logo

Nieuws van 2014


Vrijdag 28 november 2014:

Nieuwe locatie voor de lezingen van onze heemkundekring>

De lezingen van onze heemkundekring worden met ingang van 2015 in een andere locatie gehouden: het Parochiecentrum, Visser 2 in Deurne.
Het Parochiecentrum ligt enigszins ‘verborgen’. Het is gevestigd in hetzelfde pand als Zorgcentrum De Nieuwenhof, maar heeft een eigen ingang aan het einde van de parkeerplaats met slagbomen van het zorgcentrum. Aan het begin van die parkeerplaats staat een bord ‘Parochiecentrum’.
Lopend of met de fiets kunt u het Parochiecentrum via die parkeerplaats probleemloos bereiken. Met de auto niet! Uw auto kunt u parkeren op de openbare parkeerplaats tussen het oude kerkhof naast de kerk en de parkeerplaats met slagbomen van De Nieuwenhof. Loop vervolgens naar het einde van die openbare parkeerplaats en bereik via een poortje links de ingang van het Parochiecentrum.
Let op: niet parkeren op de parkeerplaats met de slagbomen!


Maandag 1 december 2014:

Presentatie boek over 150 jaar St. Ambrosius Peelland

Vrijdag 5 december wordt om 16.00 uur bij Boekhandel Berkers aan de Stationsstraat in Deurne het boek Een kwestie van Bijhouden gepresenteerd.

Op 1 september 2013 vierde bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Peelland haar 150-jarig bestaan. Over de geschiedenis van de vereniging is een boek samengesteld: Een kwestie van Bijhouden. Aan het boek werkten diverse leden van onze heemkundekring mee. Het boek kost 15 euro.


Elektriciteitshuisje Spoorlaan verfraaid met twee foto’s heemkundekring
De foto links is tussen de majestueuze bomen vanaf de Spoorlaan te zien. Vanuit een rijdende trein en vanaf het in aanleg zijnde P + R-terrein aan de Fabriekstraat is de foto rechts te bekijken. (Foto's: Theo Vosmeer). Klik op de foto voor een vergroting.


Het elektriciteitshuisje aan de Spoorlaan in Deurne is sinds maandag 24 november jl. aan vier zijden voorzien van wandgrote decoratieve foto’s. Twee van de foto’s zijn historische foto’s uit het archief van Heemkundekring H.N. Ouwerling. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan verfraaiing van het stationsgebied.

De omgeving van het N.S. station in Deurne maakt al jaren een troosteloze indruk. Michel Lintermans heeft enkele jaren geleden het initiatief genomen om daar iets aan te doen. Onderdeel van zijn plan was het grijze elektriciteitshuisje een meer aantrekkelijke uitstraling te geven. Hij wist Prorail te overtuigen van zijn idee en sprokkelde het benodigde geld bij elkaar. Ook nam hij contact op met heemkundekring H.N. Ouwerling, die via de werkgroep Beeld en Geluid voor dat doel twee historische foto's ter beschikking stelde. Op de andere twee wanden zijn hedendaagse foto’s te zien van Deurnese fotografen.

Terug naar Laatste nieuws


Klaas Hendriks wint Pieter Swinkels Wisseltrofee voor derde keer op rijVoorzitter Rob Berkvens overhandigde Klaas Hendriks de Pieter Swinkels Trofee 2014. Hij won de trofee voor het derde jaar op rij. (Foto: Louis Litjens)

 

Het beugeltoernooi om de Pieter Swinkels Wisseltrofee werd op zondag 12 oktober voor de achtste keer gehouden op de beugelbaan achter het heemhuis. Het was uitstekend beugelweer. Er waren zeven deelnemers die elk in 14 ronden mèt en tegen iedere andere deelnemer speelde.

 

In een spannende strijd met minieme verschillen in de eindklassering tussen de nummers 1, 2 en 3 wist Klaas Hendriks voor de derde keer op rij de Pieter Swinkels Wisseltrofee te winnen met 135 punten en 6 winstpartijen. Louis Litjens werd tweede met 132 punten en ook 6 winstpartijen. Pieter Koolen eindigde als derde met eveneens 132 punten; hij won echter een partij minder dan Louis Litjens. De verdere uitslag was: 4. Dick van Hooff met 122 pnt; 5. Thijs Flipsen met 118 pnt; 6. Pieter van de Mortel met 116 pnt; 7. Rob Berkvens met 98 pnt.

