logo

Nieuws van 2016


Heemkundelid en Vriend Piet van de Wal overleden

Op bovenstaande foto geheel rechts Piet tijdens de Vrijwilligersmiddag in de tuin van ons heemhuis in 2015.

 Dinsdag 13 december is Piet van de Wal, heemkundelid en Vriend van onze heemkundekring namens Holten van de Wal in Deurne, op 63-jarige leeftijd overleden. Hij laat een vrouw en drie kinderen met hun gezinnen na. Wij wensen hen veel sterkte om dit verlies te dragen.  De afscheidsdienst wordt gehouden op maandag 19 december om 11.00 uur in de St.-Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne. De begrafenis vindt in besloten kring plaats.

Voorzitter Rob Bervens 


 Legpenning van de gemeente Deurne voor Wim Boerekamp


Op zondag 11 december vierde Wim Boerekamp tijdens een adventsconcert in de St.-Willibrorduskerk zijn 55e verjaardag als koordirigent. Voor deze en andere grote inzet ontving Wim uit handen van burgemeester Hilko Mak die middag de Legpenning van de gemeente Deurne.

Wim is lid van onze heemkundekring en zet zich samen met andere leden ondermeer in voor het onderhoud van onze heemtuin. Velen van ons kennen Wim. Als je met hem begint te praten kom je geheid bij de Gregoriaanse muziek terecht. Voor deze muziek is Wim een hartstochtelijk pleitbezorger. Op zijn tiende jaar zong hij al Gregoriaans in een jongenskoor. Als leraar op de St.-Josephschool in Helmond werd zijn enthousiasme gewekt voor de WARD-directiemethode. 
Door studies ontwikkelde hij zich steeds verder in de Middeleeuwse muziek. Hij richtte het Heren/Knapenkoor Deurne 67 op en vormde in de loop der jaren steeds kleine en grotere koren. Hij ontwikkelde een lijvig studieboek Gregoriaans. In de wereld van de Middeleeuwse muziek is Wim zeer gezien vanwege zijn grote kennis daarover. Verder is Wim betrokken bij het wijkblad ‘t Zandklokje en Bijenhoudersvereniging St.-Ambrosius.  Verslag: Rob Berkvens/Nelly van Rijt; foto's: Rob Berkvens.

Boekpresentatie in De Wieger: 

Hoe valt een schrijver uit de trein

Zaterdag 26 november wordt in Museum De Wieger aan de Oude Liesselseweg in Deurne om 15.00 uur het boek ‘Hoe valt een schrijver uit de trein?’ gepresenteerd. Het is geïllustreerd door Eric Coolen uit Haarlem en geschreven door Wim Daniëls.
De in Deurne opgegroeide schrijver Antoon Coolen overleed in 1961, niet lang nadat hij op mysterieuze wijze uit de trein was gevallen. Die gebeurtenis wordt in de illustraties gereconstrueerd. De tekst handelt voornamelijk over de afkeer van Antoon Coolen van het wielrennen, maar ook de val uit de trein komt ter sprake.
Wie bij de presentatie aanwezig wil zijn, kan zich daarvoor aanmelden via 023-5273786 of via studiocoolen@gmail.com

Dank u, dank u! Prachtig resultaat Rabobank Clubkas Campagne


Voorzitter Rob Berkvens en penningmeester Jan Adriaans, helemaal gelukkig met het bedrag voor de clubkas van onze heemkundekring

In een stampvolle en bloedhete kantine van voetbalvereniging ZSV waren woensdagavond 2 november vertegenwoordigers van meer dan dertig clubs en verenigingen vol verwachting bij elkaar gekomen voor de uitslag van Rabobank Clubkas Campagne. Zij kwamen uit Deurne-centrum, Walsberg, Zeilberg en St.-Jozefparochie. Namens onze Heemkundekring H.N. Ouwerling waren Jan Adriaans en ik daar aanwezig. 

Het was moeilijk iedereen stil te krijgen, maar het lukte na enig aandringen. De directeur Klantencontact van Rabobank Peelland Zuid verwelkomde iedereen. Ook de voorzitter van ZSV vond het fijn dat er zoveel verenigingen aanwezig waren in de kantine. Hij onderstreepte nog eens dat enorm veel vrijwilligers meegeholpen hadden met de fondsenwerving voor en de bouw van de kantine. 

Na een vrolijk optreden van ‘Dâ velt op’ uit Aarle-Rixtel met een persiflage op een aantal hits uit de sixties werden de symbolische cheques uitgereikt door medewerkers van de bank. Onze heemkundekring kreeg maar liefst 555 stemmen van u, zodat de waarde van onze cheque € 2.081,25 bedroeg. Elke stem stond voor € 3,75. Het geldbedrag komt ons natuurlijk heel goed van pas, maar de steun die uit het aantal behaalde stemmen spreekt bezorgt ons ook een goed gevoel. Het waren er bijna evenveel als in 2015; slechts 17 minder. De meeste stemmen gingen in Deurne naar speeltuin De Speuldries en dat is al die vrijwilligers van deze gratis speelvoorziening en al die kinderen die er gebruik van maken van harte gegund. Gelukkig met onze prijs zochten we de koelte van de uitgang op.

Verslag: Rob Berkvens/Nelly van Rijt. 


Intieme voorleesavond ‘Doe ze de boks op’

Donderdag 3 november leidde Ed van de Kerkhof een select gezelschap bovengemiddeld geïnteresseerden door de Toon Kortooms-voorleesavond. De avond werd gehouden in het Toon Kortooms Park; het woonhuis uit de kindertijd van de schrijver. Het was een geslaagde, maar ook intieme avond.

Zo’n vijftig bezoekers gingen er na de koffie met koek eens goed voor zitten. Wat er die avond op hen af ging komen zou een van de hoogtepunten gaan worden in het Toon Kortoomsjaar. Het spits werd afgebeten door Anita Rongen-Derks van toneelvereniging De Vrije Spelers uit Horst-America. Een van de uitvoeringen werd destijds bezocht door de schrijver. Ook werd een dia getoond van haar vader en zijn tweelingbroer als kind; zo zouden Matje en Heintje Beekman er uit gezien kunnen hebben. Zij las de passage van het op hol geslagen paard uit Beekman en Beekman voor.  De Gemertse historicus en publicist Simon van Wetten kwam vervolgens met een verhaal over gelijkenissen tussen personages uit de Kortoomsboeken en personen uit Gemert. Hij liet een brief zien, die Toon destijds schreef aan de roemruchte Gemertenaar Jan van Berlo, alias de Klumper of de Rooie Jan. Daarin vroeg hij hem verhalen te vertellen die hij dan weer kon gebruiken in zijn boeken. In de passages die Simon daarna voorlas uit Dit Zwarte Goud toonde hij die overeenkomsten aan.

Bijzonder was dat de dochters Rosemarie en Ingrid Kortooms ook hun medewerking verleenden aan de avond. In een kort interview door Ed gaven zij aan dat ze tijdens dit herdenkingsjaar steeds met veel plezier naar De Peel kwamen en dat het hun genoegen deed dat de herinneringen aan hun vader en zijn romans hier nog zo leefden. Die middag waren ze ook nog ontvangen op het gemeentehuis. Rosemarie las een fragment voor uit Mijn kinderen eten turf. Ze had voor dit boek gekozen omdat haar man ooit eens met dit boek thuis kwam. Hij had het gevonden in een kringloopwinkel.  Ingrid koos voor een stuk uit Deze jongeman. Zij las de passage voor waarin de vriend van de dochter des huizes, niet geliefd bij haar vader, zich moest verstoppen onder een divan om uit het zicht te blijven. Een vergelijkbare situatie had zich vroeger bij Ingrid thuis ook voorgedaan.

Na de pauze was het de beurt aan Jacintha Verhofstadt, Sylvia van den Eijnden en Lisette Mennen, leden van de Griendtsveense toneelvereniging Grikon. Gedrieën droegen zij een stuk voor uit Parochie in de Peel. Zo werd onder andere de ontmoeting tussen de Franciscaan pater Jan en dokter Angelino treffend voor het voetlicht gebracht. De finale werd verzorgd door Hans van Hoek. Deze gerenommeerde kenner van het Deurnese dialect las het fragment van het Wespennest uit Beekman en Beekman voor; speciaal voor deze avond omgezet in de Deurnese spreektaal. Duidelijk werd dat het dialect nog meer kracht geeft aan het verhaal. De aanwezigen lachten hartelijk om de gedetailleerde beschrijving van hoe Hendrik van Ham door de wespen getart werd.

Na afloop van deze genoeglijke avond werden de ‘voordrachtkunstenaars’ door Gerald en Angelique Willems, de uitbaters van het Toon Kortooms Park, in de bloemetjes gezet.

Verslag: Klaas Hendriks. Foto's: Leny Hendriks; meer foto's op de fotopagina


Nog toegangskaarten voorleesavond Doe ze de boks op

Na de voorverkoop op 15 oktober is er nog een aantal toegangskaarten beschikbaar voor de voorleesavond uit het werk van Toon Kortooms in het Toon Kortooms Park op donderdagavond 3 november, aanvang 20.00 uur. Zo lang de voorraad strekt natuurlijk. Men kan daarvoor contact opnemen met Leny Hendriks via h.hendriks752@upcmail.nl of telefoon 0493-314303 en met het Toon Kortooms Park.


In Memoriam

Vrijdag 28 oktober is oud-Deurnenaar Tij Kools op 79-jarige leeftijd na een kort ziekbed thuis in Veghel overleden. Kools was een van de mede-oprichters van onze heemkundekring in 1978 en publiceerde diverse boeken over de Peel en zijn bewoners.

In de mede door onze heemkundekring georganiseerde lezingenreeks Mysterie van de Peel zou hij op 14 november a.s. samen met Piet Snijders een lezing verzorgen. Die lezing verzorgt Piet nu samen met Miranda van de Mortel.

Tij Kools wordt vrijdag 4 november begraven op Natuurbegraafplaats Weverslo, Janslust 11 in Heide. De afscheidsdienst begint om 11.00 uur. 

