logo

Stationsstraat 73
5751 HC Deurne
T: 0493 320709
E: info@heemkundekringdeurne.nl
www.heemkundekringdeurne.nl

Bezoek ook:

deurnewiki.nl    docudeurne

Persberichten 2013


Persbericht 5 december 2013

DeurneWiki in oktober ruim 45.000 keer bezocht: Belangstelling voor historie Deurne groeit enorm.

Nog geen vier jaar na de lancering van de digitale historische encyclopedie DeurneWiki van heemkundekring H.N. Ouwerling is het aantal bezoeken aan de website al opgelopen naar ruim 45.000 per maand. Een jaar geleden bezochten per maand ‘slechts’ 19.500 belangstellenden de site. Per dag kijken nu bijna 1600 unieke personen op DeurneWiki om informatie te vinden over of toe te voegen aan de geschiedenis van Deurne. Deze succesvolle ontwikkeling heeft ook een keerzijde: de site reageert af en toe op piekuren trager dan gewenst. Om dit op te lossen is de heemkundekring op zoek naar middelen. Door uitbreiding van het aantal van 400 leden, het aanbieden van arrangementen, het aanschrijven van fondsen en het werven van sponsors.

 

De viering van 100 jaar koninkrijk in 1913 op de Markt in Deurne.

De enorme belangstelling voor DeurneWiki wordt door de initiatiefnemers Pieter Koolen en Theo Vosmeer verklaard door de klantvriendelijke inrichting en toegankelijkheid en de enorme schat aan historische gegevens op de site. Historische gegevens die door een kleine groep van moderatoren ook op waarheidsgehalte getoetst worden.

Voor iedereen toegankelijk

"Het is natuurlijk fantastisch dat DeurneWiki aan een blijkbaar groeiende behoefte voldoet,” zegt Koolen. "Daar doe je ’t ook voor. Er wordt nog wel eens gedacht dat alleen leden van de Deurnese heemkundekring belangstelling hebben voor de informatie op de site. Maar niets is minder waar. De bezoekers komen overal vandaan; uit Deurne maar ook van ver daarbuiten. Ze zoeken informatie op over hun geboorte- of woonplaats, over personen en gebeurtenissen uit het verleden, over gebouwen en monumenten, noem maar op. Een steekwoord is voldoende om die informatie op te roepen en te kunnen lezen. Informatie die vaak ook voorzien is van authentieke foto’s. Bovendien wordt in de opgezochte informatie vaak weer verwezen naar mogelijk interessante aanverwante onderwerpen.”

Steeds completer

Bezoekers kunnen de beschikbare informatie ook zelf aanvullen. Vosmeer: "Dat levert dan weer interessante gegevens en unieke documenten op die wij anders niet zo gemakkelijk op het spoor gekomen zouden zijn. Mensen die verhuisd of geëmigreerd zijn, kunnen heel gemakkelijk via DeurneWiki het historisch archief van Deurne completer maken. De ene keer gaat het om namen van een familie van wie niemand meer in Deurne woont, de andere keer om een oud-Deurnenaar die foto’s, documenten en gegevens aanlevert van zijn tijd in Deurne. Dat deed ook Koosje Welten die in 1952 naar Nieuw-Zeeland emigreerde. Zij was het eerste ‘slangenmeisje’ van Circus ’t Hoefke dat van 1947 tot 1957 furore maakte in Deurne en omgeving. Geef op DeurneWiki de zoekterm ‘slangenmeisje’ in en je vindt er informatie over Koosje, het circus, haar familie en allerlei aanverwante zaken. Genoeg ook om een regenachtige zondagmiddag of donkere winterse avond in familie- of vriendenkring te vullen. En wie weet komt er dan nog wel nieuwe informatie op tafel, waarmee DeurneWiki weer aangevuld kan worden.”

Aanmelden als lid of donateur worden

Aanmelden als lid kan via de site www.heemkundekringdeurne.nl of via tel. 0493-320709 of b.g.g. 0493-351751. Het lidmaatschap kost 20 euro per jaar; voor overige gezinsleden 5 euro. Een lidmaatschap kan ook cadeau gedaan worden. Een cadeaubon is op afspraak beschikbaar. Leden krijgen drie tot vier keer per jaar D’n Uytbeyndel. Daarin worden allerlei interessante onderwerpen uitgediept, die soms ook een relatie hebben met een van de wisselexposities in het heemhuis aan de Stationsstraat 73 in Deurne.

Daarnaast krijgen zij een jaarprogramma, waarin diverse lezingen en excursies zijn opgenomen. De toegang tot de lezingen is voor leden gratis, evenals hulp bij stamboomonderzoek. Uiteraard zijn giften ook bijzonder welkom.

De heemkundekring is door de belastingdienst aangemerkt als culturele ANBI met fiscaal nummer 806254270, zodat giften voor 125% fiscaal aftrekbaar zijn. Het rekeningnummer voor contributies en donaties is NL86RABO 0129003948

Op de site van de heemkundekring is meer informatie te vinden over activiteiten, openingstijden van het heemhuis en de huidige expositie ‘200 jaar koninkrijk en onafhankelijkheid na 1813’. 

Persbericht 21 november 2013

Tentoonstelling 200 jaar Koninkrijk en Onafhankelijkheid na 1813

Op 30 november is het tweehonderd jaar geleden dat Stadhouder Willem Frederik van Oranje-Nassau voet aan wal zette in Scheveningen. Op 16 maart 1815 riep hij zichzelf uit tot koning Willem I der Nederlanden en Aartshertog van Luxemburg. Na het einde van de Napoleontische tijd was het zijn grootste taak om het land weer op te bouwen. Hij heeft enorm veel gedaan aan de infrastructuur van Nederland.

Hij legde wegen aan en kanalen. De Zuid Willemsvaart is onder zijn bewind gegraven. Onder zijn regering werd België een zelfstandige natie. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Willem II. Die ondertekende de eerste grondwet. Willem III kreeg drie zonen, die echter jong stierven. Het koningshuis dreigde uit te sterven. Het tweede huwelijk met Emma von Waldeck-Pyrmont werd bekroond met een dochter Wilhelmina. Zij was na de dood van haar vader te jong om te regeren, dus werd haar moeder regentes.

Wilhelmina werd op achttien jarige leeftijd de eerste Koningin der Nederlanden. Zij regeerde gedurende twee wereldoorlogen. In 1948 trad zij af en haar dochter Juliana werd koningin. Het huwelijk met Prins Bernhard werd overschaduwd door enkele schandalen. Beatrix werd koningin, maar haar huwelijk met de Duitse prins Claus van Amsberg had een tumultueuze start. Dit jaar werd haar zoon Willem Alexander koning.

Dit en nog veel meer kunt u lezen en zien tijdens de tentoonstelling 200 jaar Koninkrijk en Onafhankelijkheid na 1813in het heemhuis aan de Stationsstraat 73 te Deurne. De tentoonstelling richt zich op de vorsten en de belangrijkste gebeurtenissen tijdens hun regering. Te zien zijn documenten, afbeeldingen van schilderijen en foto’s van de belangrijke gebeurtenissen, souvenirs, oorkondes. Speciaal aandacht wordt gegeven voor wat het koningshuis betekende voor onze omgeving.

Deze tentoonstelling wordt op 24 november om 14.30 uur geopend door wethouder J. Ragetlie. Tot 24 mei 2014 is de tentoonstelling iedere tweede en vierde zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur en iedere dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur te bezoeken.


 

Persbericht: vrijdag 15 november 2013

Vrije inloop Erfgoedpunt Peel.

Hebt u een vraag over de historie van Asten, Someren, Deurne of de Peel, kom dan vrijdagmiddag 22 november tussen 1 en 5 naar Erfgoedpunt Peel. Die middag is een consulent cultuurhistorie van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) aanwezig voor uw vragen en verzoeken om advies.Erfgoedpunt Peel aan de Ostaderstraat 23 te Asten is een ontmoetingsplek voor eenieder die belangstelling heeft voor de Peel en Peelhistorie. Er kunnen antwoorden gevonden worden op vragen die leven op het gebied van de historie van de Peel en de Peeldorpen. In de aanwezige bibliotheek kunnen die antwoorden gezocht worden, maar het kan ook via de computers in het erfgoedpunt.

Er zal uitleg gegeven worden over het gebruik van de computer bij (stamboom)onderzoek. Tevens worden historische films vertoond. Ook kan de Buurtbank geraadpleegd worden met beeldverhalen over de Peel.Wilt u advies over oude archiefstukken, zoals een dagboek of getuigschriften, dan kunt u daarvoor ook terecht in het erfgoedpunt. Als u voor uw documenten of verzamelingen een andere bestemming wilt, dan houdt het erfgoedpunt zich daarvoor aanbevolen.

U hoeft geen afspraak te maken en kunt zo binnenlopen. Het Erfgoedpunt Peel is te bereiken via de ingang van het Klok & Peel Museum Asten. Voor een bezoek aan het erfgoedpunt hoeft geen entree betaald te worden. Voor een bezoek aan het museum gelden de normale tarieven. De komende activiteiten in het erfgoedpunt zijn:

*Vrijdag 6 december 2013 van 1 tot 5 vrije inloop met Ad Kersten

*Woensdag 18 december 2013 van half 2 tot 3 'Over namen' met Jacques v.d. Velden

*Donderdag 19 december 2013 van 10 tot 12 fotoherkenning Asten met Willy van Vlerken (RHCe)

* Vrijdag 20 december van 1 tot 5 vrije inloop met een consulent van het RHCe


 


 

Persbericht: maandag 11 november 2013

Wat betekent mijn naam?