 

Meer foto's op onze fotopaginaHet muzikale leven in Deurne

Veel belangstelling bij lezing Bert Beulens

Donderdag 9 oktober verzorgde Bert Beulens voor Heemkundekring H.N. Ouwerling bij Podium in Museum De Wieger in Deurne een boeiende lezing over het muzikale leven in Deurne. Hij schetste de historie en achtergronden van de bloei van het muziekleven in Deurne. Vanaf de oprichting 140 jaar geleden van de Koninklijke Harmonie Deurne tot aan het vijftigjarig bestaan van het Jeugdorkest dat op 15 november 2014 wordt gevierd.

Beulens had zijn lezing gecomponeerd rond voormalig dirigent Dirk Koster van de KHD en zijn verdiensten voor het muzikale leven in Deurne. Hij werd in 1963 vanuit Klaaswaal aangesteld als leraar aan de toenmalige Muziekschool Aaltje Noordewier in Deurne. In 1964 werd hij dirigent van de KHD en van 1972 tot 1981 was hij directeur van de muziekschool. Hij overleed in 2006.

De lezing van Bert Beulens werd geïllustreerd met foto’s. Hans van Hoek bediende de beamer. Er was grote belangstelling voor de lezingn ook van niet leden. Menigeen herkende zichzelf, familie of vrienden in de gepresenteerde foto’s. De lezing riep veel herinneringen op bij de toehoorders. Zelfs kreeg Bert van een aantal van hen nog aanvullende informatie.


Hans Timmers wint Heemkundige Quiz


Juryvoorzitter Theo van Daele overhandigde winnaar Hans Timmers de Kannebuiswisseltrofee


Er waren minder deelnemers dan verwacht, maar de tegenvallende opkomst mocht de pret niet drukken. De competitie was groot tussen de deelnemers aan de Heemkundige Quiz in het Gerardushuis in Walsberg. De organisatie, bestaande uit Theo van Daele, Pieter Koolen, Hans van Hoek, Ludo Boeije en Leny Hendriks, schotelde de deelnemers een middag met pittige vragen over het verleden en heden van Deurne voor. Na een eerste ronde, waarin zich zes finalisten kwalificeerden, werd in de pauze al druk gedebatteerd door de deelnemers over de vragen en de juiste antwoorden. In de tweede ronde wisten zich nog drie deelnemers te plaatsen voor de finale. De tiende finaleplaats was voor Klaas Hendriks. Hij werd uit de inzenders van de juiste oplossing van de filippine in het Weekblad voor Deurne getrokken. Na een nek aan nekrace tussen hem en Hans Timmers moest hij zijn meerdere in Timmers erkennen. Theo van Daele overhandigde de Kannebuiswisseltrofee en een boekenpakket aan een glunderende Hans Timmers. Ook op nummer twee Klaas Hendriks en nummer drie Hettie van Hoek-Goossens lag een boekenpakket te wachten. Thijs Flipsen, de vorige winnaar van de Kannebuiswisseltrofee, moest deze keer genoegen nemen met de tiende plaats. De overige finalisten waren: Jan van Lierop, Loes v.d. Heuvel, Louis Aarts, Riek Aarts, Anja Tabor en Joep Mutsaers.

Zie voor een impressie onze fotopagina

 


Snuffelen op de boeken- en platenmarktBoeken- en platen wisselden zondag 28 september van eigenaar in de tuin van het heemhuis. Daar werd de jaarlijkse boekenmarkt gehouden door de heemkundekring. Leden en andere belangstellenden verkochten er hun overschot aan 'lees- en luistervoer'.


Schenkingen uit nalatenschap Pieter Wiegersma en uit De Wieger

Op 1 september mocht Pieter Koolen namens Heemkundekring H.N. Ouwerling een aantal interessante schenkingen in ontvangst. Ondermeer een bronzen riemgesp uit de vijfde eeuw die Pieter Wiegersma vond bij het Klein Kasteel en een Madonna met Kind uit Museum De Wieger. Heemkundelid Lex van de Haterd schonk de vroeg-Merovingische bronzen riemgesp en een aantal teksten en prenten.

