getoond. Bent u zelf in bezit van oude foto’s of fotoalbums die betrekking hebben op Asten, breng ze gerust mee!


Workshop gemeente- en landbouwverslagen - door het RHCe
Vrijdag 28 november van 13.00 tot 17.00 uur. Op deze middag vertelt Gerard Kuijpers van het RHCe welke informatie u kunt ontfutselen aan gemeente- en landbouwverslagen. Ze zijn namelijk niet te missen bronnen bij het onderzoek naar de geschiedenis van de Peel en de Peeldorpen. Gemeenteverslagen geven per jaar een overzicht van wat er vooral op ambtelijk gebied in een gemeente is gebeurd. In de loop der jaren hebben de verslagen vele wijzigingen ondergaan. Het zogenaamde landbouwverslag dat inzichtelijk maakt hoe er werd geboerd, was er aanvankelijk onderdeel van maar evolueerde tot een separaat verslag. De opeenvolgende verslagen tonen hoe de Peelregio zich op vele terreinen ontwikkelde. Uiteraard is er deze middag volop gelegenheid om vragen te stellen.

Peelgangers - vrimd volk in de Peel
Elke donderdag wordt door een klein legertje vrijwilligers gewerkt aan het ontsluiten van bronnen met informatie over wie in het veen van de Peel heeft gewerkt, met name bij de grote vervenings- en ontginningsbedrijven. De Peelwerkers kwamen niet alleen uit de nabij gelegen dorpen maar ook uit Drenthe, Groningen, Zuid-Holland en Pruisen. Vrimd volk dus. Wilt u eens een kijkje komen nemen bij dit project? U bent van harte welkom. De vrijwilligers vertellen u er graag over.
Erfgoedpunt Peel is gratis te bezoeken en te vinden in het Klok&Peel Museumaan de Ostaderstraat in Asten. Voor bezoek aan het museum gelden toegangsprijzen. Zie ook www.museumasten.nlMaandag 22 september 2014:


Activiteiten in Erfgoedpunt Peel in oktober:

Beeldherkenning Asten

Donderdag 16 oktober van 10.00 tot 12.00 uur ontvangt Adrie Mennen graag eenieder die meer kan vertellen over personen en / of gebeurtenissen die op oude foto’s staan afgebeeld. De historische foto’s hebben betrekking op Asten en worden op groot beeld getoond. Bent u zelf in bezit van oude foto’s of fotoalbums die betrekking hebben op Asten, breng ze mee.

Vragen over vroeger?

Vrijdagmiddag 24 oktober van 13.00 tot 17.00 uur kan iedereen in het Erfgoedpunt terecht voor vragen over de historie van de Peel en de Peeldorpen. Elke vraag op het gebied van erfgoed van Deurne, Asten en Someren en de Peel kan gesteld worden aan Ad Kersten. De op de regio gerichte bibliotheekcollectie en computers staan ter beschikking voor het raadplegen van informatie. Misschien heeft u zelf oude archiefstukken waar u advies over wenst, ook dan bent u van harte welkom.

Over namen

Woensdagmiddag 29 oktober verzorgt Jacques van der Velden tussen 13.30 en 15.30 uur een inloopmiddag over de herkomst van familienamen. Mensen kennen van oudsher namen toe aan iedereen en van alles: voornamen, familienamen, scheldnamen, veldnamen, woonplaatsen als dorpen en gehuchten. Achternamen kunnen ook duiden op een beroep dat lang geleden door een voorouder werd uitgeoefend of verwijzen naar een woonplek. Nieuwsgierig naar meer? Jacques kan u er uitgebreid over vertellen.

Workshop huizenonderzoek - verzorgd door het RHCe

Vrijdag 31 oktober vanaf 13.00 tot 17.00 uur. Wilt u meer te weten komen over de geschiedenis van uw woning? Hoe de nabije omgeving eruit zag? Wie de vroegere bewoners waren en wat ze deden? Wat de oorspronkelijke functie van het pand was? Deze middag ontdekt u hoe u zelf de geschiedenis van uw woning kunt gaan ontrafelen.

Peelgangers - vrimd volk in de Peel

Elke donderdag wordt door een klein legertje vrijwilligers gewerkt aan het ontsluiten van bronnen met informatie over wie in het veen van de Peel heeft gewerkt, met name bij de grote vervenings- en ontginningsbedrijven. De Peelwerkers kwamen niet alleen uit de nabij gelegen dorpen maar ook uit Drenthe, Groningen, Zuid-Holland en Pruisen. Vrimd volk dus. Wilt u eens een kijkje komen nemen bij dit project? U bent van harte welkom. De vrijwilligers vertellen u er graag over.