In het Erfgoedpunt Peel worden door Jacques van der Velden bijeenkomsten gehouden Over namen. Stamboomonderzoek heeft hem geïnspireerd om uit te zoeken hoe namen ontstaan, het verklaren van namen is nu zijn hobby geworden. Als u nieuwsgierig bent naar de betekenis van uw voornaam of familienaam of als u beter wilt begrijpen hoe namen zich hebben ontwikkeld, dan bent u van harte welkom bij deze bijeenkomsten. De eerstvolgende, de opeen na laatste, is op woensdagmiddag 20 november van half twee tot drie uur. De toegang is gratis. Het Erfgoedpunt Peel vindt u in het Klok & Peel Museum Asten aan de Ostaderstraat 23.Over namen is veel te vertellen. Namen worden gerekend tot ons cultureel erfgoed en vormen daarom een passend onderwerp voor het Erfgoedpunt Peel.

Tijdens de bijeenkomsten probeert Jacques van der Velden de voor- en familienamen van de aanwezigen uit te leggen en in een inleiding geeft hij informatie, die nodig is om eventueel zelf aan de slag te gaan. Het Erfgoedpunt Peel is open tijdens de openingstijden van het Klok & Peel Museum Asten en is gratis toegankelijk. Mocht er een bezoek aan het museum aan gekoppeld worden, dan gelden de museumtarieven. Meldt u zich in ieder geval bij de balie dan krijgt u daar een tijdelijke bezoekersbatch voor het Erfgoedpunt Peel. Zie voor actueel nieuws over deze en andere activiteiten in het erfgoedpunt www.rhc-eindhoven.nl of www.museumasten.nl of www.heemkundekringdevonder.nl


Foto en filmavond in het CCD

Heemkundekring H.N. Ouwerling houdt op donderdag 21 november 2013 in de kleine zaal van het Cultuur Centrum Martien van Doorne weer haar jaarlijkse Foto- en filmavond. Aanvang om 20:00 uur . De werkgroep Beeld en Geluid heeft de voorgaande jaren geëvalueerd en besloten de avond iets anders in te richten. De avond start met een 2-tal korte filmpjes : "Pottenbakken" en "Kent U ze nog" (St. Jozefparochie 1957). Het programma zal vervolgd worden met een ontspannende fotoquiz.

 

Bij binnenkomst krijgt iedere bezoeker een groene en een rode kaart. Op het scherm zal een foto getoond worden met een vraag en een 2-tal keuzeantwoorden. Door een groene of rode kaart omhoog te steken kan iedereen kenbaar maken wat naar zijn / haar mening het goede antwoord is. Het juiste antwoord zal getoond, en waar gewenst besproken worden, door de betreffende DeurneWiki-pagina op het scherm te brengen.

 

Ter afsluiting van het eerste deel van de avond zullen we proberen om u, kort en met enkele eenvoudige adviezen, meer wegwijs te maken bij het zoeken naar foto's en onderwerpen in de historische encyclopedie van heemkundekring H.N. Ouwerling op het internet: DeurneWiki.

 

Na de pauze worden, zoals vorige jaren, een groot aantal foto's met een praatje getoond. Thema's zullen zijn: Optochten, mobilisatie, voetbalveldjes, verenigingen waarin men zijn vrije tijd besteedde. We sluiten de avond af met een kijkje in een aantal winkeltjes van vroeger. Bezoekers, die nog historische foto's of filmbeelden thuis in de kast hebben liggen en deze via DeurneWiki willen delen, kunnen die foto's ter scanning meebrengen. (Graag voorzien van informatie over de desbetreffende foto's).

 


 

Persbericht: vrijdag 1 november 2013

Vrije inloop Erfgoedpunt Peel

Erfgoedpunt Peel aan de Ostaderstraat 23 te Asten is een ontmoetingsplek voor eenieder die belangstelling heeft voor de Peel en Peelhistorie. Er kunnen antwoorden gevonden worden op vragen die leven op het gebied van de historie van de Peel en de Peeldorpen. In de aanwezige bibliotheek kunnen die antwoorden gezocht worden, maar het kan ook via de computers in het erfgoedpunt.Vrijdagmiddag 8 november is het ook mogelijk vragen en verzoeken om advies van 13.00 tot 17.00 uur voor te leggen aan Peeldeskundige Ad kersten. Elke vraag op het gebied van erfgoed van Deurne, Asten, Someren en de Peel kan gesteld worden. Er worden doorlopend historische films vertoond. Ook kan de Buurtbank geraadpleegd worden met beeldverhalen over de Peel.U hoeft geen afspraak te maken en kunt zo binnenlopen. Het Erfgoedpunt Peel is te bereiken via de ingang van het Klok & Peel Museum Asten. Voor een bezoek aan het erfgoedpunt hoeft geen entree betaald te worden. Voor een bezoek aan het museum gelden de normale tarieven. De komende activiteiten in het erfgoedpunt zijn:woensdag 20 november 2013 van half 2 tot 3 'Over namen' met Jacques v.d. Veldendonderdag 21 november 2013 van 10 tot 12 fotoherkenning Asten met Willy van Vlerken (RHCe)vrijdag 22 november 2013 van 1 tot 5 vrije inloop met een consulent van het RHCeklik op de afbeelding voor meer informatie

 


Graag nodig ik u uit voor de groepsexpositie op zaterdag 26 oktober van schildersgroep Arte et Eidos. Deze regionale schildersgroep die al vanaf eind jaren'80 van de vorige eeuw bestaat toont een aantal schilderwerken in De Kastanje te Liessel, De groep komt maandelijks bij elkaar om elkaars werk te zien en te becommentariëren. Tijdens de opening treed muziekgezelschap TUNA op. Ze spelen akoestisch Spaanse volksmuziek. Zeer de moeite waard.Zie bijgevoegde uitnodiging. Graag tot ziens bij opening of expositie.

Met vriendelijke groet, Harrie Martens

Persbericht maandag 21 oktober 2013 Lezingenreeks Cultuurhistorie in de Peel

Lezing ‘Uit en Thuis in Brabant’ door Joep Baartmans-van den Boogaart.

Oktober is de ‘Maand van de Geschiedenis’. Vanwege 200 jaar koninkrijk is het thema voor dit jaar ‘Vorst en volk’. In de lezingenreeks ‘Cultuurhistorie in de Peel’ is daarom dit thema opgenomen met de lezing van Joep Baartmans-van den Boogaart aanstaande maandag over de ervaringen van de Commissaris van de Koningin een eeuw geleden in de Peeldorpen.Honderd jaar geleden bezocht Arthur baron van Voorst tot Voorst regelmatig alle 183 gemeenten van Noord-Brabant. Ook de Brabantse Peelgemeenten inspecteerde hij om de paar jaar.

Na zijn bezoek legde hij de bijzonderheden vast in een boek dat alleen voor hemzelf bestemd was. Hij geeft soms ongezouten kritiek op wat hij in de gemeenten aantreft. Bij het volgende bezoek gebruikte hij zijn aantekeningen als geheugensteun.De zes handgeschreven boeken vormen een uniek document, omdat ze een prachtige inkijk geven in het dagelijkse reilen en zeilen in de gemeenten, gezien door de ogen van een beroepsbestuurder in een tijd van grote economische en sociale veranderingen.

Joep Baartmans schreef in 2001 op basis van de verslagen het boek Uit en thuis in Brabant: met de Commissaris der Koningin mr. Arthur E.J. baron van Voorst tot Voorst op werkbezoek 1894-1928. Op maandagavond 28 oktober houdt ze er een lezing over. Voor de pauze zal de lezing vooral gaan over Brabant in het begin van de 20ste eeuw als de achtergrond van wat na de pauze aan de orde komt: de bezoeken van de commissaris aan de Peelgemeenten. Wat zag en hoorde de Commissaris van de Koningin een eeuw geleden in Deurne, Vlierden, Asten, Someren en Lierop?

Joep Baartmans is oud-gedeputeerde voor cultuur, onderwijs en welzijn in Noord-Brabant en oud-waarnemend burgemeester in verschillende Brabantse gemeenten. Ze is dus bekend met zowel het lokaal als het provinciaal bestuur en kan erover praten vanuit haar persoonlijke betrokkenheid bij het onderwerp.

Joep Baartmans start haar verhaal op maandag 28 oktober om 20.00 uur in het Klok & Peel Museum Asten aan de Ostaderstraat 23 in Asten. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Bijwonen van de lezing is voor iedereen mogelijk en kost € 5,00 (inclusief koffie of thee). De reeks wordt georganiseerd door Klok & Peel Museum Asten, heemkundekring De Vonder Asten-Someren, heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne, de Stichting Behoud Kasteelerfgoed Asten en het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

 

 


 

 

Persbericht: maandag 21 oktober 2013

Vrije inloop Erfgoedpunt Peel

Hebt u een vraag over de historie van de Peel, kom dan vrijdagmiddag 25 oktober tussen 13.00 uur en 17.00 uur naar Erfgoedpunt Peel. Die middag is een consulent cultuurhistorie van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) aanwezig voor uw vragen en verzoeken om advies.Erfgoedpunt Peel aan de Ostaderstraat 23 te Asten is een ontmoetingsplek voor eenieder die belangstelling heeft voor de Peel en Peelhistorie.

Er kunnen antwoorden gevonden worden op vragen die leven op het gebied van de historie van de Peel en de Peeldorpen. In de aanwezige bibliotheek kunnen die antwoorden gezocht worden, maar het kan ook via de computers in het erfgoedpunt. Er zal uitleg gegeven worden over het gebruik van de computer bij (stamboom)onderzoek. Tevens worden historische films vertoond. Ook kan de Buurtbank geraadpleegd worden met beeldverhalen over de Peel.Wilt u advies over oude archiefstukken, zoals een dagboek of getuigschriften, dan kunt u daarvoor ook terecht in het erfgoedpunt. Als u voor uw documenten of verzamelingen een andere bestemming wilt, dan houdt het erfgoedpunt zich daarvoor aanbevolen.