De gesp, teksten en prenten maakten deel uit van de ‘papieren’ erfenis van Pieter Wiegersma waarover Van de Haterd van de erven Wiegersma de beschikking kreeg. Het gaat ondermeer om catalogi van exposities en plattegronden en aanzichten van het Kasteel in Deurne. Deze teksten en prenten zullen op termijn te vinden zijn op docudatadeurne.

 


Riemgesp


  


Klik op foto voor vergroting

De vijfde eeuwse riemgesp, door Pieter Wiegersma gevonden in de tuin van het Klein Kasteel, is gedateerd door het Groninger Instituut voor Archeologie. De gesp wordt in kennerskringen een absoluut topstuk uit de vroeg-Merovingische tijd genoemd en zal in het Heemhuis ten toon worden gesteld.

Madonna met Kind


Foto: Hans van Hoek; klik op foto voor vergroting


Peter Aarts overhandigde Pieter Koolen namens Museum De Wieger een Madonna met Kind in een houten kast met glazen voorfront. Museum De Wieger is gevestigd in het vroegere woonhuis van dokter-schilder Hendrik Wiegersma, vader van Pieter Wiegersma. Pieter Koolen trof in de door Lex van de Haterd geschonken documentatie het tijdschrift Handenarbeid aan met daarin een artikel met de titel De Wieger van de priester Jean Adams. Daarin schrijft hij: "Boven de trap, op de gang is als op een altaar een Lieve Vrouw neergezet. In zijde en brokaat gekleed, troont zij daar in haar geluk om haar Kindje tussen koperen kaarsenluchters en is in haar Spaanse stijl de huiszegen van ‘De Wieger’.” Koolen: "Waarschijnlijk hebben we met deze madonna dus een beeld in handen gekregen, dat historisch gezien ten nauwste met Huize De Wieger verbonden is.” Ook de Madonna met Kind zal in het Heemhuis te zien zijn.


 

Neem deel aan Heemkundige Quiz

Zondag 5 oktober houdt Heemkundekring H.N. Ouwerling van 13.30 tot 17.00 uur voor de derde keer een grootschalige Heemkundige Quiz voor iedereen die interesse heeft in de geschiedenis van de gemeente Deurne. Een quiz voor leden en niet-leden. Het evenement wordt gehouden in het Gerardushuis, Parkstraat 2 in Walsberg. Deelnemers kunnen zich vanaf nu aanmelden. Met de oplossing van onderstaande filippine is bovendien rechtstreeks een finaleplaats verdienen.


De heemkundekring verwacht een grote belangstelling voor de quiz, die zowel in 2004 als in 2009 een enorm succes was. De quiz wordt traditioneel gehouden in de Maand van de Geschiedenis, die dit jaar het thema Vriend en Vijand heeft. Een thema dat van alle tijden is, zoals blijkt uit de herdenkingen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Maar ook uit de oorlogen die momenteel in diverse werelddelen woeden.
De vragen in de Heemkundige Quiz in Deurne zullen zich echter niet beperken tot dit thema. Er zal een veelheid aan onderwerpen over de eigen leefomgeving aan bod komen. De vragen, deels geïllustreerd met historische foto’s en afbeeldingen, zullen een uitdaging zijn voor iedereen die in de cultuur en het verleden en heden van Deurne geïnteresseerd is. Een tip: raadpleeg www.deurnewiki.nl ter voorbereiding van uw deelname.

Zondag 5 oktober is de zaal open vanaf 13.30 uur. Rond 13.45 uur is er een uitleg over de quiz, die om precies 14.00 uur start. Overigens zijn ook supporters en andere belangstellenden welkom.


Maximaal 100 deelnemers
Inzet is de Kannebuis-wisseltrofee, die in 2009 gewonnen werd door Thijs Flipsen. Er kunnen maximaal 100 kandidaten aan de quiz deelnemen. Wie zijn kans wil wagen, kan zich aanmelden via info@heemkundekringdeurne.nl of bij het Heemhuis, Stationsstraat 73, 5751
HC Deurne. Wie het eerst komt, het eerst maalt.
De finale wordt gespeeld met 10 kandidaten. Er is een eerste ronde met circa 60 meerkeuzevragen. Uit deze ronde kwalificeert zich een aantal deelnemers rechtstreeks voor de finale. Uit een extra tweede ronde met ja/nee-vragen zullen nog enkele kandidaten
geselecteerd worden als finalist.