Wij wensen zijn vrouw Roseriet en zoon Micha veel steun en sterkte.

Namens het bestuur voorzitter Rob Berkvens


Veel belangstelling bij opening expositie: Rondom Toon Kortooms


Vlnr: Josée van der Loo licht de expositie toe. Na de onthulling van het gipsen model van de buste van hun vader in de vitrinekast houdt Ingrid Kortooms nog een toespraak. Links naast haar haar zus Rosemarie. Helemaal in de deuropening de kunstenaar Jos Reniers en nog net zichtbaar achter wethouder Marinus Biemans illustrator Henk Kneepkens. (Foto's: Hans van Hoek)

Het heemhuis was met zo’n veertig personen aardig gevuld op zondag 23 oktober tijdens de opening van de tentoonstelling: Rondom Toon Kortooms.

Na een woord van welkom door voorzitter Rob Berkvens en een inleidend verhaal over de totstandkoming van deze expositie door Josée van der Loo werd onder toeziend oog van al die belangstellenden het gipsmodel van de bronzen buste van Toon Kortooms onthuld door zijn dochters Ingrid en Rosemarie.

In de speech die daarop volgde verwoordden de zusjes hoe blij ze waren met alle eer die hun vader te beurt viel in zijn honderdste geboortejaar. Hun verdriet betreffende het artikel in D’n Uybeyndel 88 kwam ter sprake, maar er werd ook gezegd, dat alles gelukkig naar tevredenheid was opgelost.

Men was vol lof over de inhoud van de vitrines, die inderdaad net even een andere kijk geven op het leven en werken van de schrijver. Speciale aandacht was er voor Jos Reniers, de maker van het bronzen beeld, voor Henk Kneepkens, die enkele van zijn originele illustraties leverde en voor de diverse fanatieke fans/verzamelaars die attributen beschikbaar stelden. Het werd een complete reünie, want vrijwel iedereen bleek elkaar te kennen.

Tevens werd met dank voor hun inzet afscheid genomen van twee leden van de werkgroep Tentoonstellingen: Harrie Martens, die om gezondheidsredenen stopt, en Josée van der Loo, die een jaartje vrijaf wil.

De interessante tentoonstelling Rondom Toon Kortooms loopt tot 26 februari 2017 en is iedere tweede en vierde zondag van 14.00 tot 17.00 uur en elke dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur gratis te bezichtigen in het Heemhuis, Stationsstraat 73 te Deurne.

(Verslag: Josée van der Loo)


Klaas Hendriks wint historische quiz

Zondag 16 oktober werd in cultuurcentrum Martien van Doorne de tweejaarlijkse historische quiz van Heemkundekring H.N. Ouwerling gehouden, Hoewel het aantal belangstellenden tegenviel, ontpopte zich een enerverende strijd. Die werd gewonnen door heemkundelid Klaas Hendriks.

Benadeeld door het mooie weer en allerlei activiteiten elders in Deurne bleef het aantal deelnemers aan de Deurnese historische kennisquiz dit jaar beperkt tot een kleine dertig. Winnaar van de kannenbuis-wisseltrofee werd heemkundekringlid Klaas Hendriks. Hij nam de trofee over van Hans Timmers die in 2014 de historische quiz won. In de voorronde werd Klaas Hendriks nog vierde, maar in de finale won hij overtuigend van VVV-gids Jan van Lierop. Theo Martens  werd derde na een barrage met  Bertus van Etten. De nummers vijf tot en met tien waren achtereenvolgens: Loes van den Heuvel, Joep Mutsaers, Louis Aarts, Hans Timmers, Jeanne van Etten en Ed van de Kerkhof.
De kleine zaal van het cultuurcentrum bood met het grote beeldscherm een ideale setting voor een mooie presentatie van de vragen. Jammer was wel dat de opstelling van de finalekandidaten wat ongelukkig was. Degenen die dicht bij het scherm zaten, werden daardoor enigszins benadeeld.
Het hoge aantal foute antwoorden dat zowel in de voorronde als in de finale werd gegeven, duidt erop dat de moeilijkheidsgraad toch nog te hoog was. Bij de volgende Deurnese historische kennisquiz in 2018 zal de organiserende werkgroep daarmee rekening houden. Verslag: Pieter Koolen; foto’s Leny Hendriks.  


Archeologiekelder geopend


Vanwege het naderende Archeologieweekend  op 15 en 16 oktober werd het voor de werkgroep Archeologie van Heemkundekring H.N. Ouwerling in Deurne een extra  uitdaging om de vernieuwde Archeologiekelder dan te kunnen openen. Want er moest nog het e.e.a. afgewerkt en ingericht worden. De heemkelder is echt een aanrader geworden!

Anton Vissers, Louis Litjens, Peter van de Westerlo en Thom van der Straaten hebben fantastisch werk geleverd en zaterdagmiddag 15 oktober kon iedereen de Archeologiekelder aan de Stationsstraat komen bezichtigen. De hele middag toonden bezoekers hun belangstelling voor de Deurnese bodemschatten en op enkele momenten was het gezellig druk. Vondsten van rondom het kasteel aan het Haageind, de Grote Bottel, in Zeilberg, de zandwinning in Liessel waren uitgestald en voorzien van tekst en uitleg. De delen van het skelet van de walvis en vooral de kopie van de vergulde helm trokken de aandacht.

Kinderen konden in de tuin zoeken naar verborgen schatten met een metaaldetector. Ondanks de zoemtonen konden diverse munten niet meer gevonden worden. Anton had ze wel heel goed verstopt. Maar het was erg leuk om te zien hoe enthousiast de kinderen zochten. 

De Archeologiekelder in het heemhuis aan de Stationsstraat 73 in Deurne is elke tweede en vierde zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur en elke dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur vrij toegankelijk. Verslag en foto’s: Rob Berkvens. 


Regionale heemkundekringen en Brabants Heem op bezoek in Deurne

Op woensdag 19 oktober kwamen besturen van zes regionale heemkundekringen en Leo Cuypers van Brabants Heem op bezoek bij Heemkundekring H.N. Ouwerling in Deurne. Ze werden ontvangen door voorzitter Rob Berkvens en bestuurslid Thom van der Straaten.

Na ontvangst met koffie en peperkoek opende Leo Cuypers de vergadering. Vervolgens lichtte voorzitter Rob Berkvens in het kort het ontstaan, de geschiedenis en de huidige stand van zaken van de Deurnese heemkundekring toe. Pieter Koolen verzorgde een aantrekkelijke presentatie van de digitale historische encyclopedie DeurneWiki.
Daarna nam Leo Cuypers weer het woord met mededelingen. Er werd onder andere gesproken over vernieuwing en vergrijzing, het gebruik van social media, het Boekenfonds dat ook digitale producten gaat sponsoren, de Erfgoedacademie en de nieuwe Erfgoedwet. Ook pleitte hij voor het digitaliseren van onze tijdschriften via de Universiteit van Tilburg.
Tevens werd onder de aandacht gebracht dat de Knippenbergprijs dit jaar op 12 november wordt uitgereikt in Baarle Nassau en dat de Brabants Heemdagen in 2017 plaatsvinden in Oisterwijk. Verder, dat de belangstelling voor de bijeenkomsten van de Raad van Aangeslotenen afneemt en dat men daarom een andere aanpak wil met meer actie van de deelnemers.
Vervolgens kwamen nog de activiteiten van de aanwezige verenigingen aan de orde en werd de bijeenkomst met een hapje en een drankje afgesloten. Verslag: Rob Berkvens.  

Verkoop kaarten voor voorleesavond: Doe ze de boks op!

DEURNE - Het moet een pareltje worden in het Toon Kortoomsjaar: de grote voorleesavond die onder de titel ‘Doe ze de boks op! ’ op donderdag 3 november gaat plaatsvinden in het Toon Kortooms Park aan de rand van de Deurnese Peel, Griendtsveenseweg 80 in Deurne.  Een achttal voorlezers zal die avond door henzelf gekozen passages uit het werk van de Peelschrijver voordragen.  Gezien de beperkte zaalruimte, zijn slechts zestig toegangskaarten voor de avond beschikbaar.  Ze zullen worden verkocht op zaterdag 15 oktober in het Heemhuis, Stationsstraat 73 in Deurne.   

De voorlezers die meedoen aan ‘Doe ze de boks op!’ komen uit zowel Brabant als Limburg en hebben stuk voor stuk een persoonlijke relatie met de boeken van Toon Kortooms.  Hun namen: Anita Rongen van  toneelvereniging De Vrije Spelers uit America; Lisette Mennen, Jacintha Verhofstadt en Silvia van den Eijnden van toneelvereniging Grikon uit Griendtsveen; Simon van Wetten, lokaal historicus uit Gemert; Hans van Hoek, auteur van het Deurnes Woordenboek en tenslotte de beide dochters van Toon Kortooms, Ingrid en Rosemarie.  Ze zullen voorlezen uit o.a. Beekman en Beekman,  Deze Jongeman, Parochie in de Peel, Mijn Kinderen Eten Turf  en Dit Zwarte Goud. Alle lezers zullen worden ingeleid door voormalig journalist Ed van de Kerkhof.   

De toegangsprijs voor de avond bedraagt € 7,50 per persoon, inclusief koffie, koek en een peelborreltje bij aankomst. Leden van de Deurnese Heemkundekring betalen slechts € 5,-. De verkoop van de toegangskaarten start om 10.30 uur in het Heemhuis aan de Stationsstraat 73 in Deurne. Gezien het beperkte aantal plaatsen, kunnen per persoon slechts twee kaarten worden aangeschaft.  Vooraf reserveren is niet mogelijk en op is op!  


Tentoonstelling in het heemhuis:

Rondom Toon KortoomsVan 23 oktober 2016 tot 26 februari 2017 is bij Heemkundekring H.N. Ouwerling, Stationsstraat 73 in Deurne, een tentoonstelling te zien over en rond het leven en werken van Toon Kortooms. Dit in het kader van het Toon Kortoomsjaar als herinnering aan zijn honderdste geboortedag.