Erfgoedpunt Peel is gratis te bezoeken en te vinden in het Klok&Peel Museum te Asten. Voor bezoek aan het museum gelden toegangsprijzen. Zie ook www.museumasten.nl


Terug naar Agenda


Dinsdag 26 augustus 2014:

In Erfgoedpunt Peel staan vanaf september weer allerhande activiteiten op de rol, die interessant zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Peel, de omliggende dorpen en familiegeschiedenis.

Beeldherkenning Asten

Donderdag 4 september van 10.00 tot 12.00 uur ontvangt Willy van Vlerken graag eenieder die meer kan vertellen over personen en/of gebeurtenissen die op oude foto’s staan afgebeeld. De historische foto’s hebben betrekking op Asten en worden op groot beeld getoond. Bent u zelf in bezit van oude foto’s of fotoalbums die betrekking hebben op Asten, breng ze mee.

Mijn voorouders - door Jacques van der Velden

Woensdagmiddag 17 september verzorgt Jacques van der Velden tussen 13.30 en 15.30 uur een bijeenkomst over het uitpluizen van je eigen familiegeschiedenis. De gegevens in het trouwboekje van uw (voor)ouders zijn daarbij een handig vertrekpunt. Neem die daarom mee als u de eerste stappen in het stamboomonderzoek nog moet zetten.

Workshop lezen van oud schrift

Vrijdag 26 september van 13.00 tot 17.00 uur. Eenieder die gaat wroeten in de geschiedenis van de Peel en daarbij wat verder teruggaat in de tijd krijgt te maken met tal van handgeschreven informatiebronnen. De handschriften uit de 18de en 19de eeuw zijn doorgaans prima te lezen afgezien van het veranderde taalgebruik, maar verder terug in de tijd wordt het al moeilijker om woorden te herkennen, omdat behalve de veranderde spelling, ook de letters zelf op een andere wijze werden geschreven. Daarnaast werden heel veel afkortingen gebruikt. Op deze middag wordt u door Rien Konings, medewerker van het RHCe, bekend gemaakt met de beginselen van het leren lezen en begrijpen van oud schrift, ook wel paleografie genoemd.

Peelgangers - vrimd volk in de Peel

Elke donderdagmiddag wordt door een klein legertje vrijwilligers gewerkt aan het ontsluiten van bronnen met informatie over wie in het veen van de Peel heeft gewerkt, met name bij de grote vervenings- en ontginningsbedrijven. De Peelwerkers kwamen niet alleen uit de nabij gelegen dorpen maar ook uit Drenthe, Groningen, Zuid-Holland en Pruisen. Vrimd volk dus. Wilt u eens een kijkje komen nemen bij dit project? U bent van harte welkom. De vrijwilligers vertellen u er graag over.

Erfgoedpunt Peel is gevestigd in het Klok&Peel Museum te Asten en is gratis te bezoeken. Voor bezoek aan het museum gelden toegangsprijzen. Zie ook www.museumasten.nl


Maandag 11 augustus 2014:

Lezingenreeks Gedonder in de Peel


Inwoners slaan op de vlucht voor de naderende gevechten (september 1944). Foto: Christ Warnar, collectie RHCe (Klik op foto voor vergroting)


In de lezingenreeks Gedonder in de Peel, die op maandag 8 september van start gaat, wordt uitvoerig stilgestaan bij de twee wereldoorlogen die in dit herdenkingsjaar veel aandacht genieten. Ook de Belgische Opstand die de kaart van Nederland ingrijpend veranderde komt aan bod. Aanmelden voor de lezingenreeks inclusief busexcursie kan vanaf nu.

De eerste lezing op 8 september in Zalen van Bussel in Deurne wordt verzorgd door Alex van Antwerpen. Hij vertelt over de Eerste Wereldoorlog en de Peel. Nederland was dan wel neutraal tijdens de Grote Oorlog, maar die oorlog ging allerminst geruisloos aan de Peel voorbij.

In de lezing op maandag 13 oktober, op dezelfde locatie, staat de allerminst soepel verlopende bevrijding van de Peel in 1944 centraal. Jack Didden, die al veel over dit onderwerp heeft gepubliceerd, is op deze avond de spreker.

De derde bijeenkomst op maandag 17 november is in Museum Klok & Peel. Er staan dan maar liefst twee onderwerpen op het programma. Het onderwerp klokkenroof wordt verzorgd door Elly van Loon. Het tweede thema, hoe de Peel zich voorbereidde op een mogelijke Duitse invasie is in handen van Hans van de Laarschot en Ad Kersten.

De vierde en laatste lezing op 9 februari, wederom in Museum Klok & Peel, gaat over de Belgische Opstand van 1830. De Peelbewoners stonden nogal eens oog in oog met Belgische soldaten. Dat leidde tot schermutselingen, maar tegelijkertijd was er ook sympathie voor de Belgische zaak. Aad Engelfriet is deze avond de spreker.