U hoeft geen afspraak te maken en kunt zo binnenlopen. Het Erfgoedpunt Peel is te bereiken via de ingang van het Klok & Peel Museum Asten. Voor een bezoek aan het erfgoedpunt hoeft geen entree betaald te worden. Voor een bezoek aan het museum gelden de normale tarieven. De komende activiteiten in het erfgoedpunt zijn:

 • vrijdag 8 november 2013 van 1 tot 5 vrije inloop met Ad Kersten
 • woensdag 20 november 2013 van half 2 tot 3 'Over namen' met Jacques v.d. Velden
 • donderdag 21 november 2013 van 10 tot 12 fotoherkenning Asten met Willy van Vlerken (RHCe)

 

Persbericht 15 oktober 2013

Spoorzone Deurne in the picture tijdens live radio-uitzending DMG

Op zondag 27 oktober aanstaande zendt de Deurne Media Groep (DMG) live uit vanaf het Spoorzone ‘inspiratiepunt’ op de Fabriekstraat 8 in Deurne en blikt samen met de luisteraar en verschillende gasten terug op de Spoorzone door de jaren heen. Ook wordt er vooruit gekeken naar de toekomstplannen en kansen die deze met zich meebrengen. De live uitzending begint om 13:00 u. en duurt tot 16:00 uur.Dit unieke programma vindt plaats in samenwerking met de Heemkundekring H.N Ouwerling en de Gemeente Deurne.Er worden verschillende mensen geïnterviewd zoals politici, bewoners van het gebied, ondernemers, wethouder Nicole Lemlijn en de projectontwikkelaar.Interviews zullen worden afgewisseld met leuke muziek.

Tijdens deze uitzending kunnen inwoners van Deurne binnen lopen en krijgen ze een beeld van het verleden, het heden en de toekomst van de Spoorzone.Via presentatie en toelichting op de plannen door de projectleider Spoorzone van de Gemeente wordt u bijgepraat en worden de plannen visueel gemaakt. Al uw vragen zullen beantwoord worden en ook uw mening zal gehoord worden.DMG is te ontvangen op de frequenties 106.2 FM of 94.4 FM UPC
Meer informatie over de programmering van DMG is te vinden op www.dmgdeurne.nl of wekelijks in het Weekblad voor Deurne.


Persbericht: maandag 14 oktober 2013

Wat betekent mijn naam?

In het Erfgoedpunt Peel worden door Jacques van der Velden bijeenkomsten gehouden Over namen. Stamboomonderzoek heeft hem geïnspireerd om uit te zoeken hoe namen ontstaan, het verklaren van namen is nu zijn hobby geworden. Als u nieuwsgierig bent naar de betekenis van uw voornaam of familienaam of als u beter wilt begrijpen hoe namen zich hebben ontwikkeld, dan bent u van harte welkom bij deze bijeenkomsten. De eerstvolgende is op woensdagmiddag 23 oktober van half twee tot drie uur. De toegang is gratis. Het Erfgoedpunt Peel vindt u in het Klok & Peel Museum Asten aan de Ostaderstraat 23.

Over namen is veel te vertellen. Namen worden gerekend tot ons cultureel erfgoed en vormen daarom een passend onderwerp voor het Erfgoedpunt Peel. Tijdens de bijeenkomsten probeert Jacques van der Velden de voor- en familienamen van de aanwezigen uit te leggen en in een inleiding geeft hij informatie, die nodig is om eventueel zelf aan de slag te gaan. Het Erfgoedpunt Peel is open tijdens de openingstijden van het Klok & Peel Museum Asten en is gratis toegankelijk.

Mocht er een bezoek aan het museum aan gekoppeld worden, dan gelden de museumtarieven. Meldt u zich in ieder geval bij de balie dan krijgt u daar een tijdelijke bezoekersbatch voor het Erfgoedpunt Peel. Zie voor actueel nieuws over deze en andere activiteiten in het erfgoedpunt www.rhc-eindhoven.nl of www.museumasten.nl

of www.heemkundekringdevonder.nl

 


 

Stichting Brabants Industrieel Erfgoed (BrIE) organiseert komend najaar een aantal exclusieve en spraakmakende excursie-arrangementen naar verschillende industrietakken in de provincie. Zo brengen wij dit jaar onder andere een bezoek aan de Dongecentrale in Geertruidenberg, leerlooierij Van den Assem in Dongen, een sigarenfabriek in Eersel en de suikerfabriek in Dinteloord.

Stichting BrIE is in 2006 opgericht met als doel het industrieel erfgoed van de provincie Noord-Brabant te behouden voor de toekomst en de kennis hierover te bevorderen.

Wellicht zijn deze excursies ook voor de leden van uw heemkundevereniging interessant.

Meer informatie over de excursies en aanmelden vindt u op klik hier >>>

Wij hopen u te mogen ontmoeten tijdens één van onze arrangementen.


Met vriendelijke groet,

Stichting Brabants Industrieel Erfgoed
--

Brabants Industrieel Erfgoed

Markt 9

4931 BR Geertruidenberg

http://www.brabantsindustrieelerfgoed.nl/


 


Persbericht vrijdag 4 oktober 2013

Uitnodiging voor: Leyselse Aaftere

Hierbij willen wij, als werkgroep ‘Liessels Historisch Erfgoed’, iedereen die van Liessel en haar historie houdt van harte uitnodigen voor de Leyselse Aaftere die op zondag 13 oktober a.s. vanaf 14.00 uur in gemeenschapshuis De Kastanje wordt gehouden. U kunt dan genieten van een zestal Liesselnaren die in dialectverhalen Liessels verleden laten herleven en de toehoorders een onvergetelijke middag gaan bezorgen.

 

Dit jaar komen Rina Martens – Sleegers, Noor Verbeek – van de Mortel, Frans Aarts, Wiel Geboers, Jan Leijssen en Harrie Martens op het podium. De optredens worden in het Leyselse dialect voorgedragen. De voordrachten worden afgewisseld met liedjes en muziek over Liessel door Gerard van Kol en Jan van Lierop (met de accordeon). Cor Slaats zorgt weer voor de presentatie.

 

Wilt u niets missen, kom dan op tijd. De aanvang is 14.00 uur precies. Dit wordt voor de zesde keer "n’n aaftere in de eige Leyselse sprèèktaol”. Vorig jaar, bij het eerste lustrum, was de belangstelling voor de Aaftere enorm en de reacties op het programma waren uitsluitend positief. Een buitenkans om een hele middag te genieten van amusante verhalen en anekdotes van vroeger en van liedjes in het eigen dialect. De toegang is gratis.
Persbericht: maandag 23 september 2013

Vrije inloop Erfgoedpunt Peel

Hebt u een vraag over de historie van de Peel, kom dan vrijdagmiddag 27 september tussen 13.00 uur en 17.00 uur naar Erfgoedpunt Peel. Die middag is een consulent cultuurhistorie van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) aanwezig voor uw vragen en verzoeken om advies.Erfgoedpunt Peel aan de Ostaderstraat 23 te Asten is een ontmoetingsplek voor eenieder die belangstelling heeft voor de Peel en Peelhistorie. Er kunnen antwoorden gevonden worden op vragen die leven op het gebied van de historie van de Peel en de Peeldorpen. In de aanwezige bibliotheek kunnen die antwoorden gezocht worden, maar het kan ook via de computers in het erfgoedpunt. Er zal uitleg gegeven worden over het gebruik van de computer bij (stamboom)onderzoek.

Tevens worden historische films vertoond. Ook kan de Buurtbank geraadpleegd worden met beeldverhalen over de Peel.Wilt u advies over oude archiefstukken, zoals een dagboek of getuigschriften, dan kunt u daarvoor ook terecht in het erfgoedpunt. Als u voor uw documenten of verzamelingen een andere bestemming wilt, dan houdt het erfgoedpunt zich daarvoor aanbevolen.U hoeft geen afspraak te maken en kunt zo binnenlopen. Het Erfgoedpunt Peel is te bereiken via de ingang van het Klok & Peel Museum Asten. Voor een bezoek aan het erfgoedpunt hoeft geen entree betaald te worden. Voor een bezoek aan het museum gelden de normale tarieven.

De komende activiteiten in het erfgoedpunt zijn:

 • Vrijdag 11 oktober 2013 van 13.00 uur tot 17.00 uur vrije inloop met Ad Kersten.
 • Woensdag 23 oktober 2013 van 13.30 uur tot 15.00 uur 'Over namen' met Jacques v.d. Velden.
 • Donderdag 24 oktober 2013 van 10.00 uur tot 12.00 uur fotoherkenning Asten met Willy van Vlerken (RHCe)

 


 


Persbericht: dinsdag 10 september 2013

CULTUURHISTORIE IN DE PEEL

Lezingenreeks 2013, het jaar van

Op maandagavond 23 september 2013 start de nieuwe lezingenreeks met als thema '2013, het jaar van …'


Beschrijving

2013 is het jaar van ‘het voorlezen’, het jaar van ‘Vorst en volk’ en‘200 jaar koninkrijk’, het jaar van ‘de steenmarter’, het jaar van ‘de patrijs’, het jaar van ’40 jaar Jan Vriends en zijn museum’ en het jaar van de opening van het Anna Ceelen huis.

In de nieuwe lezingenreeks worden al deze specials vanuit een cultuurhistorische invalshoek belicht.

Gestart wordt met bioloog en baanbreker Jan Vriends, die zo belangrijk is geweest voor het natuurbesef in de Peelregio. In het Klok & Peel Museum Asten is nu ook een speciale tentoonstelling aan Jan Vriends gewijd.
De steenmarter en de patrijs zijn diersoorten die al zeer lang in de Peelregio voorkomen. De patrijs heeft het moeilijk, in tegenstelling tot de steenmarter die met een opmars bezig is.

Op 16 december zullen twee deskundigen de steenmarter en de patrijs in historisch perspectief plaatsen.

‘200 jaar koninkrijk’ komt aan de orde tijdens de lezingen in oktober (2013) en januari (2014). De laatste datum is geen vergissing in relatie tot ‘2013, het jaar van …’. Eeuwenlang versprong in Asten het jaartal niet op 1 januari maar pas met Pasen. Dat laten we in deze lezingenreeks nog eens gebeuren.In elke provincie is de Commissaris van de Koning(in) het oog van de koning(in).
Met regelmaat kwam de Commissaris op bezoek in Deurne, Vlierden, Asten, Someren en Lierop. De bevindingen van deze inspecties hoort en ziet u in oktober. Koning Willem III had speciale belangstelling voor het typische Peeldorp Helenaveen. De geschiedenis van de koningshoeven en het Koning Willem III-fonds sluit de reeks af.