10e finaleplaats
De 10e finaleplaats is te verdienen met de juiste oplossing van onderstaande filippine. De
oplossing moet vóór 25 september, voorzien van naam, adres en telefoonnummer, naar het
eerder genoemde e-mailadres of het Heemhuis worden gestuurd. Uit de inzenders van het
juiste antwoord zal de organisatie de 10e finalist trekken.


Presentatie en jury
De presentatie van de Heemkundige Quiz is in handen van Theo van Daele. Quizmasters zijn
Hans van Hoek en Pieter Koolen. De jury onder voorzitterschap van Theo van Daele bestaat
uit Ludo Boeije, Leny Hendriks en Hans van Hoek. De prijsuitreiking wordt rond 16.45 uur
verwacht.

Filippine
Klik op afbeelding voor vergroting


Opening huidige tentoonstelling Deurne 70 jaar bevrijdLinks: Josée van der Loo (rechts) van de werkgroep Tentoonstellingen in gesprek met Joan Ogg, de dochter van Jack Ogg.
Rechts: Jeremy Foster (rechts) bij de opening van de tentoonstelling. Naast hem voorzitter Rob Berkvens. (Foto’s: Hans van Hoek)

Op woensdag 24 september 2014 werd in het heemhuis de tentoonstelling Deurne 70 jaar bevrijd onder grote belangstelling geopend. Onder de gasten mensen die tentoonstellingsmateriaal beschikbaar hadden gesteld of een verhaal hadden verteld. Namens de gemeente was wethouder Nicole Lemlijn aanwezig. Maar ook speciale gasten. De heer Swinkels, zoon van verzetsheldin Truus van Geneijgen, en zijn vrouw. De heer Jeremy Foster en zijn echtgenote. Hij is de zoon van Georg Foster, die op 24 september 1944, de dag dat Deurne bevrijd werd, door een sluipschutter in de Kerkstraat werd gedood. Richard Schoutissen die op zijn website oorlogslachtoffers in ‘beeld’ brengt, bracht mevrouw Ogg, haar dochter, schoonzoon en kleinkinderen mee. Haar vader de Canadees John, roepnaam Jack, Ogg sneuvelde op dezelfde dag aan de Bakelseweg. De tentoonstelling is gezien de vele positieve reactie verlengd tot en met 25 januari 2015.

In zijn openingswoord sprak voorzitter Rob Berkvens zijn verbazing uit over het gegeven dat naast de heemkundekring geen enkele instantie aandacht besteedde aan de bevrijding van Deurne in 1944. Wethouder Lemlijn bedankte vervolgens de heemkundekring voor het organiseren van de herdenkingstentoonstelling. Zij voegde daar aan toe: "70 Jaar na de bevrijding is de wereld nog steeds niet veilig. Het toenemend geweld in de wereld baart iedereen steeds meer zorgen, omdat het sluipend naderbij komt.”