Een busexcursie langs oorlogsrelicten in de Peel completeert deze lezingencyclus en heeft plaats op zaterdagochtend 1 november.

Aanmelden of meer informatie:

Deelnemen aan de gehele reeks kost € 25,00. Aanmelden hiervoor kan via info@rhc-eindhoven.nl of tel. 040-2649940. Voor het bijwonen van een of meer lezingen afzonderlijk dient men € 7,50 per lezing bij binnenkomst te voldoen. De lezingenreeks cultuurhistorie in de Peel is een initiatief van Museum Klok & Peel, heemkundekring De Vonder Asten-Someren, heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne, Stichting Behoud Kasteelerfgoed Asten en het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.Vrijdag 4 juli 2014:

 

Verhalenwedstrijd De Vergeten Oorlog

Erfgoed Brabant is op zoek naar onbekende, geheimzinnige en spannende verhalen die Brabanders nog kunnen vertellen over de Koude Oorlog (1945-1991), een periode uit de Nederlandse geschiedenis die ook wel de Vergeten Oorlog wordt genoemd. Om deze verhalen boven tafel te krijgen, organiseert Erfgoed Brabant in samenwerking met Cubiss en de Brabantse Bibliotheken de verhalenwedstrijd ‘De Vergeten Oorlog’. Heeft u een bijzonder verhaal over dit onderwerp? Stuur het dan vóór 1 oktober 2014 naar Erfgoed Brabant!

 

De Koude Oorlog is de geschiedenisboeken ingegaan als een periode van gewapende vrede tussen de communistische en de kapitalistische wereld. Het was een oorlog zonder veel wapengekletter, maar met des te meer retoriek en spanning. Een oorlog die ook zijn sporen heeft nagelaten, in het landschap en in de geesten van mensen. Er waren zo’n honderd mobilisatiecomplexen ingericht, bedoeld om een eventuele opmars vanuit de Sovjet-Unie tegen te houden. De meeste van die MOB-complexen lagen in Noord-Brabant, vaak op geheime locaties. Zo ook het MOB-complex in Wanroij waar Patrick Timmermans, directeur Erfgoed Brabant, op woensdag 2 juli het startsein gaf voor de Verhalenwedstrijd de Vergeten Oorlog.

Vanuit het provinciale programma De Erfgoedfabriek (brabant.nl/erfgoedfabriek) wordt het complex in Wanroij gerenoveerd en ingericht als herinneringsplek van de Koude Oorlog. Het inrichtingsplan is ontwikkeld en uitgewerkt door de beeldend kunstenaars Rob Moonen en Albert Kliest. Eind 2014 wordt het herinneringspark geopend. Het MOB-complex is de inspiratiebron voor deze verhalenwedstrijd. Uw persoonlijke verhaal verrijkt de reeds aanwezige informatie rondom de Koude Oorlog, binnen en buiten Brabant.

Persoonlijke verhalen spelen een grote rol in het herinneren en het tot leven brengen van de Vergeten Oorlog. Dit is de gelegenheid om deze geschiedenis op te halen. MOB-complexen, uitkijktorens, maar ook verhalen over hoe de Koude Oorlog het dagelijks leven beïnvloedde, zijn van harte welkom. Doe mee, zodat uw verhaal niet verloren gaat. Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen en nomineert een aantal verhalen. Deze worden opgenomen in het herinneringspark in Wanroij. Uit de genomineerde schrijvers wordt één winnaar gekozen die een onderscheiding én een bijzondere prijs ontvangt: de winnaar krijgt een bijzondere culinaire lunch of diner aangeboden met een door de winnaar gekozen select gezelschap. Dit vindt plaats op een locatie die een speciale rol heeft gespeeld in de Koude Oorlog. Het geheel staat in het teken van de Koude Oorlog en tijdens deze belevenis schuift een bekende van weleer aan om zijn/haar ervaringen met u te delen. Wie? Dat blijft nog even geheim!


Deelnemers kunnen tot 1 oktober 2014 een verhaal indienen bij Erfgoed Brabant. Meer informatie over de wedstrijdvoorwaarden en hoe u uw verhaal kunt insturen, vindt u op www.erfgoedbrabant.nl.


Dinsdag 10 juni 2014

"Bidt en werkt, leest, rekent en houdt boek”

Vanaf 14 juni is in de St. Willibrorduskerk tijdens de openstelling de nieuwste expositie "Bidt en werkt, leest, rekent en houdt boek” van de werkgroep Wisseltentoonstellingen te zien. Deze gaat over de betekenis die pastoor Roes heeft gehad voor de Deurnese gemeenschap. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat pastoor Roes geboren werd en 125 jaar geleden dat hij priester werd gewijd. Omdat pastoor Janssen nauwelijks of geen historisch fotoarchief ter beschikking had heeft hij op basis van DeurneWiki een lijst van circa 100 foto’s gegenereerd die met dit thema te maken hebben. De relevante hoge resolutiebestanden zijn op zijn verzoek door heemkundekring H.N. Ouwerling digitaal aangeleverd en zullen vanaf zaterdag in de kerk te zien zijn. De kerk is elke dag (m.u.v. maandag) open van 14.00 tot 16.00 uur.Woensdag 30 april 2014

Activiteiten in Erfgoedpunt Peel in mei

In Erfgoedpunt Peel staan in de komende weken weer allerhande activiteiten op de rol, die interessant zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Peel, de omliggende dorpen en familiegeschiedenis.

