logo

Nieuws van onze heemkundekring

Bent u op zoek naar het laatste nieuws van en over Heemkundekring H.N. Ouwerling, dan leest u dat op deze pagina. Wilt u lezen wat wij tot en met het einde van de vorige maand te melden hadden, dan kunt u dat lezen in de linkerkolom en in onze Nieuwsbrieven. Met een klik op een foto ziet u een vergroting.

Raadpleeg ook de Agenda voor lopende en toekomstige activiteiten van onze heemkundekring en van activiteiten van anderen die mogelijk interessant zijn voor onze leden.


Beeldende verhalen over de geschiedenis van de Astense Aa


Geïnteresseerde deelnemers bij de cultuurhistorische wandeling met gidsen langs de Astense Aa. (Foto's Nelly van Rijt)

Zaterdagmiddag 14 oktober namen zo’n twintig belangstellenden deel aan een cultuurhistorische wandeling langs de Astense Aa tussen Deurne en Asten. De wandeling was georganiseerd door de Archeologiewerkgroep van Heemkundekring H.N. Ouwerling uit Deurne in het kader van de Nationale Archeologiedagen. Voor en tijdens de wandeling vertelden Anton Vissers, Louis Litjens en Pieter Koolen beeldend over het verleden van de beek en haar functie in de omgeving. Geïnteresseerde vragen na afloop waren er ook.

De Astense Aa ontspringt op de Paalberg in de buurt van Neerkant, neemt tussen Heitrak en Liessel het water van de uit de Peel komende Soeloop op en vormde vanaf 1326 steeds tot Leensel toe de grens van Deurne met Asten en verder stroomafwaarts die van Vlierden met Asten.
Lees hier meer  Meer foto's op fotopagina. Verslag: Nelly van Rijt 

Twee tentoonstellingen bij honderdste geboortedag Peter Vink 

Bij gelegenheid van de honderdste geboortedag van Peter Vink zijn de komende maanden twee tentoonstellingen te zien over en rond deze veelzijdige Deurnenaar. Een in de hal van het gemeentehuis en een in het Heemhuis.

 

Peter Vink


Foto’s uit Zwerftochten door de Peel
In het gemeentehuis van Deurne is van 20 oktober tot en met 20 november een tentoonstelling te zien over het werk van Peter Vink. Naar een idee van Heemkundekring H.N. Ouwerling heeft fotoclub Optika met medewerking van de Deurnese fotograaf Ton Hartjens  een selectie gemaakt van foto’s uit de vele bundels ‘Zwerftochten door de Peel’. In deze bundels zijn de vele verhalen van Peter Vink samengevat die wekelijks onder de titel ‘Dit Deurne van ons’ in het Weekblad voor Deurne stonden. 
Peter zwierf door de Peel en interviewde talloze mensen over hun werk, hun pleziertjes, hun geliefden, hun bedrijfje. Daarmee schetste hij een fantastisch tijdsbeeld van de jaren ’50, ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Zijn zoon Erik heeft bij de foto’s de passende teksten uit de bundels  bijeen gezocht. 
Deze tentoonstelling, ook mede mogelijk gemaakt dank zij Quickprint,  is te zien tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Veelzijdige Peter Vink
Op 12 november opent Erik Vink in het Heemhuis, Stationsstraat 73 in Deurne een tentoonstelling over zijn vader: Peter Vink. In die tentoonstelling wordt aan de hand van foto’s, documenten en voorwerpen de veelzijdigheid van Peter Vink in beeld gebracht.
Hij was onder andere directeur van Bio Vink, was na de oorlog tolk voor de Engelsen in Duitsland, richtte de huidige Mixed Hockeyclub Deurne op, was pantomimespeler, zette zich enorm in voor het behoud van het toenmalige St.-Willibrordusziekenhuis in Deurne en schreef wekelijks zijn ‘Zwerftochten door de Peel’. 
Deze tentoonstelling is tot 28 februari 2018 elke tweede en vierde zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur en elke dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur te zien in het Heemhuis.

Lezing: Deurne als cultureel centrum in de jaren 1923-1940 


Internationale kunstenaars bezochten De Wieger. Vlnr: Hendrik Wiegersma, Ossip Zadkine, Jozef Cantré en Nel Wiegersma . Onder de tafel : Pieter Wiegersma.