De tentoonstelling richt zich op het enorme oeuvre van deze populaire schrijver, maar ook op zijn carrière voordat hij daadwerkelijk schrijver werd. Op degenen die met hem samenwerkten, zoals de uitgeverijen en illustratoren, en op het borstbeeld dat Jos Reniers van Toon Kortooms maakte. Die buste is inmiddels verhuisd van de Markt in Deurne naar het Toon Kortoomspark aan de Griendtsveenseweg. Uiteraard wordt bij het in beeld brengen van e.e.a. geput uit de fotocollectie van DeurneWiki, de digitale kennisbank over de geschiedenis van Deurne.

De tentoonstelling zal op zondag 23 oktober om 14.30 uur geopend worden door zijn dochter Ingrid. Het heemhuis is elke 2e  en 4e zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur en op dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur gratis  te bezoeken


Quiz over de geschiedenis van Deurne

Dat de geschiedenis van Deurne brede belangstelling geniet bij de Deurnenaren is de afgelopen jaren wel gebleken. Niet alleen uit het groeiend aantal leden van heemkundekring H.N. Ouwerling, maar ook uit de succesvolle website DeurneWiki, de vele honderden veelbekeken Tijdlijn-foto's in het centrum van Deurne en de populaire facebookpagina ‘Ge wit dè de ge van Deurze komt...’. Maar wat wéét je eigenlijk van die veelzijdige en rijke Deurnese geschiedenis? 


Onze heemkundekring organiseert om het andere jaar een historische quiz waarin iedereen zijn of haar kennis kan testen. Maar waar ook iedereen, die gewoon wat meer aan de weet wil komen over ons Deurnes verleden, welkom is. Dit jaar is het weer zover. Noteert u in uw agenda zondagmiddag 16 oktober, aanvang 14.00 uur in de kleine zaal van het Cultuurcentrum. De uiteindelijke winnaar van de quiz krijgt traditiegetrouw de Kannebuis-wisseltrofee uitgereikt. Hans Timmers won die in 2014.
Voor de pauze mag iedereen die dat wil deelnemen aan de voorronde. Aan de hand van foto's en een korte inleiding krijgen de deelnemers zestig vragen voorgeschoteld. Daarbij kan telkens gekozen worden uit drie mogelijke antwoorden. De vragen zullen betrekking hebben op de hele gemeente Deurne, dus inclusief de dorpen Zeilberg, Vlierden, Liessel, Neerkant en Helenaveen. Er worden vragen gesteld over de hele geschiedenis van Deurne vanaf de middeleeuwen tot en met 2016, maar de laatste honderd jaar krijgen sterk de nadruk.
Na de pauze mag een aantal deelnemers met de beste score in een ronde met open vragen onderling uitvechten wie zich in 2016 de beste kenner van de Deurnese geschiedenis mag noemen. Het overige  publiek kan zich dan vermaken als toeschouwer en meedenken (niet hardop) over de antwoorden op  de open vragen. Voor de deelnemers aan de slotronde zal het niet alleen van belang zijn dat ze goed luisteren naar de gestelde vragen maar ook dat ze snel reageren. Iedereen die  belangstelling heeft voor ons eigen Deurnes verleden is op deze zondagmiddag in oktober van harte welkom. De toegang is gratis. 
Om even in de sfeer te komen enkele vragen, zoals die gesteld zouden kunnen worden:
•Onder welke afkorting is de Deurnese gymnastiekvereniging bekend die in 1913 werd opgericht en in 1940 werd heropgericht? 
•Hoe heette het circus dat rond 1950 furore maakte in Deurne en wijde omgeving?
•Wanneer veranderde het groot kasteel van Deurne in een ruïne?
•Waar stond de molen waaraan onze Molenstraat zijn naam dankt?
•Hoe heette het winkelcentrum dat ongeveer stond op de plek waar nu het Cultuurcentrum Deurne staat?

De antwoorden kunnen tot 15 september met vermelding van naam en telefoonnummer van de inzender gestuurd worden naar info@heemkundekringdeurne.nl  Uit de goede inzendingen worden drie prijswinnaars getrokken van een boek dat betrekking heeft op de geschiedenis van Deurne. De prijswinnaars krijgen bericht wanneer de prijs afgehaald kan worden. 


Plezierige sfeer op jaarlijkse boeken- en rommelmarkt


Zondag 25 september was een heerlijke zonnige najaarsdag. In de tuin en de bibliotheek van ons heemhuis werd de jaarlijkse boeken- en rommelmarkt gehouden; weer georganiseerd door Thom van der Straaten. Vooraf aan dat gebeuren hadden Thom en enkele leden van onze vereniging een selectie gemaakt uit de enorme hoeveelheid boeken die in de geitenstal opgeslagen was. Langs de beugelbaan, rondom de leilinden en op de paadjes tussen de bloeiende perken liepen later de bezoekers te snuffelen of er dat boek nog bij lag dat al zo lang ontbrak in hun collectie. Of ze kozen het omdat het boek hun interesse of nieuwsgierigheid prikkelde. Kortom, het was een gezellige drukte.
Het bezoekersaantal schat ik op ongeveer 50 en de opbrengst voor onze kas was € 107,50. Een beetje een tegenvaller, maar er was in het centrum van Deurne ook zoveel te doen… Van de andere kant: we bezorgden de bezoekers weer uren leesplezier! Verslag: Rob Berkvens.  Voor meer foto's van Leny Hendriks, zie onze  fotopagina

Bouwgeschiedenis Deurnese kastelen geplaatst in tijd en omgevingsfactoren

 


Voor een bomvolle zaal hield heemkundelid Ludo Boeije op donderdagavond 22 september in Cultuurcentrum Martien van Doorne een vakkundige en gedetailleerde lezing over de geschiedenis van het Liesselse en de Deurnese kastelen.
 
Hij behandelde niet alleen de achtereenvolgende eigenaren, maar ook het vroegere erfrecht en de dikwijls daarmee samenhangende verschillende familieruzies. Ook de relatie tussen de bodemgesteldheid van de omgeving  en de ligging van de kastelen bracht hij aan de hand van onder meer hoogtekaarten in beeld. Zijn verhaal over de bouwgeschiedenis van de beide kastelen toonde aan dat de kastelen in de loop der eeuwen veel gedaantewisselingen kenden. Ook belichtte hij een aan de hand van oude bouwsporen recent gedane ontdekking:   het Klein Kasteel had mogelijk eens een pseudo-weergang.  
De schat aan informatie, die door Ludo Boeije voor deze lezing bij elkaar werd gebracht, vraagt er volgens een aantal bezoekers om dat die op een of andere wijze blijvend toegankelijk wordt gemaakt. Er werden veel tamelijk onbekende plattegronden, foto's en tekeningen van het kasteel en de directe omgeving getoond. Ludo eindigde zijn boeiende lezing met de vertoning van een 3D-animatie van het kasteel, zoals het er mogelijk bij de bouw rond 1380 heeft uit gezien.

Schatgraven voor kinderen. Spannend! Zaterdag 15 oktober

Opening Archeologiekelder in het Heemhuis
In het kader van het Weekend van de  Archeologie is op zaterdag 15 oktober van 14.00 tot 17.00 uur de vernieuwde Archeologiekelder van het heemhuis aan de Stationsstraat 73 in Deurne voor het eerst weer geopend. Gratis entree.

Heemkundekring H.N. Ouwerling heet u van harte welkom in het heemhuis en toont u interessante bodemvondsten uit Deurne. De collectie bestaat uit ondermeer  delen van een oud walvisskelet, potscherven uit de omgeving van het Groot Kasteel, vondsten van de opgraving bij de Grote Bottel in 2005/2006 en kannebuizen uit Zeilberg waarmee water getransporteerd werd. Bijzonder is ook de Merovingische gesp die gevonden werd bij het Klein Kasteel. Tevens is er een kopie te zien van de in de Peel gevonden vergulde Romeinse helm uit de 4e eeuw na Chr. Het originele exemplaar bevindt zich in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.

Kinderen kunnen die middag in de tuin van het heemhuis schatgraven met een metaaldetector. Spannend!  

Prijswinnaars voorronde Deurnese Historisch Quiz


Jeannette van Herpen, een van de prijswinnaars, krijgt haar prijs uit handen van Pieter Koolen. (foto: Leny Hendriks)

Bij de eerste aankondiging van de Deurnese Historische Quiz, die op zondagmiddag 16 oktober om 14.00 uur in de kleine zaal van cultuurcentrum Martien van Doorne gehouden wordt, werd ook een aantal historische vragen gesteld. Een aantal lezers reageerde daarop. Uit de goede inzendingen kwamen na loting Jan van Lierop, Jeannette van Herpen en José van Dijk als prijswinnaars uit de bus. Tijdens de jaarlijkse boekenmarkt  werden de prijzen uitgereikt.

Onderstaand de juiste antwoorden:

•De Deurnese gymnastiekvereniging, die in 1913 voor de eerste keer werd opgericht, was KDO, (Kracht Door Oefening). Momenteel wordt door KDO in samenwerking met de heemkundekring gewerkt aan de publicatie van een boek over de geschiedenis van deze vereniging.

•Het circus dat in Deurne en wijde omgeving rond 1950 furore maakte, en waaraan ook de twee dochters van Hub van Doorne deelnamen, heette circus 't Hoefke.
•Het kasteel werd bij de bevrijding door de Engelsen op zondag 24 september 1944 kapotgeschoten.
•De molen waaraan onze Molenstraat zijn naam te danken had, werd in 1923 afgebroken en stond waar tegenwoordig het appartementencomplex Molenberg staat.
•Waar nu het cultuurcentrum is, was vanaf 1973 het winkelcentrum De Martinet.  