Mijn voorouders - door Jacques van der Velden

Woensdagmiddag 14 mei verzorgt Jacques van der Velden tussen 13.30 en 15.30 uur een bijeenkomst over het uitpluizen van je eigen familiegeschiedenis. De gegevens in het trouwboekje van uw (voor)ouders zijn daarbij een handig vertrekpunt. Neem die daarom mee als u de eerste stappen in het stamboomonderzoek nog moet zetten.

Beeldherkenning Asten

Donderdag 15 mei van 10.00 tot 12.00 uur ontvangt Willy van Vlerken graag eenieder die meer kan vertellen over personen en / of gebeurtenissen die op oude foto’s staan afgebeeld. De historische foto’s hebben betrekking op Asten en worden op groot beeld getoond.

Vrije inloop - vragen over vroeger?

Vrijdag 23 mei van 13.00-17.00 uur is tijdens de vrije inloop een consulent van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven aanwezig. Iedereen kan in het Erfgoedpunt terecht voor vragen over de historie van de Peel en de Peeldorpen. De op de regio gerichte bibliotheekcollectie en de computers staan ook ter beschikking voor het raadplegen van informatie. Misschien heeft u zelf oude archiefstukken waar u advies over wenst, ook dan bent u van harte welkom!

Peelgangers - vrimd volk in de Peel

Elke donderdag wordt door een klein legertje vrijwilligers gewerkt aan het ontsluiten van bronnen met informatie over wie in het veen van de Peel heeft gewerkt, met name bij de grote vervenings- en ontginningsbedrijven. De Peelwerkers kwamen niet alleen uit de nabij gelegen dorpen maar ook uit Drenthe, Groningen, Zuid-Holland en Pruisen. Vrimd volk dus. Wilt u eens een kijkje komen nemen bij dit project? U bent van harte welkom. De vrijwilligers vertellen u er graag over.

Erfgoedpunt Peel is gevestigd in het Klok&Peel Museum te Asten en is gratis te bezoeken. Voor bezoek aan het museum gelden toegangsprijzen. Zie ook www.museumasten.nl


Zonder Boer Geen Voer

Vanaf 1 april 2014 tot en met 9 november 2014 is er in de expositieruimte van het Boerenbondsmuseum te Gemert de tentoonstelling Zonder Boer Geen Voer, over de archeologie van 5000 jaar voedselproductie in Peelland. Het gaat om een initiatief van SAS, AVKP, ZLTO en Boerenbondsmuseum.

De tentoonstelling is geheel ingericht met archeologische vondsten uit de regio. De tentoonstelling gaat vergezeld met een programma van lezingen over allerlei aspecten van de landbouw door de eeuwen heen.

Graag willen we aandacht voor zowel de tentoonstelling als voor het nevenprogramma. Alle partners zullen via hun eigen contacten en netwerken informatie over de tentoonstelling en het nevenprogramma verspreiden.

De bestuursleden van de SAS wordt gevraagd om het programma onder de aandacht te brengen van de eigen heemkundekring. Het zou heel goed zijn als de lezingen in het programma van de heemkundekringen kunnen worden opgenomen en dat de heemkundekringen bijvoorbeeld voor haar leden een groepsbezoek aan de tentoonstelling organiseren. Dat bezoek kan bij voorkeur gecombineerd worden met een excursie naar een modern agrarisch bedrijf (via de tram van het Boerenbondsmuseum). Voor groepsbezoeken aan de tentoonstelling zal betaald moeten worden. De lezingen kunnen gratis bijgewoond worden.

De informatie over de activiteiten staan op de website www.zonderboergeenvoer.nl , op de website van het Boerenbondsmuseum, het Peelnetwerk en op de SAS website (www.saspeelland.nl)

De eerste lezing is al op 26 mei aanstaande. Voorafgaande aan de lezing kan de tentoonstelling bezocht worden vanaf 19.00 uur.


Bomen geplant aan Vlierdense Ommetjes

VLIERDEN - Leden van Dorpsraad Vlierden en KBO Vlierden, vrijwilligers die zich vanaf het eerste uur ingezet hebben voor de realisatie van de Ommetjes Vlierden, leerlingen van basisschool De Wegwijzer en medewerkers van de gemeente Deurne plantten vrijdag 21 maart zestien zogenoemde eetbare bomen in Vlierden. Er werden zes notenbomen geplant aan het Notenpad en tien fruitbomen aan de Hoge Zijdeweg. "Zo kunnen ook wandelaars er in de toekomst de vruchten van plukken," aldus bestuurslid Marie-José Maas van Dorpsraad Vlierden.