Op 25 oktober 2017 zal heemkundelid Lex van de Haterd in het Cultuurcentrum in Deurne een met veel afbeeldingen ondersteunde lezing houden over het onderwerp ‘Deurne als cultureel centrum 1923-1940’.  Aanvang 20.00 uur. Organisatie werkgroep Lezingen en Excursies Heemkundekring H.N. Ouwerling.

Lex van de Haterd zal in zijn lezing vooral ingaan op de kunstenaar Otto van Rees die in januari 1923 met zijn gezin gaat wonen in het Klein Kasteel in Deurne en op Hendrik Wiegersma die zijn huisarts wordt en bij Van Rees kunstenaars ontmoet die hem inspireren zelf te gaan schilderen. Ook zal hij aandacht geven aan Antoon Coolen die van 1933 tot 1938 in Huize De Romeijn woont en aan de (inter)nationaal bekende  kunstenaars die regelmatig op bezoek komen in De Wieger en in De Romeijn. 
Lex van de Haterd is neerlandicus en publicist en heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan, ook over het onderwerp van zijn lezing. Hij is in 2008 gepromoveerd op het culturele tijdschrift De Gemeenschap, waarvan Van Rees, Wiegersma, Coolen en vele andere schrijvers, beeldende kunstenaars en grafisch ontwerpers medewerkers waren. Sinds januari 2006 is Lex van de Haterd ook conservator van Museum De Wieger.
Entree gratis voor leden van de heemkundekring. Entree voor anderen € 2,50.

Heemkundeleden maakten boek: 

 

Om den welstand des lichaams te bevorderen; een eeuw KDO in Deurne

KDO Deurne zal het boek officieel presenteren op zaterdag 28 oktober 2017. Plaats en tijdstip zullen nog nader bekend worden gemaakt. Volgens voorzitter Leo Cuijpers is het de moeite waard alvast de datum te noteren. 
In 2015 vierde KDO Deurne het 75 jarig bestaan  van het in 1940 officieel heropgerichte KDO Deurne. Echter de geschiedenis van KDO Deurne gaat terug tot 1913. Aan het einde van het jubileumjaar 2015 verzorgde Heemkundekring H.N. Ouwerling een tentoonstelling over de KDO. Cuypers: "Een mooie afsluiting van een prachtig jaar dat 10 januari 2015 was gestart met twee Acro-gymnastiek voorstellingen in een uitverkocht Cultuurcentrum. Bij de afsluitende tentoonstelling ontstond het idee om de geschiedenis van KDO Deurne vast te leggen in een boek. Dit idee werd omarmd door de heemkundekring en met een enorme inzet zijn Josée van der Loo, Ed van de Kerkhof (schrijvers) en Marcel van der Voort (vormgever) aan deze opgave begonnen. Ik kan niet anders zeggen dan dat het resultaat fantastisch is. We kijken terug op een periode van een fijne samenwerking waarin het boek tot stand is gekomen. Ik ben er trots op dat er in Deurne zoveel initiatieven, clubs en instellingen actief zijn die Deurne tot het veelzijdige dorp maken dat het is. De passie en inzet van leden van Heemkundekring H.N. Ouwerling is hiervan een duidelijk voorbeeld. Dat heb ik recentelijk ook gezien met de opening van het gerenoveerde Heemhuis. Dank voor de mooie samenwerking.”
Namens bestuur KDO Deurne
Leo Cuijpers, voorzitter

 


 

Eenmalige revival Moek trekt 250 bezoekers


        
De leden van Moek met Joris en Willard van Ooij, die hun overleden vader Jan vervingen, bezorgden het publiek een grandioze avond. Anneke van Ooij, hier tussen haar zonen, werd samen met de muzikanten in de bloemen gezet. (Foto’s: Ronald Rietman) 

Het was donderdag 28 september rond 16.00 uur al een drukte van belang in Den Draai in de Zeilberg. De stoelen werden geplaatst, de geluidsmannen installeerden de professionele apparatuur en op het toneel waren de leden van volksmuziekgroep Moek druk aan het repeteren. Het ging om de voorbereidingen voor een bijzondere avond met een enthousiast ontvangen eenmalige revival  van de volksmuziekgroep Moek met maar liefst 250 bezoekers.