Programma

...40 jaar Jan Vriends en zijn museum. Spreker: Pierre van de Meulenhof. Het levensverhaal van Jan Vriends door de ogen van Pierre van de Meulenhof. Aangevuld met beeldmateriaal en verhalen.Bezoek aan tentoonstelling "Jan Vriends, een bevlogen baanbreker” Maandag 23 september 20.00 uur (zaal open vanaf 19.00 uur)

…Vorst en volk.Spreker: Joep Baartmans. De Commissaris der Koningin in de Peel. Maandag 28 oktober 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30)

…Opening van het Anna Ceelen huis en Excursie Anna Ceelen huis en lezing Spreker: Jos Gommans Zaterdag 30 november 10.00 – 13.00 uur

…De patrijs en de steenmarter: Spreker Peter van de Kerkhof over de Patrijs in de Peel en spreker Gerard Muskens over de Steenmarter in de Peel. Maandag 16 december 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30)

...200 jaar koninkrijk. De Koning in Helenaveen. Maandag 6 januari 2014.

Alle lezingen vinden plaats in het Klok & Peel Museum Asten aan de Ostaderstraat 23 in Asten.

Inschrijven:

Deelname aan de reeks is mogelijk door een e- mail te sturen naar(h.vandelaarschot@rhc-eindhoven.nl) of telefonisch (040-26 49 974 of 040-26 49 940 / ma-di-do-vr). Deelnamekosten voor de hele lezingenreeks bedragen €25,- en zijn contant te voldoen voorafgaand aan de eerste lezing. De koffie staat dan voor u klaar tot 19.45 uur.

 


 

In Memoriam Wiro van Heugten (1950-2013)

Zaterdag 10 augustus 2013 overleed in Deurne op 62-jarige leeftijd Wiro van Heugten. Hij leed al geruime tijd aan een ongeneeslijke ziekte. Ofschoon tot voor kort werkzaam in de drukkerswereld was Wiro een bekende persoonlijkheid in de wereld van de streekgeschiedenis en de molens. Met een groot aantal publicaties en voordrachten heeft hij bijgedragen aan de kennis van de cultuurhistorie van de streek.

Wiro behoorde bij de oprichters van Heemkundekring H.N. Ouwerling en was mede-initiatiefnemer en redactielid van het verenigingsorgaan D’n Uytbeyndel. Op basis van archiefonderzoek – hij was zo’n 35 jaar een graag geziene gast in veel archieven - en aangevuld met zijn brede culturele en historische belangstelling en kennis heeft hij artikelen gepubliceerd en aan boeken meegewerkt.

Daarnaast was hij actief betrokken bij Heemkundekring De Kommanderij van Gemert. Fameus waren excursies onder zijn leiding o.a. naar het Nederrijngebied met Kleef en Kranenburg, de Fossa Eugeniana bij Kevelaar en het oude hertogdom Limburg met de Hoge Venen in de provincie Luik.
Wiro behoorde ook tot de oprichters van de Peellandse Molenstichting waarvoor hij tot op het laatst actief was. Hij gold als specialist op het vlak van de watermolens in Zuid-Nederland maar was ook goed op de hoogte van de geschiedenis van bierbrouwerijen, hagelkruisen, grenspalen.
Zijn belangstelling en kennis richtte zich o.a. ook op Vlaanderen en de grensgebieden in Duitsland en Frankrijk. Tot op het laatst deed hij onderzoek op het vlak van de wolven, luidklokken, walvisvaart, heiligen en pelgrimsroutes in West-Europa.
Als vrijwilliger was Wiro bovendien jarenlang actief in het Deurnese heemhuis, bij de restauratie en instandhouding van Holten’s molen maar ook als rondleider in de molen te Roggel en in de St.Willibrorduskerk in Deurne.
Anderhalf jaar geleden werd bij Wiro een fatale ziekte geconstateerd waaraan hij zaterdagmiddag is bezweken. Zijn begrafenis is donderdag 15 augustus om 10.30 uur in de St.Williborduskerk aan de Markt van Deurne.


Wim van Heugten, 11 augustus 2013

 

 


 

 

 Maandag 24 juni 2013

Vrije inloop Erfgoedpunt Peel

Erfgoedpunt Peel aan de Ostaderstraat 23 te Asten is een ontmoetingsplek voor eenieder die belangstelling heeft voor de Peel en Peelhistorie. Er kunnen antwoorden gevonden worden op vragen die leven op het gebied van de historie van de Peel en de Peeldorpen. In de aanwezige bibliotheek kunnen die antwoorden gezocht worden, maar het kan ook via de computers in het erfgoedpunt.

Vrijdagmiddag 28 juni is het ook mogelijk vragen en verzoeken om advies van 13.00 tot 17.00 uur voor te leggen aan een consulent van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe). Elke vraag op het gebied van erfgoed van Deurne, Asten, Someren en de Peel kan gesteld worden. Er zal uitleg gegeven worden over het gebruik van de computer bij (stamboom)onderzoek. Tevens worden historische films vertoond. Ook kan de Buurtbank geraadpleegd worden met beeldverhalen over de Peel.Wilt u advies over oude archiefstukken, zoals een dagboek of getuigschriften, dan kunt u daarvoor ook terecht in het erfgoedpunt. Als u voor uw documenten of verzamelingen een andere bestemming wilt, dan houdt het erfgoedpunt zich daarvoor aanbevolen.

U hoeft geen afspraak te maken en kunt zo binnenlopen. Het Erfgoedpunt Peel is te bereiken via de ingang van het Klok & Peel Museum Asten. Voor een bezoek aan het erfgoedpunt hoeft geen entree betaald te worden. Voor een bezoek aan het museum gelden de normale tarieven.


 

Woensdag 12 juni
Tijdens de laatste editie van het seizoen van het Ondernemerscafé Deurne, dinsdag 18 juni in Plein Vijf aan de Markt in Deurne, is het traditie dat belangrijke, bekende, maar ook minder bekende Deurnenaren of mensen met een Deurnes verleden, aanschuiven bij presentatoren Peter-Alexander Driessen en Twan van den Heuvel onder de noemer Terug naar het tuinpad van mijn Vader.

De vijf gasten die acte de présence geven zijn:

 • Harry Hendriks, Executive Chairman Global Government & Public Affairs van Philips International BV (Doorliep het Willibrordus Gymnasium in Deurne.),
 • Laurens Hendriks, directeur/eigenaar Teletigers, Effecta Learning en Runway Group,
 • Pieter Koolen van Heemkundekring H.N. Ouwerling (Deurne Wiki) over ondernemend Deurne.
 • Ton van Genabeek, oud-burgemeester van Deurne en
 • Marcel Stevens (Die dikke van Petazzie) die de gebeurtenissen in Deurne van het afgelopen jaar in een conference heeft gegoten.

Het is de afsluiting van een zeer succesvol 11de seizoen van Ondernemerscafé Deurne en de 110de aflevering. Het gemiddeld bezoekersaantal bedroeg 175. Ondernemerscafé Deurne: inloop 20.30 uur, aanvang 21.00 uur. De avond in Plein Vijf aan de Markt in Deurne heeft een open karakter; ook niet-ondernemers zijn welkom. Een avond waar op informele wijze van gedachte gewisseld wordt over tal van zaken die ondernemend Deurne - van grote bedrijven tot de detailhandel - bezighoudt.Zie de Website:


 

 

 

Maandag 10 juni 2013

In het Erfgoedpunt Peel in het Klok & Peel Museum Asten worden door Jacques van der Velden bijeenkomsten gehouden Over namen. Stamboomonderzoek heeft hem geïnspireerd om uit te zoeken hoe namen ontstaan, het verklaren van namen is nu zijn hobby geworden. Als u nieuwsgierig bent naar de betekenis van uw voornaam of familienaam of als u beter wilt begrijpen hoe namen zich hebben ontwikkeld, dan bent u van harte welkom bij deze bijeenkomsten. De eerstvolgende is op woensdagmiddag 19 juni van half twee tot drie uur. De toegang is gratis. Hier volgt alvast een voorproefje.


Meuffels

De naam Meuffels komt in Asten en Someren nauwelijks voor. Toch mocht ik iemand uit Asten met deze naam in het Erfgoedpunt Peel ontvangen. Dat is voor mij extra interessant, omdat deze naam voor mij een onbeschreven blad is. Net na de oorlog woonde ruim 90 % van de Nederlandse naamdragers in Limburg en uit de meest recente tellingen blijkt dat het hoogste percentage uit Echt-Susteren kwam. De oudste Limburgse naamdrager die ik kon vinden werd in 1797 in Thorn geboren. Op dat moment was dit oude stadje geannexeerd door de Fransen. Bij onze Zuiderburen wonen de Meuffels hoofdzakelijk in de Belgische provincie Limburg.

 

In Duitsland komt deze naam vooral voor in de aangrenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen. Deze naam heeft dus een sterk regionaal karakter. Dr. Frans Debrabandere schrijver van het Woordenboek van de familienamen in België en Noord-Frankrijk denkt dat deze naam want, grove handschoen of mof betekent. In Nederlandse bronnen is men het woord moffel 'losse wollen of gewatteerde mouw om de polsen en handen warm te houden' voor het eerst tegen gekomen rond 1540. In dezelfde eeuw kwam ook de verkorte vorm mof in gebruik. Taalkundigen denken dat het woord moffel, muffel ontleend is aan het Franse woord moufle 'want' [1223], dat afkomstig is van het middeleeuws Latijn muffula, muffla 'want, bonten handschoen' [817]. Het Waalse mofe is de Franse vorm zonder l. In het Hoogduits is muff ook eerst sinds de 17e eeuw bekend. Varianten van deze familienaam in ons taalgebied zijn, Muffels en Meuf(f)els. Deze naam wordt ingedeeld bij de beroepsbijnamen. Ze verwijst naar het product mof, moffel dat kenmerkend is voor de beroepsuitoefening van de moffelmaker. De beroepstitel moffelmaker wordt al in 15e-eeuwse bronnen aangetroffen. Verwant hiermee is ook het werkwoord wegmoffelen 'verdonkeremanen, verstoppen, verbergen'.