Met de boomplantactie werd het Idop-project Ommetjes Vlierden afgesloten. De Ommetjes Vlierden, drie afzonderlijke wandelroutes door de omgeving van Vlierden, zijn gerealiseerd door Dorpsraad Vlierden in samenwerking met Brabants Landschap, Heemkundekring H.N. Ouwerling en VVV Deurne met een financiële bijdrage van de Nationale Postcodeloterij. De Ommetjes Vlierden zijn opgenomen in het landelijk wandelroutenetwerk en beschreven in de brochure Ontdek in drie wandelingen de bijzondere cultuur en natuur van Vlierden. Het startpunt van de routes is de kiosk in het centrum van het dorp.
In het najaar van 2012 werd er in Deurne onder grote belangstelling het eerste Vlierdense ommetje geopend. Op verzoek van de Dorpsraad en met medewerking van grondeigenaren, de lokale heemkundekring, Waterschap Aa en Maas, Brabant Water, VVV en Gemeente Deurne, ontwikkelde het Coördinatiepunt drie ommetje rond Vlierden. Daarbij zijn op tal van plaatsen bijzondere, veelal cultuurhistorische, elementen in beeld gebracht, waaronder ook de particuliere begraafplaats van de familie Wiegersma. Hendrik Wiegersma verwierf naam als zeer opmerkelijke huis - arts en later als kunstschilder.

Alom bekend is het lied ‘Het Dorp’ ("Langs het tuinpad van mijn vader”) dat zijn zoon Friso in 1966 schreef voor zijn levens - partner Wim Sonneveld. Als openingshandeling plantten wethouder Nicole Lemlijn en leden van de Dorpsraad Vlierden twee eiken aan het pad dat langs deze begraaf plaats loopt.

De ommetjes, waaraan de Nationale Postcodeloterij via het Coördinatie punt een bijdrage leverde, zijn intussen opgenomen in het regionale wandel routenetwerk en beschreven in een klik hier--> informatiefolder van de VVV Deurne. om de folder in pdf bestand te openen.
 

 

Donderdag 27 maart 2014

Activiteiten in Erfgoedpunt Peel in april.

In Erfgoedpunt Peel staan in de komende weken weer allerhande activiteiten op de rol, die interessant zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Peel, de omliggende dorpen en familiegeschiedenis.

Vrije inloop - vragen over vroeger? Vraag het aan Ad Kersten!

Vrijdagmiddag 11 april, van 13.00 tot 17.00 uur kan eenieder in het Erfgoedpunt terecht voor vragen over de historie van de Peel en de Peeldorpen. Elke vraag op het gebied van erfgoed van Deurne, Asten en Someren en de Peel kan gesteld worden aan Ad Kersten. De op de regio gerichte bibliotheekcollectie en de computers staan ook ter beschikking voor het raadplegen van informatie. Misschien heeft u zelf oude archiefstukken waar u advies over wenst, ook dan bent u van harte welkom! Vrijdag 25 april, van 13.00-17.00 uur is tijdens de vrije inloop een consulent van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven aanwezig.

Over namen

Woensdagmiddag 16 april verzorgt Jacques van der Velden tussen 13.30 en 15.30 uur een inloopmiddag over de herkomst van familienamen. Mensen kennen van oudsher namen toe aan iedereen en van alles: voornamen, familienamen, scheldnamen, veldnamen, woonplaatsen als dorpen en gehuchten enzovoorts. Achternamen kunnen bijvoorbeeld duiden op een beroep dat lang geleden door een voorouder werd uitgeoefend of verwijzen naar een woonplek. Met de invoering van de burgerlijke stand in 1811 zijn achternamen voor het eerst formeel vastgelegd. Dat wil niet zeggen dat mensen toen pas een achternaam of familienaam gingen dragen, integendeel! Nieuwsgierig naar meer? Jacques kan u er uitgebreid over vertellen.

Beeldherkenning Asten

Donderdag 17 april van 10.00 tot 12.00 uur ontvangt Willy van Vlerken graag eenieder die meer kan vertellen over personen en / of gebeurtenissen die op oude foto’s staan afgebeeld. De historische foto’s hebben betrekking op Asten en worden op groot beeld getoond. Erfgoedpunt Peel is gevestigd in het Klok&Peel Museum te Asten en is gratis te bezoeken. Voor bezoek aan het museum gelden toegangsprijzen. Zie ook www.museumasten.nl

 


Donderdag 27 maart 2014

Het verleden van Deurne belicht :Zeilberg en zijn markante pastoor Marinus Piggen

Afgelopen week is de 81e editie van D’n Uytbeyndel verschenen. In het tijdschrift van heemkundekring H.N. Ouwerling wordt onder meer geschreven over pastoor Marinus Piggen en zijn betekenis voor Zeilberg. Hij was de eerste pastoor van de parochie, waarvan de kerk op 26 juni 1914 werd ingewijd. Zeilberg viert van 29 mei tot en met 15 juni het eeuwfeest met tal van activiteiten.