De eerste bezoekers waren er al om 19.00 uur. De plaatsen werden opgezocht en langzaam maar zeker liep de zaal helemaal vol. Er werden ruim 250 plaatsen bezet. Fantastisch! Precies om 20.00 uur verwelkomde regisseur Carolien van der Hulst iedereen en zij gaf direct de microfoon aan Rob Berkvens. 
Hij vertelde waarom de keuze deze avond op Moek was gevallen. Deurne, Palet van de Peel had voor 2017 het thema ‘muziek’ gekozen. Ook Heemkundekring H.N. Ouwerling wilde daaraan invulling geven. De keuze was snel gemaakt. De oprichter van Moek en tevens medeoprichter van onze heemkundekring, Jan van Ooij, heeft door het opnemen van oude liedjes, het daarna uitwerken en op toon zetten een geweldige prestatie geleverd voor het behoud van het Deurnese muzikale erfgoed. Voor het uitvoeren vond hij snel muzikanten en in 1975 was er het eerste concert. Daarna veroverden ze stormenderhand de regio en zelfs verder weg gelegen plaatsen. De groep stopte in 1985 met optredens. Berkvens: "Het is echter gelukt om de leden na 32 jaar weer op het podium te krijgen. Jan is deze avond vervangen door zijn zoons Joris en Willard.”
En toen begon de muziek. Cor van Bussel gaf op zijn eigen manier uitleg over de liedjes. In een vlot tempo volgden tranentrekkers en meezingers die met een blij makend enthousiasme vertolkt werden door de zangers en zangeressen. Tussendoor vertelde Martien van Rijt in het ‘Zaailbergs’ dialect op een grappige manier de geschiedenis van Moek. Na de pauze gingen de zangers door en in een intermezzo interviewde Carolien Willard en Joris van Ooij over de werking  van de diverse bijzondere instrumenten die door de leden van Moek werden bespeeld.
Tot slot zong het publiek uit volle borst het Zeilbergs Volkslied, geschreven en gecomponeerd door de inmiddels overleden Jan van Ooij, mee. Klaas Hendriks dankte de medewerkers van deze avond met een boeket. Ook Anneke van Ooij, de vrouw van Jan, werd met bloemen bedankt voor de jarenlange steun aan de volksmuziekgroep.
Riek en Toon Manders, Cor van Bussel, Lies van Heuven, Frans Knapen, Willard en Joris van Ooij bezorgden het publiek een heerlijke avond.
Verslag: Rob Berkvens

 Op de Fotopagina meer foto's


Catrien Elfrink gekozen tot Vrijwilliger van het jaarVlnr: Leny Hendriks maakt de uitslag bekend. Theo van Daele hangt zijn opvolger het schildje Vrijwilliger van het Jaar om. Catrien helemaal blij. (Foto's: Nelly van Rijt)

Zondag 17 september werd in het Heemhuis de jaarlijkse Vrijwilligersdag gehouden. De aanwezige vrijwilligers kozen Catrien Elfrink tot Vrijwilliger van het Jaar. In onze nieuwsbrief van augustus werd deze stille kracht al aan u voorgesteld door Pieter Koolen. Zij digitaliseert, ondanks haar handicap, met niet aflatende ijver en doorzettingsvermogen al jarenlang documentatie voor ons archief: Docudatadeurne.nl

De vrijwilligers van onze heemkundekring werden zondag met een hapje en een drankje bedankt voor hun inzet in het afgelopen jaar. Een hapje uit eigen keuken. Dat wil zeggen: uit de keukens van Leny Hendriks en Karin Akkers. Iedereen liet zich de producten van deze keukenprinsessen goed smaken. Heel lekker! 
In haar ‘wijsheid’ had de organisatie zaterdag besloten geen tent te plaatsen in de heemtuin voor de ontvangst van de gasten. Misschien naar de verkeerde buienradar gekeken, want zondagmiddag vielen er toch echt wel enkele buien. Daarom moesten de hapjes en drankjes ondergebracht worden in de geitenstal en moesten er regelmatig gesprekken afgekapt worden om in de heemkamer te gaan schuilen.  Logistiek niet handig. Jammer!
Na een welkomstwoord door voorzitter a.i. Jan Adriaans in de regen werd de verkiezing van Vrijwilliger van het Jaar daarom ook binnen gehouden. Met een grote meerderheid van stemmen werd Catrien Elfrink gekozen. De uitslag werd bekend gemaakt door Leny Hendriks en Theo van Daele hing zijn opvolger het schildje om, waarna een instemmend applaus volgde en een toost werd uitgebracht op Catrien. Zij was bijzonder blij met de erkenning van haar inzet voor onze heemkundekring. "Ik vind het zo fijn dat ik mijn steentje bij kan dragen en te ervaren dat ik en mijn inzet gezien worden. Dat geeft mij ook echt het gevoel gewaardeerd te worden en erbij te horen,” zei ze.  De heemkundekring hoopt natuurlijk dat zij nog jaren op de inzet van Catrien kan rekenen.
Meer foto's op de Fotopagina.