Theo van Daele uitgeroepen tot Vrijwilliger van het JaarDe vrijwilligers van onze heemkundekring werden zondagmiddag 4 september in de tuin van ons heemhuis door het bestuur gefêteerd als dank voor hun inzet in het afgelopen jaar. Koffie en thee met peperkoek en de onvolprezen kruidkoek van Leny Hendriks naar believen. Vervolgens een glaasje nat, al dan niet met alcohol, en een hapje van de welgevulde dis met lekkere worsten, kazen, salades, etc. Alleen al daarvoor zou je je direct aanmelden als vrijwilliger bij de coördinator van een van de werkgroepen. Er is binnen de vereniging altijd wel ‘werk’  te doen dat bij je past. Misschien heb jij die handige handen wel om samen met anderen komend jaar de beugelbaan aan te pakken. Meld je dan aan bij Theo van Daele via tel. 0493-313876. Misschien zien we je volgend jaar september dan wel op de vrijwilligersmiddag. Lijkt ons leuk. 

Dat even terzijde. Want we willen u de gezellige aanblik van de vrijwilligersmiddag van dit jaar niet onthouden. De uurtjes vlogen voorbij met onderhoudende gesprekken en natuurlijk de verkiezing door alle vrijwilligers van de Vrijwilliger van het Jaar. De uitslag was bijna voorspelbaar. Met verreweg de meeste stemmen werd Theo van Daele, juist ja die, gekozen. Hij heeft zich afgelopen jaar het ‘apelazerus’ geregeld en gewerkt met de verbouwing en het nieuwe dak van het heemhuis. Waar nodig is professionele hulp ingeschakeld en Theo van Daele kreeg als ‘bouwpastoor’ hulp van andere heemkundeleden. Maar hij heeft een enorm grote prestatie geleverd en werd terecht door de vrijwilligers als dank op de eerste plaats gezet. Zijn voorganger Thom van de Straaten, Vrijwilliger 2015, mocht hem het schildje ter onderscheiding omhangen. Binnenkort zal ook de naam van Van Daele erin gegraveerd zijn.
Theo van Daele zei zich vereerd te voelen, maar onderstreepte ook dat zijn inzet hem ook veel energie, gezelligheid en leuke contacten heeft opgeleverd. "Het is zeker niet alleen maar geven, maar ook krijgen,” betoogde hij. Of zijn vrouw Guus met alle afwezige uren van haar man daar ook zo over denkt? Om haar te overtuigen, kreeg Theo van Daele van voorzitter Rob Berkvens de stembriefjes met alle namen van de kandidaten en de op hen uitgebrachte stemmen.  Zodat zij met eigen ogen kan constateren dat Theo van Daele in de waardering door de andere vrijwilligers dit jaar op eenzame hoogte stond.

Foto's en verslag: Nelly van Rijt. Meer op de fotopagina.  

8 september 2016:

Boekenverkoop heemkundekring via www.boekwinkeltjes.nl/Deurania

Dubbele tweedehandse en nieuwe boeken uit de bibliotheek van onze heemkundekring werden voorheen verkocht in het heemhuis. Dat gaf een heel gedoe. De bibliotheek is niet elke dag open en het bleek lastig de lijst van de te verkopen boeken actueel te houden.

Hiervoor is een oplossing gevonden. Pieter Koolen heeft als beheerder een digitale boekwinkel voor de heemkundekring geopend met als grote voordeel: een boekwinkel die 24/7 open is voor een breed publiek. Bovendien is de regie van de verkoop in één hand, is er altijd een actueel en overzicht van alle te verkopen boeken en zijn de prijzen correct en de verkoop transparant. De op de site genoemde prijzen zijn exclusief verzendkosten. Wie in de buurt van Deurne woont, kan desgewenst op afspraak bestelde boeken afhalen. De boekwinkel www.boekwinkeltjes.nl/Deurania  is op 7 september 2016 officieel gestart.

De digitale boekwinkel is herkenbaar aan ons in 2016 vernieuwde logo. De opbrengst van verkochte boeken komt geheel ten goede aan onze heemkundekring. Overigens worden de beschikbare boeken ook verkocht tijdens de jaarlijkse boekenmarkt in de tuin van ons heemhuis in september.    

7 september 2016:

Excursie naar Dafmuseum Eindhoven geslaagdZaterdagmiddag 3 september reisden zo’n 25 personen - meest leden van onze heemkundekring - op eigen gelegenheid af naar Eindhoven voor een rondleiding door het Dafmuseum. De gids begon als inleiding met een verhaal in de aankomsthal over de grondleggers: de gebroeders Van Doorne en hun achtergrond in Deurne. De  korte uiteenzetting was een verhaal dat bij de meeste deelnemers bekend was. Een van de excursiedeelnemers , Henk Goossens, bleek zelfs een  buurjongen van de in 1912 in Deurne gevestigde smederij van de vader van de gebroeders; in principe het prilste begin van DAF.  Lees hier meer

Meer foto's van Leny Hendriks op de fotopagina 


Donderdag 22 september:

Lezing Kastelen in Deurne en Liessel; van 1300 tot nu
Ludo Boeije verzorgt donderdag 22 september een lezing in Cultuurcentrum Martien van Doorne. Aanvang 20.00 uur. Over de beide kastelen van Deurne is veel geschreven en verteld. Helaas niet altijd met de juiste feiten en in het juiste historische perspectief. Maar over alle eigenaren van de beide kastelen in Deurne en ook over het Blokhuis, het filiaal in Liessel, is wel degelijk veel te vertellen. De Heren van Deurne hebben ervoor gezorgd dat de vroegere gemeenschap Deurne en Liessel zo’n bijzondere geschiedenis kent. Tevens dat het huidige kastelencomplex in Deurne eigenlijk beschouwd kan worden als de geboortegrond van onze dorpsgemeenschap in de Peel.


Zondag 25 september:

Kleine boeken- en rommelmarkt
Van 14.00 tot 17.00 uur worden in de tuin van het Heemhuis, Stationsstraat 73, door de heemkundekring, leden en anderen boeken en overtollige spullen verkocht. Wie boeken beschikbaar wil stellen of wil deelnemen kan contact opnemen met Thom van der Straaten tel. 0493-311615


Tot 1 oktober:

Tentoonstelling 100 jaar Via Venray
Tot 1 oktober is in Museum De Peelstreek, Ysselsteynseweg 113 in Ysselsteyn de fototentoonstelling: 100 jaar Via Venray. Dit jaar is het namelijk 100 jaar geleden dat de weg Venray-Deurne voorzien werd van een verharding in de vorm van een laag basaltsteenslag. Tot dan toe ging de verbinding via karrensporen die afhankelijk van het seizoen moeilijk begaanbaar waren voor mens en dier. 
De expositie zal tijdens het gehele museumseizoen te zien zijn op afspraak via www.depeelstreek.nl of tel. 0478-541539 / 06-29145828. Van 7 mei tot 1 oktober 2016 is het museum op zaterdag geopend van 13.30 tot 16.00 uur.


21 juli 2016:

Uitwisseling met De Klöskes uit Liempde werd beugelles
 
De gezamenlijke spelers na afloop van de (ongelijke) strijd.

Op zaterdagmiddag 16 juli 2016 was de eerste ontmoeting in Deurne van de uitwisselingswedstrijd tussen leden van  onze vereniging met beugelaars van beugelclub De Klöskes uit Liempde. Onze beugelaars Klaas Hendriks, Pieter Koolen, Louis Litjens, Thijs Flipsen en Ludo Boeije kregen tijdens deze gezellige ontmoeting hogeschool-beugelles van de Liempdse beugelvrienden André van de Pasch, Laurens Quinten, Nol, Henk en Jan. Zij verrasten ons ook nog met een origineel Liempds klumpkesbrood dat we ons goed lieten smaken.
Zelfs de aanmoedigingen van de Russische dames vermochten onze prestaties niet verbeteren.

We wisten geen van de acht gespeelde wedstrijden te winnen, maar kregen wel veel nuttige tips en aanwijzingen. Vooral de tip om meer volgens de officieel vastgestelde regels te gaan spelen, lijkt zeer waardevol. Al met al een heel plezierige en leerzame middag. 

De return vond plaats op zaterdagmiddag 30 juli, aanvang half twee, op beugelbaan De Klöskes in Liempde. Deze keer was Anton Vissers wel van de partij. Ludo kon helaas niet aanwezig zijn en Theo van Daele speelde in zijn plaats mee.
De Deurnese beugelaars waren zwaar onder de indruk van de prachtige binnen-beugelbaan, voorzien van een elektronisch scorebord, een bel om het matchpunt aan te kondigen en volop zitplaatsen voor het publiek. En dat alles in een fraaie voormalige boerderij waar we onze kunsten onder de oude gebinten mochten vertonen.
Onze vrees vooraf voor een nog grotere nederlaag dan bij de eerste ontmoeting bleek gelukkig niet gegrond. Deze keer wisten we zowaar twee wedstrijden te winnen, waarbij onze beugelvirtuoos Thijs Flipsen beide keren in het winnende team zat. Tijdens de koffiepauze mochten wij met onze gastheren genieten van originele ‘peelturfjes’ die we vanuit Deurne als presentje hadden meegenomen.
Na afloop waren beide partijen het er over eens dat zo’n uitwisseling het volgend jaar weer moet plaatsvinden. Flink oefenen, jongens!!
 De prachtige binnenbeugelbaan in Liempde...

Verslag en foto's: Pieter Koolen  


7 juli 2016:

Prachtige dagexcursie naar historisch Zutphen


Zaterdag 2 juli genoot een gezelschap van ruim veertig leden en introducés van een uitstekend voorbereide dagexcursie naar het historisch stadje Zutphen met ruim 460 Rijks- en ruim 500 gemeentelijke monumenten. In deze Gelderse stad aan de IJssel , Hanzestad en justitieel centrum, is de eeuwenlange geschiedenis af te lezen aan de verschillende bouwstijlen. Binnen de vestingmuren is van vrijwel elke plek de toren van  de St. Walburgiskerk te zien. Als een baken ter oriëntatie voor waar je je in de stad bevindt en in vroeger tijden om je te imponeren.  