Er was vroeger sprake van handmoffen en polsmofjes. Uit 1773 komt de volgende opmerking: 'Onder de opmerkelyke veranderingen der kleedinge in deeze Eeuw (mag men) … tellen de Winterdragt van Handmoffen, die … in de plaats van gevoerde Handschoenen gekomen zyn'. De -s op het einde van Meuffels en Muffels betekent nazaat van. De eerste naamdrager had dus de bijnaam Meuffel of Muffel en het zou me niet verbazen als deze persoon zijn geld verdiende met het vervaardigen van deze voor zijn tijd moderne handmoffen.


Over namen is veel te vertellen. Namen worden gerekend tot ons cultureel erfgoed en vormen daarom een passend onderwerp voor het Erfgoedpunt Peel. Tijdens de bijeenkomsten probeert Jacques van der Velden de voor- en familienamen van de aanwezigen uit te leggen en in een inleiding geeft hij informatie, die nodig is om eventueel zelf aan de slag te gaan. Het Erfgoedpunt Peel is open tijdens de openingstijden van het Klok & Peel Museum Asten en is gratis toegankelijk. Mocht er een bezoek aan het museum aan gekoppeld worden, dan gelden de museumtarieven. Meldt u zich in ieder geval bij de balie dan krijgt u daar een tijdelijke bezoekersbatch voor het Erfgoedpunt Peel. Zie voor actueel nieuws over deze en andere activiteiten in het erfgoedpunt www.rhc-eindhoven.nl of www.museumasten.nl of www.heemkundekringdevonder.nl

 

 


 

 vrijdag 7 juni 2013

Vrije inloop Erfgoedpunt Peel.

Erfgoedpunt Peel aan de Ostaderstraat 23 te Asten is een ontmoetingsplek voor eenieder die belangstelling heeft voor de Peel en Peelhistorie. Er kunnen antwoorden gevonden worden op vragen die leven op het gebied van de historie van de Peel en de Peeldorpen. In de aanwezige bibliotheek kunnen die antwoorden gezocht worden, maar het kan ook via de computers in het erfgoedpunt.

Vrijdagmiddag 14 juni is het ook mogelijk vragen en verzoeken om advies van 13.00 tot 17.00 uur voor te leggen aan Peeldeskundige Ad kersten. Elke vraag op het gebied van erfgoed van Deurne, Asten, Someren en de Peel kan gesteld worden. Er worden doorlopend historische films vertoond. Ook kan de Buurtbank geraadpleegd worden met beeldverhalen over de Peel.U hoeft geen afspraak te maken en kunt zo binnenlopen.

Het Erfgoedpunt Peel is te bereiken via de ingang van het Klok & Peel Museum Asten. Voor een bezoek aan het erfgoedpunt hoeft geen entree betaald te worden. Voor een bezoek aan het museum gelden de normale tarieven.

De komende activiteiten in het erfgoedpunt zijn:

 • Woensdag 19 juni 2013 van 13.30 tot 15.00 uur 'Over namen' met Jacques v.d. Velden
 • Donderdag 20 juni 2013 van 10.00 uur tot 12.00 uur fotoherkenning Asten met Willy van Vlerken (RHCe)
 • Vrijdag 28 juni 2013 van 13.00 uur tot 17.00 uur vrije inloop met een consulent van het RHCe

 


 Maandag 27 mei 2013

Vrije inloop Erfgoedpunt Peel

Erfgoedpunt Peel aan de Ostaderstraat 23 te Asten is een ontmoetingsplek voor eenieder die belangstelling heeft voor de Peel en Peelhistorie. Er kunnen antwoorden gevonden worden op vragen die leven op het gebied van de historie van de Peel en de Peeldorpen. In de aanwezige bibliotheek kunnen die antwoorden gezocht worden, maar het kan ook via de computers in het erfgoedpunt. De bibliotheek is deze maand weer aangevuld met diverse boeken.

Vrijdagmiddag 31 mei is het ook mogelijk vragen en verzoeken om advies van 13.00 tot 17.00 uur voor te leggen aan een consulent van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe). Elke vraag op het gebied van erfgoed van Deurne, Asten, Someren en de Peel kan gesteld worden. Er zal uitleg gegeven worden over het gebruik van de computer bij (stamboom)onderzoek. Tevens worden historische films vertoond. Ook kan de Buurtbank geraadpleegd worden met beeldverhalen over de Peel.

Wilt u advies over oude archiefstukken, zoals een dagboek of getuigschriften, dan kunt u daarvoor ook terecht in het erfgoedpunt. Als u voor uw documenten of verzamelingen een andere bestemming wilt, dan houdt het erfgoedpunt zich daarvoor aanbevolen.U hoeft geen afspraak te maken en kunt zo binnenlopen. Het Erfgoedpunt Peel is te bereiken via de ingang van het Klok & Peel Museum Asten. Voor een bezoek aan het erfgoedpunt hoeft geen entree betaald te worden. Voor een bezoek aan het museum gelden de normale tarieven. De komende activiteiten in het erfgoedpunt zijn:

 • Vrijdag 14 juni 2013 van 13.00 uur tot 17.00 uur vrije inloop met Ad Kersten
 • Woensdag 19 juni 2013 van 13.30 uur tot 15.00 uur 'Over namen' met Jacques v.d. Velden.
 • Donderdag 20 juni 2013 van 10.00 uur tot 12.00 uur fotoherkenning Asten (RHCe)

 


 

De Hel van Watenstedt

Op 4 mei (aansluitend aan de Dodenherdenkingsbijeenkomst in Helenaveen), vindt de boekpresentatie plaats. Het eerste exemplaar wordt dan uitgereikt aan de burgemeester van Deurne. Ik zou het leuk vinden als je de presentatie wilt bijwonen! (zie programma op www.dehelvanwatenstedt.nl ). Je kunt op 4 mei contant (graag gepast: € 16,00 per boek) afrekenen. De Dorpsraad, die de boekpresentatie mede organiseert, heeft mij gevraagd te inventariseren hoeveel mensen er komen. Dus wil je komen: meld je dan vóór 29 april aan via dit mailadres.

Boek bij je thuis afleveren is eveneens mogelijk.

Omdat ik regelmatig in Deurne ben (incl. kerkdorpen), heb ik besloten om als ‘service’ een rondje te rijden en de boeken bij iedereen thuis af te leveren. Wanneer je kiest voor deze optie, wil ik je vriendelijk verzoeken het bedrag (€ 16,00 per boek) vóór 29 april a.s. over te maken op rekeningnummer 1708.03.015 t.n.v. Heidi Geven o.v.v. je naam en volledige adres. Je boek wordt na 4 mei bij je in de brievenbus gedaan.

Boek ophalen

Voor degenen die het boek graag zelf willen ophalen, en op 4 mei niet in de gelegenheid zijn, organiseer ik 2 ophaalmomenten: Zondag 5 mei tussen 10.30-20.00 uur en maandag 6 mei tussen 18.00-21.00 uur. Je kunt contant (graag gepast: € 16,00 per boek) afrekenen. Mijn adres is: Sevenumseweg 3, 5759 RM in Helenaveen. Je hoeft niet door te geven hoe laat je precies komt op een van deze dagen, loop maar binnen wanneer het je schikt. Nogmaals dank voor je reservering en tot ziens!


Hartelijke groet, Heidi Geven


 


Persbericht: vrijdag 3 mei 2013

In het Erfgoedpunt Peel in het Klok & Peel Museum Asten worden door Jacques van der Velden bijeenkomsten gehouden Over namen. Stamboomonderzoek heeft hem geïnspireerd om uit te zoeken hoe namen ontstaan, het verklaren van namen is nu zijn hobby geworden. Als u nieuwsgierig bent naar de betekenis van uw voornaam of familienaam of als u beter wilt begrijpen hoe namen zich hebben ontwikkeld, dan bent u van harte welkom bij deze bijeenkomsten.

De eerstvolgende is op woensdagmiddag 15 mei van half twee tot drie uur. De toegang is gratis. Hier volgt alvast een voorproefje. Berkvens Iedereen die in de omgeving van Asten of Someren woont kent wel iemand met de naam Berkvens. Binnen Nederland komt deze naam het meeste voor in Asten. In wezen is het een veldnaam waaraan een -s is toegevoegd. De -s kan vertaald worden met nakomeling van. Meestal wordt deze -s gecombineerd met beroepen of patroniemen (namen die van een voornaam zijn afgeleid), maar in Zuid-Nederland ook met toponiemen (veldnamen). Bervens betekent dan 'nakomeling van de familie bij het Berkven'. Hiermee vergelijkbaar zijn namen zoals Meulendijks en Heesakkers, omdat die ook omschreven kunnen worden als 'nakomelingen van de familie bij de Meulendijk of Heesakker'.

De veel op Berkers lijkende naam Berkvens hoort ook in deze categorie thuis. De veldnaam Berkven duikt voor het eerst op in een verkoopakte uit 1429. Het betrof een huis en hof in de parochie van Lierop, ter plaatse geheten aen gheen bercvenne. Om een onderscheid te maken tussen de vele vennen in Lierop werd dit ven het berkven genoemd. Ik ga ervan uit dat er toentertijd berken in de buurt gestaan hebben. Van den Berckven [1482] is de eerste familienaam die hiernaar verwijst. Later duikt ook de vorm Berkvens op. Deze schrijfwijze heeft stand gehouden en is de enige naam die is overgebleven. Andere varianten waren: Bercven, Beercven, Beerckven, Beircven en Beirckven. Allemaal oudere vormen van de moderne spelling Berkven.