Heemkundekring H.N. Ouwering verwelkomt 500e lid


Voorzitter Jan Adriaans, Grada en Leo Hoeben-Kleijn en bestuurslid Leny Hendriks (foto: Pieter Koolen)

DEURNE - Tijdens de heropening van het verbouwde en gerestaureerde Heemhuis op zondag 10 september 2017 meldden zich vier nieuwe leden bij Heemkundevereniging H.N. Ouwerling aan. Twee personen als lid en hun partner als gezinslid. Uit de ledenadministratie bleek zich onder hen het 500e lid te bevinden. Vanwege de ‘dubbelslag’ werden zowel Leo als Grada Hoeben-Kleijn afgelopen week feestelijk onthaald.

Leo bleek het 499ste lid en zijn vrouw Grada als gezinslid het 500ste. Grada was erg verrast met de telefonische mededeling dat zij het 500ste lid bleek te zijn. Zaterdag 16 september werden zij in het Heemhuis ontvangen door voorzitter Jan Adriaans en bestuurslid Leny Hendriks, verantwoordelijk voor de ledenadministratie. Voor Grada waren er bloemen en voor Leo een boek over de geschiedenis van Deurne door de naamgever van de heemkundekring: H.N. Ouwerling. 
Grada werkt al jaren als vrijwilligster bij de VVV Deurne en was voor de VVV al vaker in het Heemhuis geweest met een groep die gebruikmaakte van het Beugelarrangement. Ze had al een hele tijd geleden het plan opgevat om lid te worden van de heemkundekring, maar liet steeds, zoals dat vaker gaat, het inschrijfformulier thuis liggen. Bij hun bezoek aan het officieel heropende Heemhuis besloten ze zich daarom ook meteen in te schrijven als lid. 
Grada vertelde zaterdag bij een kop koffie en de gebruikelijke peperkoek: "Ik vind het belangrijk dat de historie van Deurne wordt vastgelegd en daarmee wordt behouden voor de generaties na ons. Met ons lidmaatschap willen we de heemkundekring bij dat vele werk ondersteunen.”
Leo is al jaren geïnteresseerd in de geschiedenis van Deurne en heeft veel boeken over dat onderwerp. Specifiek geïnteresseerd is hij in de monumenten en de mensen die er in wonen en gewoond hebben.

Heropening Heemhuis door wethouder Marinus Biemans 


Zondag 10 september werd ons Heemhuis na een forse verbouwing en restauratie heropend door wethouder Marinus Biemans van Cultuur. De gebeurtenis vond plaats in een vol heemhuis met genodigden, ereleden, leden en andere belangstellenden.