Chauffeur Klaas van busonderneming Hebben bracht ons met een kleine omweg, vanwege wegwerkzaamheden, naar het historisch centrum en aan het eind van de middag weer behouden terug naar Deurne. Op de heenweg hield Klaas Hendriks een korte lezing over de door hem gevonden relaties van Deurne met Zutphen. Zo was de in Deurne geboren Jan Floris Martinet van 1775 tot 1795 predikant in Zutphen. Niet zomaar een predikant, maar een die ook wetenschappelijke verhandelingen schreef, zoals De Katechismus der Natuur. In het straatbeeld wordt nog herinnerd aan Martinet. Onderdeel van de vestingmuren is de Bourgonjetoren, waarop later een koepeltje is gebouwd: de Martinetkoepel. Het is naar Martinet vernoemd, omdat hij daar met uitzicht op de IJssel zijn werkkamer had en zat te schrijven. Maar zijn naam kom je in Zutphen nog vaker tegen. 
Lees hier meer

Meer foto's op de fotopagina. Verslag en foto's Nelly van Rijt.

Lees hier het hele verhaal van Klaas  


  28 juni 2016:

  Veel ‘oude bekenden’ in tentoonstelling over gezondheidszorg in Deurne


  Bestuursvoorzitter Ger Schinck van De Wieger opende de tentoonstelling in het heemhuis. Klik op de foto voor een vergroting.  (Foto: Nelly van Rijt) 

  Zondag 26 juni opende bestuursvoorzitter Ger Schinck van De Wieger de expositie ‘Gezondheidszorg ten tijde van dokter Wiegersma’ in ons heemhuis. De tentoonstelling laat breed de ontwikkelingen zien  die zich in Deurne  tussen 1917 en 1969  op dit gebied voordeden. Daarin speelde mede huisarts Hendrik Wiegersma een rol. Maar ook aan andere huisartsen, vroedvrouwen etc. wordt aandacht besteed in deze tentoonstelling. Bezoekers zullen er daarom veel ‘oude bekenden’ ontmoeten.

  Met het onderwerp van deze tentoonstelling haakt de heemkundekring aan bij de expositie ‘De Wieger, arts en schilder’ in het veertigjarige Museum De Wieger. Na een welkom door voorzitter Rob Berkvens lichtte werkgroepcoördinator Josée van der Loo zondag de totstandkoming van de tentoonstelling toe. Een tentoonstelling waarop niet alleen veel informatie verstrekt wordt en foto’s te zien zijn. In de vitrines worden tevens voorwerpen en attributen getoond zoals die in de gezondheidszorg van de wieg tot het graf gebruikt werden. Zij bedankte Museum Techniek met een Ziel, M’n Hökske en De Zorgboog voor hun bruiklenen en haar werkgroepleden voor hun aandeel in het vormgeven van de tentoonstelling.

  Ger Schinck ging in zijn openingstoespraak in op de grote verbeteringen in de gezondheidszorg en de in die tijd enorm toegenomen levensverwachting van mensen; mede dankzij de voortschrijdende medische wetenschap en de toegenomen welvaart. Verbeteringen waaraan  ook voorlichting op het gebied van hygiëne, vaccinaties, moeder- en kindzorg, etc. een steentje bijgedragen hebben. Daar was de link met huisarts Wiegersma die in Deurne een van de oprichters was van het Wit-Gele Kruis. Wiegersma leek via een eveneens tentoongesteld zelfportret goedkeurend op de expositie neer te kijken. Overigens heeft de heemkundekring ook een bijdrage geleverd aan de tentoonstelling ‘Dokter Wiegersma, huisarts te Deurne’ in De Wieger. Een soort van ‘kruisbestuiving’ dus.

  Schinck ging ook in op die samenwerking tussen De Wieger en de heemkundekring voor deze tentoonstelling. "We hebben elkaar in 2015 gevonden tijdens bijeenkomsten van wat wij het Cultuuratelier noemen. Op initiatief van De Wieger zijn o.a. mensen van de stichting Behoud de St.-Willibrorduskerk, de heemkundekring, stichting Holten’s Molen en De Wieger bij elkaar gekomen om te proberen het tij te keren van de (dreigende) teloorgang van culturele en erfgoedvoorzieningen in Deurne. In de jaren ’60 kon ik in Amsterdam nog een docent feliciteren met zijn benoeming in Deurne. Want Deurne stond bekend als het ‘Laren van het zuiden’. Een levendige plaats op cultureel gebied waar veel kunstenaars actief waren. Dat erfgoed, dat imago dreigde verloren te gaan. De bijeenkomsten zijn afgesloten met een pamflet met aanbevelingen voor het cultuurbeleid van de gemeente Deurne en is door wethouder Lemlijn welwillend in ontvangst genomen.”  
  E.e.a. heeft inmiddels geresulteerd in het vaststellen van het cultuurbeleidsplan Het Verhaal van Deurne door de gemeenteraad en het onder voorwaarden gedurende een periode van vijf jaar beschikbaar stellen van budget voor projecten van culturele organisaties die daaraan uitdrukking geven. De eerste termijn voor het indienen van projecten sluit binnenkort. 
  Deze en eerdere tentoonstellingen van de heemkundekring zouden gezien kunnen worden als projecten ‘avant la lettre’ in Het Verhaal van Deurne. Want dat is wat de heemkundekring doet met haar tentoonstellingen: het verhaal van Deurne in beeld brengen en het cultureel erfgoed bewaren.

  De tentoonstelling is gratis toegankelijk op elke tweede en vierde zondag van de maand en elke dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur.

  Meer foto's


  6 juni 2016:

  Gezondheidszorg ten tijde van dokter Wiegersma

   

  Vrouwenzaal in het toenmalige St. Jozefziekenhuis aan de Kruisstraat in Deurne. (Archief HKK H.N. Ouwerling)

  Om aan te haken bij de jubileumtentoonstelling ‘De Wieger, arts en schilder’ in Museum De Wieger verzorgt Heemkundekring H.N. Ouwerling van 26 juni  t/m  9 oktober 2016 in het Heemhuis een tentoonstelling over ontwikkelingen in de gezondheidszorg in Deurne. Daarbij wordt de huisartsenpraktijk van Hendrik Wiegersma  niet vergeten! Bestuursvoorzitter Ger Schinck van De Wieger zal zondag 26 juni om 14.30 uur in het Heemhuis de tentoonstelling ‘Gezondheidszorg ten tijde van dokter Wiegersma’ openen.

  Toen Hendrik Wiegersma in 1917 zijn huisartsenpraktijk in Deurne begon, was de medische en psychische zorg vergeleken met nu nog zeer primitief. Mensen gingen slechts zelden naar een arts en zochten vaak hun heil in huismiddeltjes en bij kwakzalvers. Aandacht voor hygiëne was er nauwelijks, waardoor ziektes zich gemakkelijk verspreidden. Kinderen stierven jong en de gemiddelde leeftijd was slechts 50 jaar. 

  In de loop van de twintigste eeuw werd het belang van professionele medische zorg steeds meer op waarde geschat. Artsen werden vaker bezocht, er kwamen geschoolde vroedvrouwen en er werden betere medicijnen ontwikkeld en gebruikt. De specialistische ouderenzorg ontstond in wat toen nog een bejaardenhuis heette en zelfs in Deurne kwam een ziekenhuis. Gehandicapten werden niet langer verstopt maar kregen een passende begeleiding. Om het gezondheidspeil te verhogen kwam er veel aandacht voor preventie in de vorm van vaccinaties, zwangerschapsbegeleiding, consultatiebureaus en gezondheidscursussen. Kortom, met de jaren groeide de zorg naar het huidige peil.
  Deze expositie kwam tot stand op verzoek van en in samenwerking met Museum De Wieger. De heemkundekring dankt De Zorgboog, Museum Techniek met een Ziel en museum M’n Hökske voor hun welwillende medewerking in de vorm van uitleen van attributen.
  De tentoonstelling in het Heemhuis, Stationsstraat 73 in Deurne, is gratis te bezoeken.
  Openingstijden: elke tweede en vierde zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur en elke dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur. 

13  juni 2016:

30.000 artikelen in docudatadeurne

Pieter Koolen, de beheerder van docudatadeurne, meldde het volgende met betrekking tot het digitale documentenarchief van onze heemkundekring: 

Drie dagen na de ontvangst van het 20.000ste bidprentje hebben we weer een historische mijlpaal te melden. Op 9 juni 2016 werd op onze interne website docudatadeurne het 30.000ste artikel geplaatst.  Mocht een van onze leden het plan opvatten om alle artikelen te gaan lezen en hij/zij trekt gemiddeld vijf minuten uit voor ieder artikel (pas op: ook het boek van Ouwerling van 735 bladzijden is één artikel) dan kost hem/haar dat 2500 uur of zo’n kleine 70 werkweken van 36 uur.
Deze mijlpaal kon vooral bereikt worden omdat een aantal vrijwilligers noest aan de gang blijft met het invoeren van getranscribeerde en/of gedigitaliseerde teksten. Wilt u weten wie dat zijn, klik dan bij www.docudatadeurne.nl onder speciale pagina’s op actieve gebruikers. Zij allen krijgen een dikke pluim!  