Kind van een soldaat
Jeremy Foster vertelde in een indrukwekkende toespraak over de impact die het vroege overlijden van zijn vader, en de omstandigheden waarin dat gebeurde, gehad heeft op het gezin Foster. Jeremy Foster: "Wij zijn vereerd met de uitnodiging voor deze gelegenheid. Graag zou ik wat willen zeggen over de impact die de dood van mijn vader op mijn leven heeft gehad. Die impact was natuurlijk enorm en heeft mijn leven gevormd en gekleurd. Mijn ervaring is helaas niet uniek. Ik ben één van de tienduizenden in Europa en in de wereld die hetzelfde hebben meegemaakt. En erger nog, elke dag komen er meer bij. Mijn band met Deurne is uniek en speciaal. Mijn vader was geen soldaat, hij was accountant van beroep, maar stierf wel als soldaat. Hij werd opgeroepen in maart 1943 en landde in Frankrijk op 20 augustus 1944. Daarna volgden vijf weken van actieve dienst; vechtend door Frankrijk en België - vooral Antwerpen - en dan naar Deurne en zijn dood. Mijn moeder was daarna radeloos van verdriet, een verdriet dat zij de rest van haar leven heeft meegedragen. Toen kwam de angst, niet in plaats van het verdriet maar daar bovenop. De angst voor eenzaamheid, onzekerheid en het onbekende voor ons beiden. Vanwege haar verdriet werden de onderwerpen oorlog en de dood van mijn vader thuis verdrongen en ben ik nooit in staat geweest daarover met mijn moeder te praten. Toen ik 9 jaar was, ben ik naar een kostschool gestuurd en heb daarna eigenlijk nooit meer een thuis gehad.
Velen van u zullen zich realiseren dat men een ouder niet alleen als kind mist, maar ook als volwassene. Niet alleen als kind de grote sterke hand om je vast te houden, maar ook bij alle levensproblemen, groot en klein. Er is echter een goed einde aan dit verhaal. Ik werd me opnieuw bewust van mijn vader in 2009 toen ik voor het eerst in contact kwam met Theo van de Mortel. Zijn volharding om me op te sporen leidde tot een nieuwe verstandhouding en relatie met mijn vader. Zo ontstond ook de vriendschap met Theo en Tiny en met Willy en Lies Vermazeren en leerde ik een goed en degelijk Deurne kennen. Mijn vader had ook ergens anders kunnen sneuvelen, tussen de puinhopen van Antwerpen of naamloos ergens langs de weg, maar als hij dan toch moest sterven dan had hij dat niet op een betere plaats en tussen vriendelijkere mensen kunnen doen. Dank u allen en dank je wel Deurne.” (Vertaling Theo van de Mortel)
Jeremy Foster verrichtte na zijn toespraak de openingshandeling. Hij verwijderde de vlag voor de vitrine waarin eer werd bewezen aan zijn vader en aan John Ogg. Onze Engelse gasten bleken erg onder de indruk van hetgeen in de tentoonstelling te zien is en hun reacties waren hartverwarmend. Ook de andere gasten bekeken de expositie met veel belangstelling. Daarna werd er nog gezellig nagepraat.
De expositie is elke dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur en elke tweede en vierde zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur vrij te bezoeken.
(Voor meer informatie over WO II in Deurne: www.deurnewiki.nl en www.oorlogsslachtoffers.nl)
---------------------------------------------------
P.S. Op 30 september bereikte ons vanuit Engeland nog een dankwoord van Jeremy Foster:

"Ik wil de Heemkundekring graag bedanken voor de uitnodiging de expositie Deurne 70 jaar bevrijd afgelopen week te openen. Het gastvrij welkom dat u mij en mijn vrouw bereidde, was een voorbeeld van de vriendelijkheid die we hebben ervaren tijdens al onze eerdere bezoeken aan Deurne. De onderwerpen in de expositie hebben onze interesse in verschillende aspecten van uw gemeenschap tijdens de oorlogstijd aangewakkerd. Wij zullen ze verder gaan verkennen. De beste wensen voor uw vereniging en al haar leden."


Jeremy Foster opent tentoonstelling Deurne 70 jaar bevrijd


Het Haageind in 1944, Engelse soldaten in een Loydcarrier en voetsoldaten van het derde bataljon Mommouthers Regiment. De eerste voetsoldaat heeft een brenngun. Zo’n troep infanterie bestond uit ongeveer dertig militairen. Links de fietswinkel en het café van Van de Kerkhof (‘de Keers’). Foto: collectie Ruud Wildekamp. (Klik op foto's voor vergroting)


Op woensdag 24 september opent Jeremy Foster om 19.30 uur samen met cultuurwethouder Nicole Lemlijn in het heemhuis aan de Stationsstraat 73 in Deurne de tentoonstelling: Deurne 70 jaar bevrijd. De tentoonstelling loopt tot en met 23 november 2014.

Jeremy Foster is de zoon van George Foster, de Engelse militair die door een Duitse sluipschutter in de Kerkstraat werd doodgeschoten op de dag dat het centrum van Deurne, en ook Vlierden, zeventig jaar geleden van de Duitse bezetting bevrijd werden. De tentoonstelling richt zich op die 24e september 1944, maar besteedt ook aandacht aan de bange dagen daarna voor de dorpen Helenaveen, Liessel en Neerkant. Die konden pas ruim een maand later definitief hun vrijheid vieren.