Na een welkom door voorzitter Jan Adriaans met een korte samenvatting van de verbouwing   bedankte hij iedereen die op welke wijze dan ook een bijdrage had geleverd aan het vernieuwde heemhuis. Speciaal ook ‘bouwpastoor’ Theo van Daele, die als huismeester,projectleider etc. tijdens de verbouwing dagelijks aanwezig was. Verder Hans van Hoek en Thom van der Straaten voor hun vele werk aan de nieuwe Oudheidkamer, Peter van de Westerlo voor zijn adviezen, omgevingsvergunning etc. en  Anton Vissers en  Louis Litjens voor hun inzet voor de Archeologiekelder. 
Speciale dank ook voor Toos Heinsbergen die achter de schermen het Heemhuis gedurende de verbouwing schoon hield. Terwijl het vele stof bijna continu door het houten plafond naar beneden dwarrelde. Alle activiteiten hebben door kunnen gaan al was het soms zonder verwarming en met de jassen aan.
Adriaans bedankte ook de eigenaar van het pand die het financieel mogelijk maakte dat het heemhuis tot de huidige staat gerestaureerd en verbouwd kon worden. De gemeente voor haar jaarlijkse subsidie. Onze Vrienden HKK voor hun financiële steun en alle leden die middels hun contributie ook bijdroegen. Hij sloot af met de woorden:  "De heemkundekring H.N. Ouwerling is met zijn rijke historie door de volledige renovatie klaar voor de toekomst.”
Wethouder Marinus Biemans vertaalde ‘heem’ in zijn openingstoespraak naar ‘het collectief geheugen van onze gemeenschap’. Hij haalde aan dat de gemeente veel gebruikmaakt van de bij de heemkundekring aanwezige kennis en documentatie en daarvoor heel erkentelijk is.  "De heemkundekring is een actieve club met vele vrijwilligers en voor een groot publiek toegankelijke voorzieningen als DeurneWiki, DokuDataDeurne, Archeologiekelder en Oudheidkamer. Daarmee ervaar je Deurne zoals Deurne is. Op de vooravond van het veertigjarig jubileum van de heemkundekring, op landelijke Monumentendag en in een woonhuis van 110 jaar oud en tevens een gemeentemonument.”
Hij benadrukte dat de bloeiende heemkundekring met zijn vele actieve leden en zijn rijke historie bewaard moet blijven en sprak de hoop uit dat hier nog veel toekomstige geschiedenis beschreven mag worden.
De voorzitter en de wethouder verrichtten vervolgens gezamenlijk de openingshandeling onder het toeziend oog van Theo van Daele. Ze onthulden de ‘deur naar de toekomst die symbool staat voor de overstap vanuit het verleden’; met op de deur foto’s van vóór en ná de renovatie. Na het heffen van het glas kreeg de wethouder nog een rondleiding.  De heropening werd opgeluisterd door Rinus Pecht met zijn orgeltje.
Ook de andere aanwezigen spraken met lof over het resultaat van de verbouwing en inrichting van Oudheidkamer en Archeologiekelder. Die zijn overigens tijdens de openingstijden van het Heemhuis, elke tweede en vierde zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur en op dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur, voor het publiek gratis toegankelijk.
Verslag en foto's: Leny Hendriks . Meer foto's op de fotopagina

Interessante middagexcursie in Gemert


Ad Otten van Heemkundekring De Kommanderij Gemert vertelt op de brug bij de voorburcht over de geschiedenis van Kasteel Gemert (Foto:  Riky Adriaans)

Op zaterdag 9 september hadden zich om 14.00 uur een kleine twintig deelnemers verzameld bij het Gemertse Heemhuis aan de Ruischenbergstraat.  Deze wat kleine opkomst kan men wellicht wijten aan de slechte weersvoorspellingen. De ontvangst  van de ‘gasten uit Deurne’ was allerhartelijkst.  Rijkelijk met bonbons gevulde schalen  en vers gezette koffie en thee vielen hen ten deel. 

In dit prachtig ingerichte Heemhuis, de voormalige Latijnse school,  vertelde  Ad Otten,  met behulp van een Powerpointpresentatie,  in het kort de Gemertse  geschiedenis. De kwalificering  ‘Duitse’ in de naam van de stichters, de Duitse Teutonische Ridderorde, bleek rekbaar te zijn en veel meer betrekking te hebben op Vlaanderen dan op het huidige Duitsland.  Voorzitter Peter van den Elsen van Heemkundekring De Kommanderij Gemert nam ook nog kort het woord  en sprak over de activiteiten van de 900 leden tellende vereniging.
Met voornoemde personen als gids wandelden de deelnemers in twee groepen via de Ruischenbergstraat, de Kerkstraat,  het Ridderplein en de Kasteellaan naar de brug bij de voorburcht van het kasteel. Onderweg werd stilgestaan bij de verschillende historische gebouwen en geluisterd naar het verhaal van de gidsen.
Via de poort van de voorburcht kwamen de groepen op het kasteelcomplex waar ook weer deskundige informatie verstrekt werd. De laatste bewoners waren de missiepaters  van de H. Geest.  Deze verlieten het kasteel in 2009. Sindsdien staat het gebouw leeg. Het maakte een verlaten indruk.
De tijd vloog en was te kort geweest!  De deelnemers gingen weer terug naar het beginpunt, waar velen besloten nog eens terug te komen.
Verslag: Klaas Hendriks

Deurnese monumenten en hun historie  


Joep Coppens tijdens zijn lezing over monumenten
Zo’n tachtig belangstellenden volgden woensdag 6 september de lezing door Joep Coppens over Deurnese monumenten en hun geschiedenis in het Cultuurcentrum in Deurne.  Er ontstond een geanimeerde sfeer van herkenning, waarin het publiek vragen stelden over de door Joep verstrekte informatie en die ook aanvulde. De lezing was georganiseerd door de werkgroep Lezingen en excursies van onze heemkundekring.