1 juni 2016:

Cloud Peelbronnen

Sinds woensdag 25 mei 2016 is de cloud Peelbronnen op internet actief. De cloud bevat veel authentieke stukken over de Peel-Raamstelling en andere aspecten van de Peel (zeker de Peelrapporten) en WO II in de Peel. Alles wat van je gading is, is vrij te downloaden. Alles staat er in een lage resolutie op. Mocht je behoefte hebben aan een document met een hogere resolutie, dan kun je dat via een mailtje aan Hans van de Laarschot opvragen: laars098@planet.nl
Lees hier de folder Peelbronnen


1 mei 2016:

Voorinschrijving jubileumboek KDO

Gymnastiekvereniging KDO Deurne gaat een jubileumboek uitgeven. Aanleiding is mede de expositie van onze werkgroep Tentoonstellingen van november 2015 tot eind februari 2016 in het Heemhuis over de KDO. Momenteel zijn Ed van de Kerkhof, Josée van der Loo en Marcel van der Voort druk bezig met de voorbereiding van het boek. In het boek worden vier periodes behandeld: 1913 tot 1938 (de voorloper van de huidige KDO), 1940 tot 1975 (heroprichting periode Piet van Dijk), 1976 tot 2000 (doorstart Wim Kivits c.s.) en 2001-2015 (KDO Deurne nu en 75-jarig jubileum). Het boek vol bekende en onbekende verhalen en foto’s krijgt een harde kaft en telt 160 pagina’s. Het wordt in full colour gedrukt. Kosten 19,95 euro. Bij voldoende inschrijvingen zal het boek in november 2016 verschijnen; ruim op tijd voor december cadeaumaand. Bij het Heemhuis is een flyer verkrijgbaar. Meer informatie en inschrijven: www.kdodeurne.nl


1 mei 2016:

Historische schietbaan als recreatieve picknickplaats in gebruik
Voor een rustpauze picknicktafels in plaats van aanligbanken en twee creatief vormgegeven doelen. Voor de rest is schietbaan De Barrier historisch verantwoord gerestaureerd. (Foto’s: Nelly van Rijt)

DEURNE - Zaterdag 30 april is de door Heemkundekring H.N. Ouwerling gerestaureerde schietbaan De Barrier op het terrein van Oro aan de Oude Helmondseweg met een feestelijk tintje in gebruik genomen als recreatieve pleisterplaats. Met een bord in de berm worden passerende fietsers en voetgangers attent gemaakt op het voetpad naar de schietbaan met picknickplaatsen. Automobilisten kunnen gebruikmaken van de parkeerplaats aan het Bosven op circa 50 meter.

De officiële opening vond plaats op 8 juni 2013 door toenmalig wethouder Jasper Ragetlie en bestuurder Jan Roelofs van Oro. Nu ook de laatste hand aan de afronding is gelegd, wilde het bestuur van de Heemkundekring met de bijeenkomst van afgelopen zaterdag alle vrijwilligers bedanken voor hun inzet. Uit waardering voor die inzet en het resultaat voor Deurne was daarbij ook wethouder Nicole Lemlijn aanwezig. Zij noemde de gerestaureerde schietbaan een bijdrage aan het levend houden van het historisch besef van Deurne en haar bezoekers. Na het bekijken van het resultaat werden in de Biekorf van Oro alle vrijwilligers bedankt door voorzitter Rob Berkvens en de afsluiting van het project met een hapje en een drankje gevierd.
Er zijn vele uren werk gaan zitten in de uitvoering van het plan, waarvoor Peter van de Westerlo het initiatief nam. Na historisch onderzoek, waaraan ook voormalig buurtbewoner Martien Mertens zijn medewerking verleende, gingen al in 2012 voor het eerst de handen uit de mouwen om deze historische plek in ere te herstellen. Van 1900 tot 1940 was de schietbaan in gebruik voor schietoefeningen door de Burgerwacht, Vrijwillige Landstorm, politie en marechaussee en als laatste tijdens de mobilisatie van 1939-1940. Meer over de geschiedenis is te lezen op Deurnewiki en ook bij de schietbaan zelf is beknopte historische informatie voorhanden.
Om de schietbaan een aantrekkelijk pleisterplaats te laten zijn, zijn de zogenaamde aanligbedden waar vanaf geschoten werd, vervangen door picknicktafels met opklapbare banken. Ze zijn gemaakt door Houtverwerkingsindustrie Fransen en de met enige creatieve vrijheid vormgegeven doelen door Alubouw; beide uit Deurne.
Het project heeft in totaal circa 17.000 euro gekost en is mede gerealiseerd dankzij bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Peelnetwerk, Leader en de gemeente Deurne. Ook een deel van de opbrengst van de Rabo Clubkas Campagne is voor de realisatie ingezet.
Meer foto's op de fotopagina.

Hans van den Broek een gedreven vertellerEen van de illustraties tijdens de lezing van Hans van den Broek en de spreker zelf. (Foto’s: Nelly van Rijt)

Zo’n 50 toehoorders telde de lezing van Hans van den Broek donderdag 21 april in het Cultuurcentrum in Deurne. Onder de titel ‘Vroedvrouwen, vlekjes en vondelingen’ bracht hij in een rap tempo wetenswaardige feiten over het voetlicht, die hij tijdens een ongeveer vijftienjarig onderzoek van archieven tegen was gekomen over deze en aanverwante onderwerpen zoals abortus, prostitutie, kindermoord, vrouwenziektes, borstkanker en geslachtsziektes.

Hij verontschuldigde zich meermaals voor het feit dat zijn lezing grotendeels bestond uit een opsomming van die feiten en niet uit een samenhangend verhaal. Die excuses had hij niet hoeven maken, want juist door die opsomming, geïllustreerd met beeldmateriaal, liet zich het verhaal moeiteloos zelf vertellen. Lees hier meer


 

 

18 april 2016:

Heemkundekring met kraam op Oranjemarkt

Op Koningsdag, woensdag 27 april, presenteert onze Heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne zich op de Oranjemarkt. Leden van de vereniging zullen belangstellenden informatie kunnen verschaffen over de vele activiteiten van de vereniging. Tevens zijn er foto's van Tijdlijn Deurne I en boeken te koop die betrekking hebben op de geschiedenis van Deurne.


6 april 2016:

Nieuwe brochure Museumkring Peelland

 

Onlangs is de nieuwe brochure van Museumkring Peelland verschenen. Hierbij zijn 19 musea en organisaties met een expositieruimte in de regio aangesloten. Sinds 2015 is ook Heemkundekring H.N. Ouwerling lid van de kring. In de brochure stellen de deelnemers zich aan u voor. Een leuke gids met ideeën voor een aantrekkelijk uitstapje dat u ook nog meer leert over uw eigen regio. Lees hier meer


3 april 2016:

Schietbaan voorzien van doelen
Zaterdag 2 april 2016 hebben Peter van de Westerlo (r) en Willy Boerenkamp de artistiek vormgegeven schietrozen geplaatst op schietbaan De Barrier. Daarmee is het restauratieplan van deze schietbaan afgerond. De rozen werden ontworpen en uitgevoerd door Peter van de Westerlo. Enkele weken geleden werden de ligbanken in de vorm van picknicktafels met bankjes bij de schietbaan geplaatst. Op een later tijdstip zal deze nieuwe toeristisch/recreatieve pleisterplaats in de bosrijke omgeving bij Het Rijtven in Deurne nog met een officieel tintje in gebruik genomen worden. Meer foto's van Pieter Koolen op onze  fotopagina (klik op de foto voor een vergroting)


6 april 2016:

Nieuwe brochure Museumkring Peelland

Onlangs is de nieuwe brochure van Museumkring Peelland verschenen. Hierbij zijn 19 musea en organisaties met een expositieruimte in de regio aangesloten. Sinds 2015 is ook Heemkundekring H.N. Ouwerling lid van de kring. In de brochure stellen de deelnemers zich aan u voor. Een leuke gids met ideeën voor een aantrekkelijk uitstapje dat u ook nog meer leert over uw eigen regio. Lees hier meer


14 maart 2016:

Veel belangstelling bij opening Textiel in Deurne

Ineke Ploegmakers-Wijnen knipt bij de opening van de tentoonstelling niet een lintje door, maar knipt heel toepasselijk een patroon. (Foto: Nelly van Rijt)

Ineke Ploegmakers-Wijnen, directeur van Koonings Bruid & Bruidegom in Deurne, opende zondag 13 maart de tentoonstelling ‘Textiel in Deurne’ in het Heemhuis aan de Stationsstraat 73 in Deurne. Ze deed dat, na een toelichting op het ontstaan en de ontwikkelingen van het tot over de landsgrenzen gerenommeerde bedrijf met zelfstandig atelier, onder grote belangstelling en op een toepasselijke en ludieke manier. Ze knipte een patroon van een jurk voor een bruidsmeisje of communicantje.

De werkgroep Tentoonstellingen van Heemkundekring H.N. Ouwerling heeft weer enorm haar best gedaan om de historie van textielbedrijven in Deurne in beeld te brengen. In vitrines zijn foto’s, documenten, attributen en producten te zien van diverse bedrijven. Om er een paar te noemen: Brakat, Decona, De Wit/Hatéma, Natex, etc. De textielindustrie is inmiddels grotendeels verkast naar elders, maar de belangstelling bij de opening was desondanks groot. Zowel van voormalig werknemers als van eigenaren en hun familie. Er waren onverwachte ontmoetingen van ‘oude bekenden’ en gesprekken waarin ervaringen en meningen uitgewisseld werden.

Mensen beschikken vaak zonder zich ervan bewust te zijn over een bron van informatie. De werkgroep Tentoonstellingen onder leiding van Josée van der Loo streeft er naar zo volledig mogelijk te zijn in het verschaffen van informatie in de expositie, maar houdt zich aanbevolen voor aanvullende informatie. Bezoekers kunnen die aanvullende informatie tijdens de openingsuren kwijt aan een van de gastvrouwen of –heren met achterlating van hun telefoonnummer. Zij kunnen ook direct contact opnemen met Josée via e-mail jfapvdloo@kpnmail.nl

De tentoonstelling is tot 12 juni elke dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur en elke tweede en vierde zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur gratis te bezoeken. Meer foto's op onze fotopagina


Opening 13 maart 2016:

Expositie in Heemhuis:   Textiel in Deurne
Links: Haspelarij Swinkels; rechts: De Martines (foto's archief heemkundekring)

Zondag 13 maart is in het Heemhuis aan de Stationsstraat 73 in Deurne om 14.30 uur de tentoonstelling Textiel in Deurne geopend door Ineke Ploegmakers-Wijnen, directeur van Koonings Bruid & Bruidegom. De expositie geeft een terugblik op een belangrijke bedrijfstak in het Deurne van vroeger.

Sinds de 18e eeuw werd door Deurnenaren thuis in loondienst gesponnen en geweven. De grote opbloei van de textielindustrie vond in het midden van de 19e eeuw plaats. Textielhandelaren werden textielfabrikanten en er ontstonden enorme fabrieken waar duizenden mannen en vrouwen werkzaam waren. In Twente, Tilburg en in mindere mate in Helmond vond de grootste concentratie plaats.