Naast vreugde was er veel ellende en verdriet. De bevrijding had ook een keerzijde. Kapotgeschoten dorpskernen, gesneuvelden en gebrek aan alles. Daarna volgde langzaam de wederopbouw. Al deze facetten komen in deze tentoonstelling aan de orde. Meer informatie over de persoon George Foster en de bevrijding is ook terug te vinden in onze historische encyclopedie www.deurnewiki.nl

De expositie is elke dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur en elke tweede en vierde zondag van de maand tussen 14.00 en 17.00 uur vrij te bezichtigen.Links: Bevrijdingsoptocht in de Molenstraat, Deurne, 1945. Vlnr. Willemke van den Einden alias Willemke Timmer en voerman W. van Griensven. Het portret van Koningin Wilhelmina 180 x 150cm groot, was geschilderd door Cor van der Voort. Op de achtergrond rechts de Sint-Willibrorduskerk, die gedeeltelijk in de steigers stond. Foto: collectie Frans Gloudemans.

Rechts: Bevrijdingsoptocht in de Stationsstraat, Deurne, 1945. Voor het huis van kapper Seuren en rechts huize Petersburg. Tekst: Hedenmiddag om 3 uur vers varkensvlees op geldige bon. Pakpapier meebrengen. Zegt het voort. Foto: collectie familie Wassenberg-van Rijt.

 


Historische fotowandelexpositie Tijdlijn


Foto's heemkundekring; coll. Frans Gloudemans. Deze foto's zijn niet opgenomen in de route.


Met de titel Tijdlijn Deurne is op zondag 29 juni in het heemhuis aan de Stationsstraat 73 een bijzondere tentoonstelling geopend: een wandelroute door het centrum van Deurne, waarin tot 24 augustus in totaal honderdvijftig oude foto's van historische straatbeelden op groot formaat worden getoond. De foto's zijn verzameld door leden van heemkundekring H.N. Ouwerling.

Een folder met een routebeschrijving is tijdens Tijdlijn Deurne ondermeer verkrijgbaar bij het heemhuis, de VVV en De Wieger en wijst belangstellenden kriskras door het centrum de weg. De 'wandelende fototentoonstelling' is een initiatief van vrijwilligers van de heemkundekring, De Wieger, VVV, De Nacht van het Witte Doek, de St.-Willibrorduskerk en het Centrummanagement Deurne. De foto's worden tentoongesteld in etalages en in de buitenlucht; zoveel mogelijk op of in de buurt van de locaties waar de foto's ooit zijn gemaakt. De foto's zijn voorzien van een korte informatieve tekst en een QR-code waarmee op de digitale historische encyclopedie DeurneWiki kennis genomen kan worden van aanvullende informatie.

Opmerkelijke punten zijn bijvoorbeeld de geboortehuizen van de zangeres Aaltje Noordewier en van J.F. Martinet, de jongensschool van de fraters aan de Visser, het patronaatsgebouw Rust Roest aan de Kruisstraat, maar ook winkels van weleer als de Emkabé in de Stationsstraat, Bakker Wouters in de Kerkstraat en het winkeltje van Hanneke Bekkers in de Molenstraat. In het Groot Atelier van De Wieger worden naast historische foto's van Deurne ook foto's uit het verleden van de kerkdorpen gepresenteerd.

Op een aantal foto's is een letter afgedrukt. Alle letters samen vormen een slagzin. De oplossing kan tot en met 24 augustus ingeleverd worden bij het heemhuis, De Wieger of de VVV. Aanleiding voor 'Tijdlijn Deurne' is de Facebook pagina van Erica Vogels met de titel Ge wit dè ge van de geminte Deurze bént, witte ge ôk dè...', die in tweeënhalve maand bijna vierduizend volgers trok.

De organisatie heeft het voornemen om aan deze eerste tijdlijnexpositie van medio oktober tot 1 januari 2015 een vervolg te geven
Expositie: 1964

Van 22 juni tot en met 14 september 2014 was in het heemhuis de expositie 1964 te zien. Herinneringen aan wat er 50 jaar geleden in Nederland en meer in het bijzonder in Deurne en de kerkdorpen gebeurde. Aan de hand van voorwerpen en foto's liet de heemkundekring zien wie in die tijd de bekende Nederlanders en Deurnenaren waren, welk nieuws de pers haalde, waarmee verenigingen zich bezighielden, welke popbandjes speelden in de Deurnese danszalen, maar ook welke gebouwen er in die tijd werden afgebroken en welke nieuwbouw er verrees.