In het midden van de 11e eeuw kwam in Limburg de plaatsnaam Berclar ('Berkelaar') voor. Dit is de oudste vermelding van het woord berk in het Nederlandse taalgebied. Taalkundigen denken dat dit woord 'stralend, helder' betekent, wat in wezen dan een verwijzing is naar de helderwitte bast van deze bomen. De oudste vermelding van het woord ven in het Nederlands is fenne ('moerassig, drassig land') [10e eeuw]. Herkenbaar in de oude schrijfwijze Sutfenne [1107], van de plaatsnaam Zutphen. In de Germaanse talen was er oorspronkelijk geen onderscheid tussen veen en ven. Vanaf de 12e eeuw kreeg veen zijn huidige betekenis. Het woord ven kreeg in Brabant de betekenis 'moerassig gebied in de heide', waaruit de huidige betekenis 'kleine meertjes in de heide, door uitvening onstane plas' ontstond.

De Lieropse veldnaam Berkven ('ven met berken') is de grondslag geweest voor de familienaam Berkvens: 'nakomeling van de familie bij het ven met berken'. Over namen is veel te vertellen. Namen worden gerekend tot ons cultureel erfgoed en vormen daarom een passend onderwerp voor het Erfgoedpunt Peel. Tijdens de bijeenkomsten probeert Jacques van der Velden de voor- en familienamen van de aanwezigen uit te leggen en in een inleiding geeft hij informatie, die nodig is om eventueel zelf aan de slag te gaan.

Het Erfgoedpunt Peel is open tijdens de openingstijden van het Klok & Peel Museum Asten en is gratis toegankelijk. Mocht er een bezoek aan het museum aan gekoppeld worden, dan gelden de museumtarieven. Meldt u zich in ieder geval bij de balie dan krijgt u daar een tijdelijke bezoekersbatch voor het Erfgoedpunt Peel. Zie voor actueel nieuws over deze en andere activiteiten in het erfgoedpunt www.rhc-eindhoven.nl of www.museumasten.nl of www.heemkundekringdevonder.nl


Beugeltoernooi om de Johan Engelsbokaal

Als de weergoden willen meewerken zal aanstaande zondagmiddag 28 april achter het heemhuis het jaarlijkse beugeltoernooi om de Johan Engelsbokaal gespeeld worden. Dit is een mooie gelegenheid om passief of actief te genieten van een oeroud Brabants balspel en om aan den lijve te ervaren hoe vroeger de homo ludens bezig was. Eertijds hadden veel cafés en zelfs enkele particuliere boerderijen in de openlucht een grote beugelbaan met lemen vloer zoals die nu in Deurne alleen nog maar achter het heemhuis te vinden is.


De spelregels zijn kinderlijk eenvoudig en kunnen snel worden uitgelegd en aangeleerd. Het plezier in het spel, dat steeds door twee wisselende teams van ieder twee spelers wordt gespeeld, wordt niet alleen gevonden door behendigheid in het omgaan met de zware ballen maar ook door tactische balmanoeuvres om de tegenstanders het scoren te beletten. Ook voor de toeschouwers aan de zijlijn kan het commentaar op het vertoonde spel heel amusant zijn.De Johan Engelsbokaal werd in het leven geroepen na het overlijden van de Liesselse heemkundige Johan Engels (1922-2003) als eerbetoon aan deze grote stimulator van de beugelsport en initiatiefnemer tot de aanleg van de beugelbaan.

Op deze website kunt u eerdere winnaars van deze bokaal als de regels van het beugelspel terug vinden. De toegang voor zowel toeschouwers als deelnemers is gratis. Iedereen van 8 tot 80 jaar kan individueel deelnemen en wordt aan wisselende teamgenoten gekoppeld. Het toernooi begint om twee uur 's middags en de prijsuitreiking is vóór 17.00 uur. Aanmelding voor deelname kan door het sturen van een e-mail naar heemhuis@heemkundekringdeurne.nl

Wie geen belangstelling voor het beugelspel heeft kan binnen genieten van de lopende gevarieerde tentoonstelling over de "andere hobby's" van een aantal heemkundekringleden. Bij regenachtig weer wordt het toernooi verplaatst naar zondagmiddag 12 mei.


 


Erfgoedpunt Peel Persbericht: dinsdag 9 april 2013

In het Erfgoedpunt Peel in het Klok & Peel Museum Asten worden door Jacques van der Velden bijeenkomsten gehouden Over namen. Stamboomonderzoek heeft hem geïnspireerd om uit te zoeken hoe namen ontstaan, het verklaren van namen is nu zijn hobby geworden. Als u nieuwsgierig bent naar de betekenis van uw voornaam of familienaam of als u beter wilt begrijpen hoe namen zich hebben ontwikkeld, dan bent u van harte welkom bij deze bijeenkomsten. De eerstvolgende is op woensdagmiddag 17 april van half twee tot drie uur. De toegang is gratis. Hier volgt alvast een voorproefje.


Dubbele namenIn de jaren 60 is het geven van dubbele voornamen met een streepje ertussen populair geworden. De Burgerlijke Stand van Utrecht liet dit echter niet toe, omdat men vond dat namen met een streepje roepnamen waren die in de Burgerlijke Stand niet thuishoorden. Op 2 mei 1967 werd in de stad Utrecht een prinsje geboren. Bij de aangifte op het gemeentehuis werden de namen bekend gemaakt: Willem-Alexander Claus George Ferdinand, en wij noemen hem Alexander. Prins Claus verklaarde dat zijn naam Willem-Alexander moest luiden. Mét streepje. Dit veroorzaakte paniek bij de Burgerlijke Stand. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte later bekend dat bij officiële naamgeving de dubbelnaam Willem-Alexander diende te worden gebruikt. Het verbod op dubbele namen met een streepje ertussen had men ondertussen opgeheven. Het prinsje had daarmee een streepje voor op de andere Utrechtse kindjes. Overigens de naam Willem is op zich ook weer een samenstelling. Een zogenaamde tweestammige naam van Germaanse oorsprong, bestaande uit wil en helm. Wil- betekent wil en -helm betekent bedekker of beschermer. Deze naam was al in gebruik ten tijde van Karel de Grote en is daarna zeer populair geworden, mede doordat hij in vorsten- en gravengeslachten voorkwam. Veel later zijn hieruit weer de familienamen Willems en Willemsen voortgekomen.


Laatst kwam ik er achter dat mijn eigen naam Jacobus ook in de vorm van Cop en Coppe door het leven is gegaan. Op dit moment is deze voornaam nog terug te vinden in de familienamen Coppes, Coppen en Coppens. Minder bekend is dat daaruit weer familienamen bestaande uit dubbele voornamen zijn gevormd, zoals Coppejans uit Coppe (Jacob) en Jan (Johannes) en Cop(p)oolse uit Coppe en Poolse (Pauwels, Paulus). Op dezelfde manier is mogelijk de naam Coppieters uit Coppe en Pieter (Petrus) ontstaan, maar het kan ook zijn dat hiervoor de gebiedsnaam Copier, Compier met de betekenis kreupelbos model heeft gestaan. Dat laatste zou ook wel eens de achtergrond van de naam Compiet kunnen zijn. De namen Compiet en Coppieters komen wel in Asten voor, maar zijn toch vooral in Zeeuws-Vlaanderen terug te vinden.Er bestaan ook nog dubbele familienamen zoals Kappeyne van de Coppello. Een overzicht van samengestelde namen is opgetekend in Het dubbele namenboek.


Over namen is veel te vertellen. Namen worden gerekend tot ons cultureel erfgoed en vormen daarom een passend onderwerp voor het Erfgoedpunt Peel. Tijdens de bijeenkomsten probeert Jacques van der Velden de voor- en familienamen van de aanwezigen uit te leggen en in een inleiding geeft hij informatie, die nodig is om eventueel zelf aan de slag te gaan. Het Erfgoedpunt Peel is open tijdens de openingstijden van het Klok & Peel Museum Asten en is gratis toegankelijk. Mocht er een bezoek aan het museum aan gekoppeld worden, dan gelden de museumtarieven. Meldt u zich in ieder geval bij de balie dan krijgt u daar een tijdelijke bezoekersbatch voor het Erfgoedpunt Peel. Zie voor actueel nieuws over deze en andere activiteiten in het erfgoedpunt www.rhc-eindhoven.nl of www.museumasten.nl of www.heemkundekringdevonder.nl

 

 


 Persbericht: maandag 18 maart 2013


Vrije inloop Erfgoedpunt Peel

Erfgoedpunt Peel aan de Ostaderstraat 23 te Asten is een ontmoetingsplek voor eenieder die belangstelling heeft voor de Peel en Peelhistorie. Er kunnen antwoorden gevonden worden op vragen die leven op het gebied van de historie van de Peel en de Peeldorpen. In de aanwezige bibliotheek kunnen die antwoorden gezocht worden, maar het kan ook via de computers in het erfgoedpunt.


Vrijdagmiddag 22 maart is het ook mogelijk vragen en verzoeken om advies van 13.00 tot 17.00 uur voor te leggen aan Peelkenner Ad Kersten. Elke vraag op het gebied van erfgoed van Deurne, Asten, Someren en de Peel kan gesteld worden. Tevens worden historische films vertoond. Ook kan de Buurtbank geraadpleegd worden met beeldverhalen over de Peel.U hoeft geen afspraak te maken. Het Erfgoedpunt Peel is te bereiken via de ingang van het Klok & Peel Museum Asten. Voor een bezoek aan het erfgoedpunt hoeft geen entree betaald te worden. Voor een bezoek aan het museum gelden de normale tarieven. De komende activiteiten in het erfgoedpunt zijn:

 • Vrijdag 12 april 2013 van 13.00 uur tot 17.00 uur
 • Woensdag 17 april 2013 van 13.30 uur tot 15.00 'wat betekent mijn naam?' met Jacques v.d. Velden
 • Donderdag 18 april 2013 van 10.00 uur tot 12.00 uur fotoherkenning Asten met Willy van Vlerken (RHCe)


 


Persbericht: zaterdag 16 maart 2013

De Hel van Watenstedt

Graag wil ik degenen die er al iets van vernomen hebben, maar ook degenen die er nog niets van weten, meer vertellen over mijn boek. Het verhaal gaat over de tweede wereldoorlog. De vader van Ad (mijn schoonvader dus) Arie Crommentuijn, vertelt hoe hij tijdens de Grote Kerkrazzia van 8 oktober 1944 werd opgepakt door de Duitsers om tewerkgesteld te worden in Duitsland.
Meer dan drieduizend mannen tussen zestien en zestig jaar ondergingen hetzelfde lot. Arie kwam terecht in een werkkamp in Salzgitter-Watenstedt. De huisvesting en het voedsel waren slecht, het stikte er van de luizen en het werk op de Reichswerke Hermann Göring was zwaar. Toen Nederland al was bevrijd, keerden de mannen - die nog in leven waren - pas terug naar huis. De meeste mensen die een dergelijke traumatische ervaring hebben meegemaakt, willen er niet over praten.