Klaas Hendriks van de werkgroep verwelkomde spreker en gasten en gaf Joep Coppens het woord. Met een groot aantal mooie foto’s van monumenten leidde hij het publiek door de geschiedenis van Deurne. Aan de hand van de geschiedenis van de verdwenen  boerderij De Pelikaan zette hij uiteen wat er allemaal komt kijken bij pogingen een monument te behouden of te restaureren. De geschiedenis van De Pelikaan en het mislukken van het behoud was bij velen van zijn gehoor  bekend en een goede binnenkomer. Alle partijen die daarbij een rol hebben gespeeld, passeerden de revue maar hij liet het verhaal niet te politiek worden. Daarna volgden goede beelden van de meer dan honderd monumenten in Deurne met in het kort het betreffende verhaal totdat hij door tijd  gedwongen werd om zijn betoog in te korten. 
Aan bod zijn geweest de monumenten in het centrum en de verschillende wijken en kerkdorpen. De kerken, waarbij hij ook op het interieur van de centrumkerk inging, de pastories, de begraafplaatsen, de nog bestaande oude scholen, de verschillende typen oude boerderijen, de historische  woningen, de fabriekjes, de molens en het erfgoed van de protestantse gemeente in Deurne. Hij eindigde met een pleidooi om ook aandacht te hebben voor de omgeving van een monument. De omgeving, het landschap en de bebouwing, zijn van belang om een monument tot zijn recht te laten blijven komen. 
Verslag: Marie-José Sluijsmans  

Archeologisch onderzoek Haageind 60

Econsultancy bv heeft in samenwerking met Bodac op 28 maart 2017 in opdracht van Nooyen Aannemersbedrijf BV een archeologisch onderzoek door middel van een opgraving uitgevoerd in het plangebied Haageind 60 te Deurne. De aanleiding voor het archeologisch onderzoek is de voorgenomen realisatie van een gastenverblijf met kelder op het perceel, ter plaatse van een bestaande vijver. Vanwege de ligging in een gebied met een hoge archeologische waarde op de gemeentelijke archeologische beleidskaart (en AMK-terrein) is archeologisch onderzoek verplicht gesteld bij alle grondroerende activiteiten.
Regioarcheoloog en heemkundelid Ria Berkvens geeft hier een eerste samenvatting van de resultaten. 
Het eerste verslag leest u hier

Toevalsvondsten Derpsestraat in Deurne

Aan de Derpsestraat in Deurne zijn al een aantal jaren terug diverse scherven aardewerk en vuursteen gevonden. De bewoner en vinder Sylvia van Bommel-Visser weet het niet meer precies, maar waarschijnlijk zijn de vondsten gedaan bij de bouw van het huis. Daarvoor stond er de oude boerderij van Tinuske Joosten. Er zaten op circa 500 m2  nog veel meer scherven in de grond. Archeoloog Ria Berkvens heeft e.e.a. onderzocht.

De Derpsestraat, vroeger geheten de Commerstraat, mag tot de belangrijkste en oudste straten uit het verleden van Deurne gerekend worden en vormde een onderdeel van de route van Den Bosch door de Peel naar Keulen. De vindplaats ligt direct ten noorden van een oud akkercomplex dat als toponiem Den Romeijn draagt.  Het is onduidelijk in hoeverre dit merkwaardige toponiem, dat al lang voor de vondst in 1910 van de Romeinse helm in de Peel werd gebruikt, is te herleiden tot de Deurnese schepen Jan Jansen Romeijn, die in 1683 een huis aan de Korte Steenweg huurde

 


 
 
Onder de vondsten bevinden zich een fragment van een slijpsteen, fragmenten van geglazuurd en ongeglazuurd roodbakkend aardewerk, enkele fragmenten steengoed, één mogelijk vroegmiddeleeuwse scherf en stukken natuurlijk vuursteen. Het merendeel van het aardewerk dateert uit de Nieuwe tijd (16/17e eeuw).