De expositie was voor veel bezoekers aanleiding om nostalgische herinneringen op te halen aan de middelbare schooltijd en het uitgaan in de jonge jaren, maar ook om te discussiëren over de veranderingen die sindsdien plaatsvonden in R.K. Kerk. Onderstaand een impressie van enkele thema's zoals die vorm kregen in de expositie. De foto's zijn van Josée van der Loo. Klik op de foto voor een vergroting.


 


De sterren van de hitlijsten Luisteren naar elkaars herinneringen Modernisering in de R.K. Kerk

Terug naar Laatste nieuws


Bevrijding Deurne op 24 september 1944

Heemkundekring zoekt verhalen, foto’s en voorwerpen voor tentoonstelling

Op 24 september 2014 is het 70 jaar geleden dat Deurne door de geallieerden werd bevrijd van de Duitse bezetter. Heemkundekring H.N. Ouwerling wil naar aanleiding daarvan in het heemhuis aan de Stationsstraat 73 een expositie inrichten. De heemkundekring beschikt al over veel informatie, zoals ook op www.deurnewiki.nl te zien is, maar zou heel blij zijn met foto’s, voorwerpen en verhalen die nog meer vertellen over wat er op en rond die dag in de gemeente Deurne gebeurde.Zowel de kleine als de grote verhalen zijn belangrijk om een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van die bewogen periode aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De heemkundekring realiseert zich dat ouderen nu nog persoonlijk verslag kunnen doen van wat zij toen beleefden. De tijd tikt verder en over een aantal jaren zal die mogelijkheid er niet meer zijn. Verhalen kunnen opgenomen worden en zullen dan tijdens de expositie te beluisteren zijn en wellicht ook persoonlijk verteld kunnen worden.Zeventig jaar na dato zijn mogelijk ook nog niet eerder bekende foto’s uit albums en schoenendozen tevoorschijn gekomen bij het opruimen van kasten en zolders. Evenals documenten, voorwerpen en briefwisselingen. Het zou zo maar kunnen dat tijdens de oorlog of de bevrijding in Deurne -of elders door Deurnenaren- gelegde contacten al een leven lang duren of geduurd hebben. Wat kunnen die contacten de Deurnenaar van nu vertellen. Hoe belangrijk waren of zijn ze in een mensenleven.De heemkundekring hoopt op veel reacties op deze oproep. Iedereen die denkt met een bijdrage de herdenkingstentoonstelling ‘70 jaar bevrijding van Deurne’ completer te kunnen maken, kan contact opnemen met voorzitter Rob Berkvens van Heemkundekring H.N. Ouwerling: via robert13@xs4all.nl of na 18.00 uur via 0492-345124. De expositie in het heemhuis wordt op 24 september geopend door Jeremy Foster; zoon van militair George Foster die op 24 september 1944 door een sluipschutter werd doodgeschoten.


Deurne van honderd jaar geleden; foto's en verhalen gezocht

In D’n Uytbeyndel van oktober 2014 zal uitgebreid aandacht worden besteed aan het Deurne van honderd jaar geleden. Wie kent er nog niet vertelde verhalen over Deurne en haar inwoners aan het begin van de vorige eeuw? Wie heeft er foto’s die interessant kunnen zijn? Hoewel Nederland zich bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 neutraal opstelde en niet in oorlogsgeweld verwikkeld raakte, hebben zuiderburen wel een goed heenkomen gevonden in onze regio. Ook die verhalen wil de heemkundekring graag optekenen.

Misschien zijn er nu, generaties later, zelfs nog steeds contacten. Brieven, dagboeken en foto’s zijn meer dan welkom. Het heemhuis is in de maanden juli en augustus alleen open op dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur en elke 2e en 4e zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur. Men kan ook een afspraak maken via tel. 320709 of met een van de bestuursleden; klik hier-->


Dagexcursie

Zaterdag 5 juli busexcursie naar Breda; Organisatie: werkgroep lezingen en excursies.