Ook bij Arie heeft dat lange tijd geduurd. In ‘De Hel van Watenstedt’ vertelt Arie zijn persoonlijke relaas. BoekpresentatieHet eerste exemplaar van het boek wordt op 4 mei, na de Dodenherdenkingsbijeenkomst in Helenaveen, aangeboden aan de burgemeester van Deurne. Het was de bedoeling dat Arie dit zelf zou doen. Helaas is Arie op 29 januari jl., na een kort ziekbed, overleden.

Het was Arie’s laatste wens om het boek uit te brengen om zo de geschiedenis niet verloren te laten gaan. Interesse. Nu is het boek bijna af. Ik heb de afgelopen vier jaar hard gewerkt om Arie’s verhaal zo goed mogelijk op papier te krijgen. Het boek is voorzien van foto’s en illustraties. Momenteel ben ik aan het inventariseren hoe groot de oplage moet zijn. Als je interesse hebt, kun je het boek reserveren door een mailtje te sturen naar: Heidi@Groep5700.nl Voor meer informatie over het boek klik hier ...>

Heidi Geven

 


Persbericht: dinsdag 12 maart 2013

In het Erfgoedpunt Peel in het Klok & Peel Museum Asten worden door Jacques van der Velden bijeenkomsten gehouden Over namen. Stamboomonderzoek heeft hem geïnspireerd om uit te zoeken hoe namen ontstaan, het verklaren van namen is nu zijn hobby geworden. Als u nieuwsgierig bent naar de betekenis van uw voornaam of familienaam of als u beter wilt begrijpen hoe namen zich hebben ontwikkeld, dan bent u van harte welkom bij deze bijeenkomsten. De eerstvolgende is op woensdagmiddag 20 maart van half twee tot drie uur. De toegang is gratis. Hier volgt alvast een voorproefje.

Berkers

Berkers is een bekende naam in onze omgeving en verdient het daarom om eens nader bekeken te worden. Hoe heeft deze naam zijn vorm gekregen en welke uitleg moeten we daaraan geven? Naamkundigen hebben zich over deze vragen gebogen en onderscheiden bij deze naam drie onderdelen: berk, -er en -s. De kern bestaat dus uit het woord berk, een veel voorkomende boomsoort in onze omgeving. Eigenlijk wordt met berk de plaats bedoeld waar dit soort bomen staat en zijn de berken het gebied waar berken te vinden zijn. Mensen die daar wonen worden door de dorpsgenoten dan wel van den Berk ofwel Berker genoemd. Een Berker is dus te vergelijken met een Bremer, iemand die in Bremen woont. Hiermee is denk ik ook het tweede onderdeel -er verklaard. Het derde onderdeel -s, kan vertaald worden met nakomeling van. Dus Berkers betekent 'nakomeling van de Berker'. Volledig uitgeschreven betekent Berkers 'nakomeling van iemand die in de Berken woont'.


Er zijn een paar dorpen in Oost-Brabant waar op dit moment de naam de Berken voorkomt: Milheeze, Eersel en Asten. Dat kunnen er in het verleden nog meer zijn geweest. Deze familienaam kon dus in al deze plaatsen ontstaan. Alleen onderzoek kan uitwijzen in welke plaats dat precies geweest is. Iedereen met deze naam hoeft dus niet noodzakelijk familie van elkaar te zijn. Asten had in 2007 het hoogste percentage inwoners met de naam Berkers, 226 in totaal. Dit type naam wordt een adresnaam genoemd; de naam van een gebied of veld waar een verre voorvader ooit woonde en waar hij naar werd vernoemd. Deze veldnamen kwamen binnen een dorp normaal gesproken maar één keer voor. Om eventueel onderscheid te maken werden ze uitgebreid, zoals bij Hogenberk en Berkven.


In 1423 liep in Milheeze al iemand rond met de naam Art Jans des Berkers soen. Blijkbaar was Jan de vader van Art de Berker, iemand die dus in Milheeze in de Berken woonde. Het is niet zeker dat dit een vaste familienaam is geworden. In de Middeleeuwen kon dat zomaar veranderen. Men gebruikte dit soort aanduidingen alleen maar om mensen van elkaar te onderscheiden, soms alleen maar tijdelijk en soms alleen maar beperkt tot een persoon. In Nederland waren er al vanaf de 17e eeuw vaste namen die nauwelijks van spelling veranderden en die van generatie op generatie werden gebruikt. In Asten kwam toen ook al de vaste naam Berkers in vele varianten voor, Jan Jan Philips Berckers, Jan Thijs die Bercker, Jan de Bercker, Aert Willem 's Berckers, maar ook Berkers. Na 1800 kwam alleen nog maar Berkers voor.


Over namen is veel te vertellen. Namen worden gerekend tot ons cultureel erfgoed en vormen daarom een passend onderwerp voor het Erfgoedpunt Peel. Tijdens de bijeenkomsten probeert Jacques van der Velden de voor- en familienamen van de aanwezigen uit te leggen en in een inleiding geeft hij informatie, die nodig is om eventueel zelf aan de slag te gaan. Het Erfgoedpunt Peel is open tijdens de openingstijden van het Klok & Peel Museum Asten en is gratis toegankelijk. Mocht er een bezoek aan het museum aan gekoppeld worden, dan gelden de museumtarieven.

Meldt u zich in ieder geval bij de balie dan krijgt u daar een tijdelijke bezoekersbatch voor het Erfgoedpunt Peel. Zie voor actueel nieuws over deze en andere activiteiten in het erfgoedpunt bij: www.rhc-eindhoven.nl of www.museumasten.nl of www.heemkundekringdevonder.nl 

Dialecten van Noord Brabant

Op donderdag 21 maart zal Jos Swanenberg ( Gemert 1968) een lezing houden met het thema dialecten in Noord Brabant. Deze lezing vindt plaats om 20.00 uur in Den Vergulden Helm, aan de Stationsstraat 76 in Deurne.Jos Swanenberg is bijzonder hoogleraar Diversiteit in Taal en Cultuur in Brabant aan de universiteit van Tilburg.

De lezing vangt aan met enkel algemene verschillen en overeenkomsten tussen taal en dialect. Vervolgens wordt ingegaan op het Brabants dialectschap. Brabantse dialecten zijn immers niet allemaal het zelfde, in Deurne en omgeving spreekt men heel anders dan in Bergen op Zoom, Budel of Boxmeer. Wat zijn het precies voor kenmerken die dialecten verschillend maken en waar komen de verschillen eigenlijk vandaan?

Al meer dan honderd jaar constateren onderzoekers dat onze dialecten met uitsterven worden bedreigd. Al die tijd al waarschuwt men voor dialectverlies en taalschaamte. Anderzijds is er nog nooit zoveel in het dialect geschreven en gezongen en dan de laatste decennia. In hoeverre is onze moedertaal in gevaar? 

PERSBERICHT: maandag 25 februari 2013

Lezingenreeks De Peel van oertijd tot heden

Busexcursie door de Peel

Op zaterdagmorgen 2 maart is de lezingenreeks 'De Peel van oertijd tot heden' toe aan de laatste activiteit. Van 10 tot 1 zal geoloog Jan Broertjes met de bus de deelnemers langs een aantal interessante geologische punten in de Peel leiden. Op enkele plaatsen zal worden uitgestapt om het landschap goed te kunnen bekijken en Broertjes zal met een grondboring de deelnemers het verdwenen landschap laten proeven.
In de bus zijn nog enkele plaatsen vrij. Deelname kost € 7,50. De beschikbare plaatsen worden toegewezen op volgorde van aanmelding. Aanmelding is mogelijk door een mailtje te sturen voor zaterdag 2 maart naar h.vandelaarschot@rhc-eindhoven.nl

De bus vertrekt om 10 uur vanaf de busstopplaats bij het Klok & Peel Museum Asten aan de Ostaderstraat 23. Om 1 uur is de bus daar terug.De reeks wordt georganiseerd door Klok & Peel Museum Asten, heemkundekring De Vonder Asten-Someren, heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne, de Stichting Behoud Kasteelerfgoed Asten en het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

 

 


 

Persbericht: maandag 11 februari 2013

In het Erfgoedpunt Peel in het Klok & Peel Museum Asten worden door Jacques van der Velden bijeenkomsten gehouden Over namen. Stamboomonderzoek heeft hem geïnspireerd om uit te zoeken hoe namen ontstaan, het verklaren van namen is nu zijn hobby geworden. Als u nieuwsgierig bent naar de betekenis van uw voornaam of familienaam of als u beter wilt begrijpen hoe namen zich hebben ontwikkeld, dan bent u van harte welkom bij deze bijeenkomsten. De eerstvolgende is op woensdagmiddag 20 februari van half twee tot drie uur.