Peellezingen 2017. Thema: Geloof &  Ongeloof

Museum Klok & Peel, de  Heemkundekringen H.N. Ouwerling Deurne en De Vonder Asten-Someren, Stichting Behoud Kasteelerfgoed Asten en het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven houden ook komend seizoen weer een reeks Peellezingen. Ze staan allemaal in het teken van 500 jaar Reformatie. 
De data zijn als volgt:
Maandag 9 oktober in Zalen van Bussel: De Reformatie in de Peel door dr. Henk Roosenboom
Maandag 6 november in Museum Klok & Peel: Opkomst en neergang van de congregaties door dr. Piet Schellens
Zaterdag 9 december busexcursie naar de Abdij van Postel met gids
Maandag 15 januari in Museum Klok & Peel Klok en geloof door dr. Luc Rombouts
Maandag 5 februari in Museum Klok & Peel De toekomst van de oecumene door mgr. dr. Gerard de Korte.

Ontvangst en aanvang: 19.30 uur ontvangst met koffie/thee | 20.00 uur start lezing* 
* Uitzondering is 5 februari: ontvangst 19.00 uur, start lezing 19.30 uur. 
Deelnamekosten: € 30,00 voor vier lezingen (inclusief koffie en cake) en busexcursie 
(of: € 8,00 per losse lezing, contant te betalen aan de kassa). 
Betalen per bank: IBAN NL84 RABO 0103601139 ten name van Museum Klok & Peel 
onder vermelding van: naam, aantal personen en 'Lezingencyclus Geloof & Bijgeloof' 
Aanmelden: graag vóór 15 september via invulformulier op website 
www.museumklokenpeel.nl/lezingen2017. 

Meer informatie


Deurne, Nieuw-Zeeland, België, Israël, Duistland, hoe internationaal wil je de Deurnese heemkunde hebben?

Ik werd op dinsdagmiddag 11 juli gebeld door een medewerkster van omroep Max die vertelde dat de omroep volgend jaar een serie wil gaan uitzenden over de na-oorlogse Nederlandse emigranten naar Canada, Nieuw-Zeeland en Australië. Zij ontdekte bij de research een oud Polygoonjournaal waarin het kinderrijke gezin Van den Heuvel uit Deurne genoemd wordt en te zien is. Zie hier het item op DeurneWiki Via google en DeurneWiki kwam ze bij mij terecht en vroeg me of ik contactadressen van die familie of de nazaten kon aanleveren omdat ze deze familie in de serie willen gaan betrekken.   

Toevallig had ik ook die dinsdag 's avonds een gesprek in het heemhuis met Saskia van Waaijenburg, die begin jaren '60 als klein kind met haar ouders, de Deurnese familie Van Waaijenburg-Claassen, geëmigreerd was naar Nieuw-Zeeland. Ze is historicus van beroep en spreekt nog perfect Nederlands. Zij doet onderzoek naar Joodse mensen, afkomstig uit Deurne, die door de Holocaust zijn omgekomen. Ze was bij haar onderzoek in Israël in de archieven van Yad Vashem terechtgekomen in een database waarin tussen de tien en twintig namen van joden voorkomen die in Deurne (Netherlands) geboren zouden zijn en op Duitse documenten die dat ook vermeldden. Wij hebben samen die namen doorgenomen en kwamen daarbij tot  de conclusie dat geen van hen ooit in ons Deurne gewoond heeft. Een opmerkelijke bevinding die Saskia en ik later voorlegden aan ons lid en kenner bij uitstek Richard Schoutissen. Hij hielp ons uit de droom. Hij was al tien jaar eerder op ditzelfde probleem gestuit en na grondig onderzoek in de archieven van Deurne-Antwerpen tot de conclusie gekomen dat vrijwel al die mensen traceerbaar daar vandaan kwamen.
Nu had Saskia die avond ook haar moeder, de 82-jarige mevrouw Van Waaijenburg-Claassen, meegenomen. Toen ik mijn telefoongesprek met omroep Max ter sprake bracht, bleek dat ze nog al die Van den Heuvels in Nieuw-Zeeland kende. De meeste Deurnese enigranten streken neer in de plaats Cambridge dat door de Nederlanders daar ook wel Klein Deurne werd genoemd, aldus mevrouw Van Waaijenburg. Enkele van de jongens Van den Heuvel zijn inmiddels overleden maar de meesten leven nog. Inmiddels is contact gelegd tussen de omroep en de familie Van Waaijenburg, die gaat zorgen voor de contactadressen. Saskia heeft ook beloofd dat zij nog aanvullende informatie zal verzamelen over de Deurnese emigranten in Nieuw-Zeeland.  