Door de verdere expansie in de 20ste eeuw zochten fabrikanten ook in onze regio naar vestigingslocaties en zo ontstond in Deurne de textielindustrie. Namen als De Wit (ook wel Piet Tod genoemd), Swinkels en Natex zijn in Deurne nog steeds bekend. Een aanverwante tak van de textielindustrie vormden de confectiebedrijven. In Deurne ontstonden talrijke ateliers waar honderden werknemers, voornamelijk vrouwen, de naaimachines lieten ratelen.

Heemkundekring H.N. Ouwerling brengt in een tentoonstelling in het Heemhuis aan de Stationsstraat 73 in Deurne deze lokale industrie uit het verleden in beeld. Talrijke foto’s, krantenberichten, voorwerpen geven een indruk van een belangrijke werkgelegenheid in Deurne, die door de concurrentie uit de ontwikkelingslanden vrijwel geheel is verdwenen. Niet alleen in Deurne maar in heel Nederland.

De tentoonstelling loopt van 13 maart tot 12 juni 2016. Het Heemhuis is elke tweede en vierde zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur en elke dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur geopend. De toegang tot de tentoonstelling is gratis.  


5 maart 2016:

Oproep om verhalen over werken voor bezetter en ‘botertreintje’ te delen

De redactie van D’n Uytbeyndel heeft meestal geen gebrek aan onderwerpen. Er zijn tal van zaken waaraan wij graag aandacht besteden in ons tijdschrift. Onderwerpen uit een ver en  minder ver verleden. Bij de bespreking van de inhoud van de komende editie realiseerden  wij ons weer eens te meer dat de tijd in staat is ons in onze bedoelingen in te halen. In die  zin dat die voortschrijdende tijd ons gaat beletten verhalen van ooggetuigen op te tekenen  als het gaat om ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog.  De redactie zou graag op het spoor gezet worden van verhalen uit eerste of tweede hand  van mensen uit onze omgeving die om welke reden dan ook tijdens de Tweede  Wereldoorlog vrijwillig of gedwongen werkten voor de bezetter; in Duitsland of in eigen land,  in de industrie of op landbouwbedrijven, etc.

We kennen ondermeer het verhaal van Arie Crommentuijn dat zijn schoondochter Heidi Geven in 2013 te boek stelde in: De Hel van Watenstedt. Hij werd opgepakt tijdens de zogenoemde kerkrazzia in oktober 1944 in Helenaveen en als dwangarbeider in barre omstandigheden te werk gesteld in Duitsland. Zie www.deurnewiki.nl
We vragen ons af welke verhalen we nog niet kennen en welke verhalen zelfs nog nooit verteld zijn. Wie wil die verhalen met ons delen?

Botertreintje
In dit verband zijn we ook benieuwd naar informatie over het zogenaamde ‘botertreintje’ en zijn passagiers, dat dagelijks van Eindhoven over Deurne en Venlo naar het Duitse Moers/Meurs tufte. Op dat traject werd blijkens een bericht in het Nationale Dagblad voor het Nederlandsche volk van 7 juni 1944 druk gesmokkeld. Op zaterdag 5 juni werden bijvoorbeeld in Venlo 60 kg boter en enkele kilo’s kaas in beslag genomen. Er werd ook gemeld dat die smokkelwaar ter beschikking werd gesteld aan ziekenhuizen.
Wie helpt ons deze verhalen op tafel, d.w.z. in D’n Uytbeyndel, te krijgen. U vertelt en documenteert zoveel mogelijk uw verhaal. Indien nodig, helpen wij u daarbij. Wij zullen zorgvuldig met uw informatie omgaan. Neem s.v.p. contact op met Leny Hendriks via tel. 0493-314303 of h.hendriks752@upcmail.nl


Reacties en bijdragen over andere onderwerpen

Ook reacties op reeds in D’n Uytbeyndel verschenen artikelen kunt u sturen naar de redactie via bovenstaande gegevens. Evenals bijdragen over andere voor Deurne interessante onderwerpen. De redactie neemt dan contact met u op. De redactie behoudt zich echter, zonder opgaaf van redenen, het recht voor bijdragen te weigeren. 


 24 februari 2016:

Afscheid Gerard van Houdt tijdens ALV 2016
1. Penningmeester Jan Adriaans licht het financieel jaarverslag toe. 2. Leny Hendriks bedankte namens bestuur en leden Gerard van Houdt voor zijn achtjarige inzet als bestuurslid van onze heemkundekring. (Foto's: Nelly van Rijt)

De Algemene Ledenvergadering van onze heemkundekring op 22 februari 2016 in ’t  Trefpunt werd goed bezocht. Zo’n 45 leden gingen met algemene stemmen akkoord met  het jaarverslag van het bestuur en de financiële verantwoording over 2015.  Na acht jaar trad Gerard van Houdt reglementair af als bestuurslid en stelde zich niet  herkiesbaar. Er was geen kandidaat opvolger. In de loop van 2015 heeft Dick van Hooff  tussentijds afscheid genomen als bestuurslid. Het bestuur bestaat nu uit acht personen.

Vanwege overdracht aan de toen nieuw benoemde secretaris Karin Akkers ging de ALV in  2015 akkoord met een tijdelijke uitbreiding van het aantal bestuursleden tot negen. Gerard  van Houdt stond haar afgelopen jaar terzijde als tweede secretaris.  Ook voorzitter Rob Berkvens was aftredend. Maar hij zal, tot het moment waarop een  nieuwe voorzitter wordt benoemd, het voorzitterschap nog maximaal een jaar als ad interim  blijven vervullen. Theo van Daele, ondermeer belast met beheer en onderhoud, kondigde  aan in 2017 eveneens af te treden als bestuurslid. Volgens planning zal dan de huidige  verbouwing en renovatie van het heemhuis en beugelbaan zijn afgerond. Hij gaf een  opsomming van het vele werk dat op de agenda staat en deed een oproep aan leden om  daarbij een handje toe te steken. Vrijwilligers kunnen zich bij hem melden via tel. 313876.

De vergadering verliep in een gemoedelijke sfeer. Compleet met roggebrood met kaas en zult in de pauze. Aan de hand van een powerpointpresentatie lieten Rob Berkvens en Gerard  van Houdt het jaar 2015 in foto’s, ook te vinden op de fotopagina van onze website, de  revue passeren. De opmerking dat in het papieren jaarverslag van het bestuur de  abominabele uitslag van de heemkundekring in de quiz Deurne-Wittut ontbrak, joeg bij  menigeen het schaamrood op de kaken. Of men er van geleerd heeft zal bij de komende  editie blijken.

Penningmeester Jan Adriaans gaf een toelichting op het financieel jaarverslag. De kascommissie, Cor Slaats en Theo Sluijsmans met reserve Nico Docters van Leeuwen, had  zich van haar taak gekweten en dat verslag akkoord bevonden. Bij monde van Cor Slaats  stelde de commissie voor het bestuur en de penningmeester decharge te verlenen. Dat  gebeurde met algemene stemmen. Tot nieuwe kascommissie werden Theo Sluijsmans, Nico  Docters van Leeuwen en reservelid Jan Gerrits benoemd. Een beknopt financieel jaarverslag  is te lezen op onze website onder Heemkundekring – ANBI. Zodra de concept-notulen van de  ALV 2016 door het bestuur zijn goedgekeurd, vindt u die daar eveneens.

Het bestuur gaf vervolgens een korte toelichting op het programma van 2016. Onze heemkundekring zal zich ook met diverse activiteiten laten zien in het kader van het Toon  Kortoomsjaar. Dat herdenkingsjaar werd zondag 21 februari geopend in het Toon Kortooms  Park met ondermeer de presentatie van een geheel aan de schrijver gewijde dubbeldikke  editie van D’n Uytbeyndel. Hans van de Broek zal overigens dit voorjaar Nelly van Rijt  opvolgen als eindredacteur van D’n Uytbeyndel. Zij stopt na twee jaar vanwege andere  drukke werkzaamheden voor de heemkundekring.  Aan het eind van de reguliere agenda werd Gerard van Houdt met applaus en bloemen  bedankt voor zijn inzet als bestuurslid.

Heemkunde en sprookjes

Hans van de Broek hield vervolgens een korte lezing over de oorsprong van sprookjes en  volksverhalen. Hij plaatste eeuwenoude culturele verschijnselen, rampen, ziekten en  epidemieën in hun tijd en liet zien hoe hiervoor verklaringen werden gezocht en  volksverhalen ontstonden. Verklaringen die vaak ook de basis vormden voor sprookjes met  een moraal. De oud-radioloog putte voor die verklaringen tevens uit zijn medische  praktijkervaring. Al dan niet aangeboren afwijkingen kunnen eveneens aan de basis liggen  van het ontstaan van volksverhalen en mythen. Hij legde o.a. de relatie tussen de  ‘zeemeermin’ en het caudaal regressie syndroom; een afwijking waarbij een  onderontwikkeld bekken overgaat in één been. En de Hindoeïstische veelarmige godin  Lakshmi is wellicht terug te leiden tot de Siamese tweeling. Hij noemde het opvallend dat de Siamese tweeling in India leidde tot een godheid en in andere gebieden, zoals West-Europa, in vroeger tijden als een teken van zondigheid van de moeder/ouders werd gezien. Zo leidt hetzelfde verschijnsel in van elkaar verschillende culturen ook naar een van elkaar verschillende verklaring/betekenis. De aanwezigen luisterden geboeid.  Hans van de Broek deed jarenlang onderzoek naar medische zaken in relatie tot  cultuurhistorie en publiceerde verschillende boeken. In 2014 verscheen nog: Wonderen in  het zonlicht.

Zie voor meer foto's onze fotopagina


22 februari 2016:

Opening Toon Kortoomsjaar een feest


1. Davy, Gerald en Angelique Willems van het Toon Kortooms Park (links) en Ingrid en Rosemarie Kortooms onthulden op het park het verplaatste borstbeeld van Toon Kortooms. (Foto: Josée van der Loo) 2. Voorzitter Rob Berkvens van de heemkundekring presenteert de dubbeldikke D'n Uytbeyndel. (Foto: Leny Hendriks) Klik op de foto voor een vergroting.