Marinus Piggen drukte tot zijn overlijden op 30 juni 1943 een belangrijke stempel op de gemeenschap van Zeilberg. Het was nog de tijd dat kerkelijke gezagsdragers ook een grote maatschappelijke rol speelden. In het artikel van Rob Berkvens is te lezen over de verdiensten van pastoor Piggen voor Zeilberg. Van de hand van Pieter Koolen is in deze Uytbeyndel een artikel opgenomen over ‘klotgeld’. Alsof oorlogen en natuurrampen nog niet genoeg hun wissel hadden getrokken op de Peelbewoners, waren er vanaf het eerste kwart van de 18e eeuw tot diep in de 19e eeuw ook nog belastingheffingen zoals het klotgeld die hen arm hielden. De motorrijtuigenbelasting en benzineaccijns van tegenwoordig is er niks bij.
Ed van de Kerkhof schrijft over de opkomst en ondergang van modelboerderij De Nachtegaal; een van de initiatieven aan het begin van de vorige eeuw voor grootschalige ontginning van Deurnes grondgebied met grootse vergezichten. Een geschiedenis echter waarin het algemeen belang in conflict kwam met privé belang, het lokaal bestuur geen sterke rol speelde en handhaving van afspraken een ‘ver van mijn bedshow’ was. Een mooie droom eindigde in een debacle.

D’n Uytbeyndel nr. 81 is voor 3,50 euro verkrijgbaar bij het Heemhuis, Stationsstraat 73 en bij Boekhandel Hub Berkers aan de Stationsstraat 42; beiden in Deurne.persbericht donderdag 6 maart 2014

Activiteiten in Erfgoedpunt Peel in maart

In Erfgoedpunt Peel staan in de komende weken weer allerhande activiteiten op de rol, die interessant zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Peel, de omliggende dorpen en familiegeschiedenis.

Vrije inloop

Vrijdagmiddag 14 maart van 13.00 tot 17.00 uur Vrije inloop - vragen over vroeger? Vraag het aan Ad Kersten!

Eenieder kan in het Erfgoedpunt terecht voor vragen over de historie van de Peel en de Peeldorpen. Elke vraag op het gebied van erfgoed van Deurne, Asten en Someren en de Peel kan gesteld worden aan Ad Kersten. De op de regio gerichte bibliotheekcollectie en de computers staan ook ter beschikking voor het raadplegen van informatie. Misschien heeft u zelf oude archiefstukken waar u advies over wenst, ook dan bent u van harte welkom!

Vrijdag 28 maart, van 13.00-17.00 uur is tijdens de vrije inloop een consulent van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven aanwezig.

Mijn voorouders

Woensdagmiddag 19 maart:

Jacques van der Velden verzorgt tussen 13.30 en 15.30 uur een bijeenkomst over het uitpluizen van je eigen familiegeschiedenis. De gegevens in het trouwboekje van uw (voor)ouders zijn daarbij een handig vertrekpunt. Neem die daarom mee als u de eerste stappen in het stamboomonderzoek nog moet zetten.

Beeldherkenning Asten

Donderdag 20 maart van 10.00 tot 12.00 uur Beeldherkenning Asten

Willy van Vlerken ontvangt graag eenieder die meer kan vertellen over personen en / of gebeurtenissen die op oude foto’s staan afgebeeld. De historische foto’s hebben betrekking op Asten en worden op groot beeld getoond.


Torenuurwerkenfabriek Eijsbouts in 1927. Gezien vanaf de kerktoren in de richting van de Driehoekstraat. Helemaal links in de hoek staat nu het Klok & Peel museum.- collectie RHCe

Erfgoedpunt Peel is gevestigd in het Klok&Peel Museum te Asten en is gratis te bezoeken. Voor bezoek aan het museum gelden toegangsprijzen. Zie ook de website van het museum
Donderdag 6 februari 2014

Activiteiten in Erfgoedpunt Peel in februari

In Erfgoedpunt Peel staan in de komende weken weer allerhande activiteiten op de rol, die interessant zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Peel, de omliggende dorpen en familiegeschiedenis.

 

Mijn voorouders woensdagmiddag 19 februari verzorgt Jacques van der Velden tussen 13.30 en 15.30 uur een bijeenkomst over het uitpluizen van je eigen familiegeschiedenis. De gegevens in het trouwboekje van uw (voor)ouders zijn daarbij een handig vertrekpunt. Neem die daarom mee als u de eerste stappen in het stamboomonderzoek nog moet zetten.