Pieter Koolen


Archeologie in Nederland op de kaart

Sinds najaar 2016 is de website 'Archeologie op de kaart' online: een archeologische tijdreis door tien historische periodes. De website vormt een kennismaking met de Nederlandse archeologie. Per periode worden de meest interessante voorwerpen belicht. Het oudste vaartuig ter wereld bijvoorbeeld: een boomstamkano uit 8000 voor Christus, gevonden in het Drentse dorp Pesse. Of een tempeltje uit de Bronstijd, een boemerang uit de IJzertijd, etc. En natuurlijk ook de vondst van de vergulde Romeinse helm in Deurne. Het project is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en werd uitgevoerd door het Rijksmuseum van Oudheden.  Kijk hier


Wie was oma's oma

Wat zullen we oma geven voor haar verjaardag, gouden huwelijksfeest, Sinterklaas enz.? Ze heeft alles al en wil helemaal niks.
Een dilemma dat velen zullen herkennen. Maar wat oma misschien wél heel graag zou willen, is....
•weten wie haar overgrootmoeder was,
•weten hoe die rare voornaam van oom Eimbert in de familie gekomen is,
•weten welk beroepen zoal in de familie voorkwamen,
•weten wat er waar is van de familieroddels dat er ooit een voorechtelijk kind was,
•weten of er in een of andere vooroudertak nog adellijke afstamming is enz.
•weten of er nog een bidprentje is van haar overgrootoma.

Via internet zijn tegenwoordig veel antwoorden op dergelijke vragen te vinden. Maar oma kan dikwijls niet handig omgaan met de computer. En bij de kleinkinderen ontbreekt vaak de tijd, de kennis of de zin om er dieper in te duiken. De vrijwilligers van de werkgroep Genealogie van Heemkundekring H.N. Ouwerling bieden dan uitkomst. Zij kunnen putten uit een voorraad gegevens over meer dan 100.000 personen uit het verleden van Deurne en verre omgeving. En de nog ontbrekende gegevens kunnen ze snel opsporen en aanvullen. Het resultaat is dan een mooi overzichtelijk plaatje van je oma's of opa's ouders, grootouders, overgrootouders, betovergrootouders enz. Dat heet een kwartierstaat. Hoe blij zal oma of opa zijn met zo'n kwartierstaat, uitgeprint op groot formaat en eventueel geplastificeerd te gebruiken als placemat. En, vaak levert zo’n kwartierstraat nieuwe stof voor gesprekken. Over onderwerpen die nog niet eerder tijdens een bezoek aan bod kwamen. Daarmee doe je ook jezelf een plezier!

Voor veel leden van de heemkundekring heeft de werkgroep zo'n kwartierstaat al samengesteld. Maar ook niet-leden zijn van harte welkom als ze zo'n kwartierstaat willen laten maken.

Als men liever zelf aan de slag wil, maar niet weet welke wegen precies bewandeld moeten worden, dan is de werkgroep voor tekst en uitleg ook iedere maandagochtend tussen tien en twaalf uur aanwezig en beschikbaar in het heemhuis aan de Stationsstraat 73. Men kan dan zonder voorafgaande afspraak binnenlopen.

Loop eens binnen in het heemhuis of mail ons: heemhuis@heemkundekringdeurne.nl

De heemkundekring is er voor alle Deurnenaren, lid of geen lid!

Als voorbeeld treft u bijgaand de kwartierstaat aan van de bekende Deurnese oud-wielrenner Sjaak van Kessel. Hierop ziet u meteen het antwoord op de vraag naar de herkomst van zijn voornaam. Zijn grootvader van moederszijde was Franciscus Jacobus Manders en diens overgrootvader van moederszijde was Jacobus Direks uit Venray. Zijn voornaam zit dus al minstens zes generaties 'in de familie'.