Naar aanleiding van de honderdste geboortedag van schrijver Toon Kortooms op 23 februari 2016 werd, onder de vlag van Deurne Palet van de Peel, op zondag 21 februari het Toon Kortoomsjaar in het Toon Kortoomspark geopend. Om 12.00 uur verwelkomde presentator Martien van Rijt de vele genodigden. In het bijzonder werden broer Crit en de dochters Ingrid en Rosemarie van de in 1999 overleden schrijver welkom geheten.

Gerald Willems, de eigenaar van het Toon Kortoomspark, memoreerde het leven van Toon op de plek waar nu het park ligt en diens avonturen. Hierna volgde een optreden van Tonny Wijnands en Frans van de Pas. Heel toepasselijk begon hun optreden met het lied: Het dorp.

Na dit optreden bedankte dochter Rosemarie de aanwezigen en alle anderen die het Toon Kortoomsjaar tot een groots evenement willen maken. Wethouder Nicole Lemlijn complimenteerde het echtpaar Willems en hun zoon Davy met hun initiatief voor het herdenkingsjaar en met hun inzet om het park met museum tot het huidige succes uit te bouwen. Een jaar lang zullen er door diverse organisaties, samenwerkend in Deurne Palet van de Peel, in heel Deurne evenementen worden gehouden waarin Toon Kortooms centraal staat.

Voorzitter Rob Berkvens van Heemkundekring H.N. Ouwerling presenteerde de speciale dubbeldikke D’n Uybeyndel, het tijdschrift van de heemkundekring, die geheel gewijd is aan Toon Kortooms. Hij overhandigde de eerste exemplaren aan de broer en beide dochters van Toon Kortooms en aan Gerald Willems. Het is gebruikelijk dat ook exemplaren aan aanwezige leden van het college van B&W worden uitgereikt. Maar wethouder Nicole Lemlijn is al lid van onze vereniging en ontvangt daarom een exemplaar thuis. Wethouder Helm Verhees, ook aanwezig, werd uitgedaagd eveneens lid te worden. Dat deed hij, waarbij hem zoals gebruikelijk bij nieuwe leden eveneens een exemplaar werd overhandigd.

Daarna volgden de aanwezigen het gilde St.-Antonius Abt naar buiten. Tijdens een vendelgroet in stormachtige weersomstandigheden onthulden Ingrid en Rosemarie Kortooms samen met de familie Willems het van de Markt in Deurne naar het Toon Kortoomspark verplaatste borstbeeld van Toon Kortooms.

Terug in de zaal werd een toost uitgebracht op het welslagen van het herdenkingsjaar en volgde een tweede optreden van Tonny Wijnands en Frans van de Pas. De opening van het Toon Kortoomsjaar was een feest. Het programma van Deurne Palet van de Peel is te vinden op www.vvvdeurne.nl

Kijk voor meer foto's hier


15 februari 2016:

Dubbeldikke Uytbeyndel gewijd aan Toon KortoomsToon Kortooms, 1962; archief  heemkundekring Deurne; coll. N. v. Wetten

Heemkundekring H.N. Ouwerling presenteert bij de opening van het Toon Kortoomsjaar op 21 februari 2016 in het Toon Kortooms Park, Griendtsveenseweg 80, Deurne een speciale editie van haar tijdschrift D’n Uytbeyndel. Deze editie is geheel gewijd aan een van de meest verkochte Nederlandse schrijvers: Toon Kortooms.

Kortooms mag dan veel succesvolle boeken geschreven hebben, over de schrijver zelf is niet veel geschreven. Geven de wel verschenen interviews met Kortooms dan een volledig beeld van de streekromanschrijver? De redactie van D’n Uytbeyndel meent van niet. Dat is ook schier onmogelijk. Met onze speciale editie nummer 88 leveren wij met diverse artikelen een bijdrage aan het completer maken van het bestaande beeld van Toon Kortooms. Wij plaatsen de schrijver uit en van de Peel bij de viering van zijn honderdste geboortejaar in het tijdsbeeld waarin hij zijn schrijverschap uitoefende. Daarmee zal D’n Uytbeyndel nummer 88 voor veel van zijn liefhebbers een waar collector’s item zijn.

De eerste exemplaren zullen zondag 21 februari tijdens de officiële bijeenkomst aangeboden worden aan zijn dochters Rosemarie en Ingrid. Tevens wordt een exemplaar overhandigd aan Gerald en Angelique Willems van het Toon Kortooms Park. Daarna is D’n Uytbeyndel nummer 88 voor € 5,00 te koop bij het park, het Heemhuis, Stationsstraat 73 in Deurne, de VVV Deurne, Boekhandel Berkers en De Wieger. Leden van de heemkundekring krijgen de editie gratis thuis bezorgd.


7 februari 2016:

Lezing Hans van den Broek tijdens ALV

Zoals aangekondigd zal ons heemkundelid Hans van den Broek na de pauze van de jaarvergadering op 22 februari een lezing houden. Hij zal ingaan op de medische achtergronden die herkenbaar zijn in een aantal sprookjes en in magische figuren die in het volksgeloof bestonden. Na zijn verhaal gelooft u nog steeds in sprookjes maar zult u er toch anders over zijn gaan denken.


5 februari 2016:

Herstel Schietberg Deurne: Project van de maand van Peelnetwerk!

Lees hier meer

Foto's plaatsing picknicktafels

2 februari 2016:

Nieuwsbrief februari 2016

In de Nieuwsbrief van deze maand leest uw meer over de verbouwing van ons Heemhuis en de plannen voor renovatie van de beugelbaanaccommodatie. Onze voorzitter doet voor de uitvoering een oproep aan vrijwilligers. Daarnaast treft u in de Nieuwsbrief de agenda van de Algemene Ledenvergadering op maandag 22 februari in 't Trefpunt aan; aanvang 20.00 uur. Conceptnotulen 2015. Jaarverslag bestuur en werkgroepen. Voor een toelichting op het financieel jaarverslag is onze penningmeester Jan Adriaans in het Heemhuis aanwezig op dinsdag 16 februari van 19.00 tot 21.00 uur.

Verder in deze Nieuwsbrief:
- Wim Kivits komt 14 februari vertellen
- Schenkingen
- Verslag lezing Bijsterveld
- Vrijwilligersrooster

Lees de Nieuwsbrief hier


27 januari 2016:

In de periode van de late middeleeuwen tot de nieuwe tijd

Bijsterveld nuanceert beeld losbandigheid pastoors

Met die pastoors viel het wel mee in de 15e en 16e eeuw. Het waren gewoon andere tijden met andere normen en waarden. Er heerste een andere cultuur dan in de huidige tijd. Elkaar te vriend houden en baantjes toespelen was van levensbelang voor je inkomsten, positie en carrière. Nu zouden we daarvoor woorden als steekpenningen, omkoping en bevoordelen van de eigen kring in de mond nemen... Lees hier meer


18 januari 2016:

Wim Kivits komt een tweede keer vertellen


Wim Kivits (rechts) in zijn jonge jaren samen met collega's van KDO Deurne op de brug

Zondag 10 januari bezocht Wim Kivits van KDO Deurne ons Heemhuis vanwege de tentoonstelling 75 Jaar KDO en meer! Die middag kon men hem vragen stellen over de vereniging waarvan hij al meer dan 63 jaar actief lid is. Door die vragen kwamen de mooiste verhalen los en ook het publiek haalde dierbare herinneringen op. De middag was behalve informatief ook heel gezellig. Al met al was het bezoek van Wim Kivits zo’n groot succes dat hij nog wel een keer wil komen vertellen. Wim zal er weer zijn op zondag 14 februari vanaf 14.30 uur.

Januari 2016:

Schenkingen

Onze Heemkundekring mocht de volgende schenkingen ontvangen:

 Emmie Berkers: Het gouden Jantje - Toon Kortooms
 Luuk Keunen: de digitale versie van een typoscript (19 blz.) over de kortstondige onderduikperiode in februari 1943 van een zestal studenten in het 'kasteeltje' op de Baarschot, getiteld Onderduiker op de Baarschot. Het verhaal is onder die titel te lezen in Docudatadeurne.
 Pieter Koolen: Hij preekte, hij leerde altoos... - Jan Peter Schouten, lid van onze vereniging.

 Bert Beulens: dossier over Laurens Lutters-Huberdina Kuijten, de bouwers van het heemhuis

 Bert Beulens: twee dossiers over Aaltje Noordewier-Reddingius
 Bert Beulens: bundel opstellen bij gelegenheid van het afscheid van rector Theo Hoogbergen van het Peellandcollege, samengesteld door de leraren
sectie Nederlands (zie Docudatadeurne: In piam memoriam Theodori Montium Altarum).

 Liesbeth van Veghel: een 54 bladzijden tellend gedrukt bestek voor de bouw van het post- en telefoonkantoor aan de Markt in 1908.

 Bert Beulens: Elke dag feest, een bundel van door Theo Hoogbergen tussen 1979 en 1983 geschreven columns in het onderwijstijdschrift School, met
voorin een persoonlijke opdracht van Hoogbergen. Theo Hoogbergen schonk het boekje in 1983 aan een aantal onderwijscollega's bij zijn afscheid van het
Peellandcollege. In het boekje zit ook een gelegenheids-ex libris, door zijn broers en zussen gemaakt ter gelegenheid van zijn afscheid. De begeleidende
brief en het ex libris zijn opgenomen in Docudatadeurne onder Elke dag feest.

 Hans van Hoek: Kerk in verdrukking, boek van dr. J.W.M. Peijnenburg met bdaarin o.a. gravure door Spilman van de Vlierdense kapel.

Oproep

Wij ontdekten dat in onze hkk-bibliotheek twee boeken ontbreken zonder dat ze formeel zijn uitgeleend. Het gaat om:
In en uit de turf getrokken van André Vervuurt en om Lijst der straatnamen behorende bij het raadsbesluit 23-12-1953 onder nr 236.
Wil degene die een van deze boeken geleend heeft z.s.m. het boek weer inleveren. De bibliotheek hoopt dat de boeken weer boven water komen.