 

Beeldherkenning Asten

Donderdag 20 februari van 10.00 tot 12.00 uur ontvangt Willy van Vlerken graag eenieder die meer kan vertellen over personen en / of gebeurtenissen die op oude foto’s staan afgebeeld. De historische foto’s hebben betrekking op Asten en worden op groot beeld getoond.Wie zetten hier hun beste beentje voor? Jeugdige leden van Wandelclub Links en Links aan de wandel onder begeleiding van Wim Rijnders, 1954. foto Chr. Warnar collectie RHCe . (klik op de foto met de muis voor een vergroting)

Vrije inloop - vragen over vroeger? Vraag het de consulent! Vrijdagmiddag 28 februari, van 13.00 tot 17.00 uur kan eenieder in het Erfgoedpunt terecht voor vragen over de historie van de Peel en de Peeldorpen. Elke vraag op het gebied van erfgoed van Deurne, Asten en Someren en de Peel kan gesteld worden aan een consulent van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. De aanwezige bibliotheekcollectie en de computers kunnen natuurlijk ook worden geraadpleegd. Misschien heeft u zelf oude archiefstukken waar u advies over wenst, ook dan bent u van harte welkom!

 

Erfgoedpunt Peel is gevestigd in het Klok&Peel Museum te Asten en is gratis te bezoeken. Voor bezoek aan het museum gelden de normale toegangsprijzen. Zie ook www.museumasten.nl

 Donderdag 23 januari 2014

Het verleden van Deurne belicht
Tachtigste D’n Uytbeyndel verschenen

Dat heemkundekring H.N. Ouwerling de geschiedenis van Deurne veilig stelt met het archiveren van documenten, verhalen, foto’s, films en dergelijke is wel algemeen bekend. Dat de vereniging ook het tijdschrift D’n Uytbeyndel uitgeeft met zeer lezenswaardige artikelen over de lokale historie weet echter lang niet iedereen. Onlangs verscheen de tachtigste editie van D’n Uytbeyndel. Voor 3,50 euro verkrijgbaar bij het heemhuis Stationsstraat 73 in Deurne.

D’n Uytbeyndel verschijnt drie tot vier keer per jaar. De redactie wordt gevormd door Rob Berkvens, Bert Beulens, Ed van de Kerkhof, Pieter Koolen en Nelly van Rijt. Deze tachtigste editie bevat artikelen over een Peellandse fraudezaak, over het ‘echte eerste goud’ van de Peel, over hoe waardepapieren aan het begin van de vorige eeuw een kat in de zak bleken te zijn en over traag malende overheidsmolens ondanks verenigde inspanningen van schoolbestuurders om de veiligheid van scholieren in het verkeer te verbeteren.
Geschiedenis op herhaling?

Berkvens, schrijver van het artikel over waardeloos geworden Russische effecten van een ondernemend Deurnenaar: "Er zijn van die gebeurtenissen in het Deurnese, waarvan het jammer zou zijn om ze zo maar in de archieven te laten verdwijnen. Gebeurtenissen die tot de verbeelding spreken, die een glimlach om de lippen toveren en waarvan we misschien zelfs nog iets kunnen leren. Want, wordt er niet vaak gezegd: ken uw geschiedenis om uw toekomst beter te begrijpen -of- de geschiedenis herhaalt zich?”

Inleiding op lezing en boek
Er is een keur aan gebeurtenissen in de geschiedenis van Deurne die het verdient om in D’n Uytbeyndel in een bredere context gezet of nader ontleed, uitgebeend, te worden. Zo ook de boekweitteelt, die juist vanwege de plannen van Van de Griendt om het veen grootschalig af te gaan graven, ‘booming business’ werd in de Peel. Ed van de Kerkhof schreef er een artikel over: Boekweit op het veen: het eerste goud van de Peel. Het kan ook gelezen worden als inleiding op zijn lezing vanavond in Museum De Wieger over de ontginning van de Deurnese Peel. Aanvang 20.00 uur.
Het artikel en de lezing van Van de Kerkhof komen niet uit de lucht vallen. Hij heeft een boek in voorbereiding, waarin de opkomst en ondergang van de boerderij van Wiel Geboers aan de Wilgenroosweg in Liessel centraal staan. De boerderij was ooit een van de mooiste ontginningsboerderijen aan de rand van het veen en staat nu leeg. Wachtend op een nieuwe toeristische functie in een door vernatting zich herstellend hoogveenlandschap.

Deurne van honderd jaar geleden.