MADOU de vergaderwolf

Jacques van der Velden: "Namen werken op mijn fantasie. Achter elke naam gaat een spannend verhaal schuil. Dat prikkelt mijn nieuwsgierigheid. De familienaam Madou is een bekende naam in Asten en leek mij daarom wel interessant om te ontrafelen. Mijn eerste gedachte was 'ma doe', een daadkrachtige moeder. Ik begrijp dat dit kant nog wal raakt, maar wat is dan wèl de werkelijke betekenis van deze naam. Daar zou ik me voor in het verleden moeten verplaatsen, maar bij gebrek aan een tijdmachine ben ik maar in mijn computer gedoken. Hij vertelt mij dat net na de tweede wereldoorlog 60 % van de Nederlandse Madou's in Limburg woonden. Op de tweede plaats kwam toen Noord-Brabant met ruim 35 %.


Niet zo'n belangrijk gegeven als je weet dat het maar om 45 Madou's ging. Hieruit blijkt wel duidelijk dat de wieg van deze naam niet in Nederland gestaan heeft. Kijk ik naar de cijfers van een halve eeuw later, dan zie ik tot mijn verbazing dat het grootste aantal Nederlandse Madou's in Asten woont. Dat is natuurlijk héél bijzonder, alhoewel het om een nog kleiner aantal gaat. Het zal niemand verbazen dat deze naam van Franse oorsprong is. Dat hoor je meteen aan de uitspraak. Volgens de boeken is Madou wel een familienaam uit Frankrijk, maar toch van Germaanse oorsprong. Het is een naam die, zoals dat gebruikelijk was bij de Germanen, opgebouwd is uit twee delen. Op zo'n manier kon men gemakkelijk meer namen maken. Madou bestaat uit madal en wulf en betekent vergader-wolf'.

Deze voornaam is gedurende haar lange bestaan van generatie op generatie bijgeschaafd tot een vriendelijk klinkende troetelnaam, die op een bepaald moment ook als familienaam verder door het leven is gegaan. De oudst bekende vertegenwoordiger van deze naam is Madalaulfus, een hooggeplaatste ambtenaar die rond 1100 werkzaam was in het gebied dat wij nu België noemen. Het eerste deel madal staat voor vergader(plaats) en het tweede deel aulfus voor wolf. De diepere betekenis van madal is 'reden, zich verzamelen, afstemmen', wat je zou kunnen samenvatten met vergaderen. U kent ze wel, dit soort vergaderdieren, die altijd en overal over willen vergaderen. De betekenis van Madou is dus een vergaderdier in de gedaante van een wolf, een vergaderwolf."

 

Over namen is veel te vertellen. Namen worden gerekend tot ons cultureel erfgoed en vormen daarom een passend onderwerp voor het Erfgoedpunt Peel.Tijdens de bijeenkomsten probeert Jacques van der Velden de voor- en familienamen van de aanwezigen uit te leggen en in een inleiding geeft hij informatie, die nodig is om eventueel zelf aan de slag te gaan. Het Erfgoedpunt Peel is open tijdens de openingstijden van het Klok & Peel Museum Asten en is gratis toegankelijk. Mocht er een bezoek aan het museum aan gekoppeld worden, dan gelden de museumtarieven. Meldt u zich in ieder geval bij de balie dan krijgt u daar een tijdelijke bezoekersbatch voor het Erfgoedpunt Peel. Zie voor actueel nieuws over deze en andere activiteiten in het erfgoedpunt bij

www.rhc-eindhoven.nl of www.museumasten.nl of www.heemkundekringdevonder.nl

Cultuurcafé

Het Cultuurcafe van cultuurcentrum Martien van Doorne in Deurne opent het nieuwe jaar op woensdag 9 januari 2013. Inloop vanaf 20.30 uur, aanvang: 21.00 uur, eindtijd 22.00 uur. De entree is gratis. Deze editie wordt gepresenteerd door Maarten Arts, die de vaste presentator Hester Dadema vervangt. Hoofdgasten zijn ons heemkundekringlid Hans Timmers, auteur van het boek 'Het leven een Circus' en jubileumprins Stefan I (Aspers) van carnavalsstichting De Peelstrekels in Deurne. Naast deze gasten is er het VVV blok en de column van ons heemkundekringlid Bert Beulens. De live muziek tijdens deze avond is van de vijfkoppige Eindhovense formatie Maybe June .

 


 

Persbericht vrijdag 18 januari 2013

 


Lezingenreeks De Peel van oertijd tot heden.

Op maandagavond 28 januari is de lezingenreeks 'De Peel van oertijd tot heden' toe aan de laatste lezing. Piet van den Muckhof vertelt dan over de historische ecologie van de Peel. Door veel mensen wordt er nog van uit gegaan, dat de Peel tot 1853 een ongestoord, nog levend hoogveen was, waar de mens hoogstens aan de randen wat van af knabbelde. Uit grote aantallen oude documenten en kaarten is echter gebleken, dat dit beeld drastisch moet worden bijgesteld.

Vanaf ongeveer 1250 hebben de inwoners van de Peeldorpen in totaal duizenden hectaren hoogveen weggespit en in rook op doen gaan. Misschien zijn ze daar zelfs nog veel eerder mee begonnen, maar historische bronnen van vóór die tijd zijn te schaars, om dat met zekerheid te kunnen stellen. De turf ging lang niet allemaal de kachels van die dorpelingen in. Een aanzienlijk deel moet ook zijn gebruikt voor bijvoorbeeld het bakken van stenen en er werd ook turf verhandeld naar plaatsen buiten de Peel. Bovendien gingen bij onderlinge ruzies tussen dorpen grote hoeveelheden nutteloos in vlammen op.De drooglegging van de Peel begon veel eerder dan tot voor kort werd aangenomen.

Al in de 17de eeuw kwamen veenbranden voor en werden sloten gegraven om die te stoppen. In de jaren na 1717 werd een enorme grenssloot gegraven tussen de Meijerij van ’s-Hertogenbosch en het Land van Kessel. Die leidde enerzijds tot sterke verdroging van het centrum van de Peel en anderzijds tot enorme wateroverlast in het dal van de Aa. Datzelfde gold vermoedelijk ook voor enkele andere grenssloten. Door de aanleg van die sloten liepen verschillende meerstallen (grotendeels) leeg. Twee bekende meerstallen, het Soemeer en het Broenmeer, overleefden de aanleg van een grenssloot, omdat die precies tussen die meren door werd gegraven. Het Soemeer liep in 1853 alsnog leeg, toen de gebroeders Van de Griendt er hun Helenavaart precies doorheen groeven. Wat velen niet weten: het Broenmeer in de gemeente Sevenum bleef nog decennia lang min of meer intact.

En, wat nog mooier is, het werd rond 1890 uitgebreid onderzocht, kort vóórdat het alsnog door een verveningsmaatschappij droog werd gelegd bij het afgraven van grauwveen. De onderzoeksresultaten van toen zijn op zich al spectaculair en fraai, maar ze werpen bovendien een nieuw licht op een oude vraag; waarom is de in 1910 gevonden ‘Romeinse helm’ juist daar neergelegd, waar hij is gevonden?

Rond 1870 bezocht de beroemde bioloog Hugo de Vries de Peel. Hij maakte een fraaie beschrijving van onder meer de Snoerts en de Dolle Kuilen. Vaak is die beschrijving gebruikt om te illustreren, dat daar toen nog levend hoogveen aanwezig was, compleet met bulten en slenken. Uit allerlei andere bronnen blijkt echter, dat de Snoerts en de Dolle Kuilen rond 1870 al buiten de eigenlijke Peel lagen. Vele decennia eerder zijn deze vennen uitgeturfd door de dorpelingen van Deurne en Liessel. Uit de nog niet afgegraven, meters hoger gelegen hoogveenbult van de Deurnese Peel net ten oosten van het dubbelven werd dermate veel veenwater via de Snoerts/Dolle Kuilen naar de Aa afgevoerd, dat beide vennen permanent kletsnat moeten zijn geweest.

Daardoor kon er regeneratieveen gaan groeien, met bulten en slenken.Met behulp van tal van oude gegevens kon een reconstructie worden gemaakt van de enorme omvang, die de Peelvenen in de Middeleeuwen moeten hebben gehad.
Met wat kleinere onderbrekingen (dekzandruggen) liep de Peel bijvoorbeeld via het Weerterbos door tot in de zuidpunt van het Kempen-Broek. Naar het oosten liep de Peel plaatselijk door tot vlakbij de oude Maasmeanders, zoals het Dubbroek, Koelbroek en Kaldenbroek. Langs de beken, die in allerlei richtingen uit de Peel stroomden, lagen oorspronkelijk kilometers lange linten veengronden, die één geheel vormden met de Peelvenen en die aan de oostkant doorliepen tot in de al genoemde, eveneens venige Maasmeanders.Deze en andere interessante zaken zullen worden behandeld tijdens de lezing van Piet van den Munckhof. Hij is ecoloog bij Staatsbosbeheer-Zuid en al ongeveer een halve eeuw bezig met het bestuderen van flora en fauna van de Peel.

Daarnaast deed hij ook jarenlang onderzoek naar de historische ecologie van de Peelvenen. Daarbij werden vele duizenden documenten en kaarten bestudeerd en alle belangrijke ecologisch relevante zaken daaruit op een rij gezet. Van den Munckhof wil in 2013 promoveren op dit Peelonderzoek.

Op zaterdagmorgen 26 januari 2013 wordt van 10.00 uur tot 13.00 uur in de reeks een busexcursie langs interessante geologische punten in de Peel gehouden onder leiding van Jan Broertjes, oud-medewerker van de Rijks-gegeologische Dienst. In de bus zijn nog enkele plaatsen vrij. Deelname kost € 7,50. De beschikbare plaatsen worden toegewezen op volgorde van aanmelding. Aanmelding is mogelijk door een mailtje te sturen vóór vrijdag 25 januari Hans van de Laarschot klik hier voor het e-mailadres.

Piet van den Munckhof start zijn verhaal op maandag 28 januari om 20.00 uur in het Klok & Peel Museum Asten aan de Ostaderstraat 23 in Asten. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Bijwonen van de lezing is mogelijk en kost € 7,50 (inclusief koffie of thee). De reeks wordt georganiseerd door Klok & Peel Museum Asten, heemkundekring De Vonder Asten-Someren, heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne, de Stichting Behoud Kasteelerfgoed Asten en het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.