In D’n Uytbeyndel van oktober 2014 zal uitgebreid aandacht worden besteed aan het Deurne van honderd jaar geleden. Wie kent er nog niet vertelde verhalen over Deurne en haar inwoners aan het begin van de vorige eeuw? Wie heeft er foto’s die interessant kunnen zijn? Hoewel Nederland zich bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 neutraal opstelde en niet in oorlogsgeweld verwikkeld raakte, hebben zuiderburen wel een goed heenkomen gevonden in onze regio. Ook die verhalen wil de heemkundekring graag optekenen. Misschien zijn er nu, generaties later, zelfs nog steeds contacten. Brieven, dagboeken en foto’s zijn meer dan welkom. Het heemhuis is op maandag en woensdag open van 10.00 tot 12.00 uur, op dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur en elke 2e en 4e zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur. Men kan ook een afspraak maken via tel. 320709 of met een van de bestuursleden; klik hier>>> om een van de bestuursleden te kunnen benaderen.


Vrijdag 10 januari 2014

 

Belangen Vereniging Gehandicapten Peelland

Op 22 januari is de algemene jaarvergadering over het jaar 2013 van BVG Peelland. Na het officiële gedeelte en na de pauze komt Pieter Koolen van de Heemkundekring H.N. Ouwerling het een en ander vertellen over het ontstaan van de Zeilberg, het kerkdorp dat dit jaar 100 jaar bestaat. Hij zal hiervoor een beamer en zijn laptop gebruiken. Voor de activiteiten rond het 100-jarig bestaan kunt u een kijkje nemen op de website Zeilberg 100 jaar.

 


Donderdag 9 januari 2014

Familie-uitbreiding met terugwerkende kracht

Graven in eigen geschiedenis als uitje.

DEURNE – Op een ontspannen en gezellige manier kennismaken met de eigen geschiedenis? Bij Heemkundekring H.N. Ouwerling kan dat met arrangementen op maat. Families, bedrijven, verenigingen en vriendenclubs kunnen als uitje graven in hun eigen geschiedenis. Heemkundekring H.N. Ouwerling onderneemt allerlei activiteiten om (oud)inwoners te betrekken bij de geschiedenis van Deurne en Deurnenaren.

Ook in Liessel, Neerkant en Zeilberg zijn werkgroepen actief met het verzamelen en toegankelijk maken van de geschiedenis van deze kerkdorpen. In Helenaveen en Vlierden zijn heemkundige werkgroepen in oprichting. In het heemhuis aan de Stationsstraat 73 in Deurne zijn inloopbijeenkomsten, tentoonstellingen, een bibliotheek en een archief. Daarnaast is er de site Deurnewiki. Deze digitale encyclopedie over Deurne, wordt per maand door bijna 50.000 belangstellenden bezocht.

Maar er zijn ook andere mogelijkheden om te graven in de Deurnese geschiedenis. De heemkundekring biedt voor bijeenkomsten of uitstapjes van families, bedrijven, verenigingen en vriendenclubs arrangementen op maat aan. Het thema voor een door leden van de heemkundekring verzorgde presentatie met illustratiemateriaal wordt in overleg bepaald. Op die manier kan het gezelschap op een ontspannen manier het Deurne van toen leren kennen en wellicht zelfs nog met terugwerkende kracht de eigen familie uitbreiden. De ervaring leert dat verrassingen niet zijn uitgesloten.

In heemhuis of elders

Voor kleinere groepen kan zo’n bijeenkomst in het heemhuis aan de Stationsstraat gehouden worden. Eventueel is het arrangement dan uit te breiden met een beugelcompetitie, een toelichting op de eigen heemkundige collectie, de actuele wisselexpositie, een aanzet tot het opstellen van een stamboom, etc.
Bij een ontvangst in het heemhuis wordt alleen een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de koffie, thee, een toelichting op de expositie, een eventuele film en rondleiding etc. Alleen voor het gebruik van de beugelbaan geldt een tarief van 12,50 euro per uur. Voor grotere groepen kan zo’n arrangement op maat onderdeel zijn van een programma op een andere locatie. De heemkundekring kan putten uit een archief van enorme omvang. Om u daarvan een idee te geven: het digitale archief bestaat uit 26.500 foto’s, 18.000 bidprentjes, een stambomenprogramma waarin 80.000 Deurnenaren voorkomen en 20.000 documenten die betrekking hebben op eigendomsrechten etc.
Nieuw materiaal is overigens nog altijd meer dan welkom. Ook de foto’s, brieven en wat dies meer zij uit die doos die nog steeds bij u op zolder staat.

Meer informatie

Voor meer informatie over de arrangementen van Heemkundekring H.N. Ouwerling kan men contact opnemen met tel. 0493-320709 b.g.g. 0493-351751. Ook voor het aanleveren van foto’s en documenten kan een afspraak gemaakt worden via deze telefoonnummers.
Voor meer informatie over de heemkundekring, haar activiteiten en het laatste nieuws met fotomateriaal op de website van de heemkundekring.