Breda is in Nederland de belangrijkste Nassaustad. De voorvaderen van ons koningshuis hebben van 1403 tot en met 1568 van Breda een residentie met grandeur en een grote uitstraling gemaakt. Veel van wat toen gebouwd is (o.a. het kasteel van Breda, de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk, het begijnhof, tientallen hofhuizen en de huidige Waalse Kerk) is nu nog in Breda te zien.

Rondleiding door enkele stadsgidsen van de stichting Gilde De Baronie door het centrum en o.a. de Onze Lieve Vrouwekerk. Tevens bezoek aan de Koninklijke Militaire Academie. Opstapplaats: Station Deurne (zijde St. Jozefparochie/Fabrieksstraat).

Zie voor een verslag van de excursie naar Nassaustad Breda onzefotopagina.


Werkgroep Documentatie is in 2014 opgeheven

Tussenpersoon Documentatie namens het bestuur: Nico Vosmeer.

De werkgroep Documentatie houdt verzamelingen van onder meer krantenknipsels met artikelen over Deurne en haar kerkdorpen bij. Veel knipsels zijn geschonken en er komen steeds nieuwe bij. Ook het actuele nieuws uit de regionale kranten worden zorgvuldig uitgeknipt en ingeplakt. Deze groep wordt dan ook wel eens (gekscherend) de knipselgroep genoemd...

Martien Keunen en Gerrit Vermeulen hebben hun plakboeken beschikbaar gesteld aan de heemkundekring om deze te digitaliseren.

 

Een oude bewaarde krant over Deurne van 28 februari 1959, klik op de foto voor een vergroting.

Om nog meer oude kranten digitaal klik hier>>> te bekijken gebruik dan wel de zoekfunctie.

DocuDataDeurne begon in 2011 met het digitaal beschikbaar stellen van de verzamelingen van de werkgroep Documentatie. DocuDataDeurne heeft in 2014 bijna 24.000 krantenartikelen etc. opgeslagen. Beheerder van deze site is Pieter Koolen. Indien u lid bent van de heemkundekring kunt u hem via mail benaderen om toegang te krijgen. Mail naar pieterkoolen@chello.nl voor een toegangscode.

documentatie wordt gesorteerd juni 2012

Kleinkinderen van heemkundekringleden helpen mee bij de werkgroep documentatie

Een andere interessante website over oud nieuws is het digitale krantenarchief Peel en Maas klik hier>

Het bijhouden en catalogiseren van alles wat verschijnt in kranten en tijdschriften wat van belang is voor Deurne, behoort tot de werkzaamheden. Regelmatig wordt al gebruik gemaakt van deze documentatie, af en toe door scholieren.

Werkgroepleden zijn:

Toos Heinsbergen (contactpersoon)

Catrien Elfrink

Corry Munsters

Mien Jegerings


Keldervloer heemhuis verlaagd

In de kelder van het heemhuis werd de vloer verlaagd en een nieuwe stenen trap geplaatst. Een aantal vrijwilligers van de heemkundekring namelijk Peter van de Westerlo, Louis Litjens, Anton Vissers werkten aan dit intensieve karwei dat in week 14 van 30 maart/6 april gereed was. Een foto-impressie ziet u hier, dat er veel stof bijkwam is duidelijk te zien.


Ereburgerschap voor Jan Hohmann en Tiny Hohmann-van Doorne

De gemeenteraad van Deurne heeft tijdens de raadsvergadering van 11 maart besloten het Ereburgerschap van Deurne toe te kennen aan onze sinds 1989 ereleden de heer en mevrouw Hohmann - van Doorne.

Het is voor het eerst in 36 jaar dat Deurne weer een ereburgerschap toekent.


Cis Althuizen overleden

Beste leden van de heemkundekring en andere lezers. Hierbij delen wij u mee dat ons gewaardeerd lid Cis Althuizen-Holten, 83 jaar, is overleden. Zij was erelid sinds 31 januari 2000.

De uitvaartdienst werd gehouden op vrijdag 14 maart om 10.30 uur in de Sint-Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne waarna de begrafenis plaatsvond op algemene begraafplaats Jacobshof te Deurne. Wij wensen de familie, vrienden en een ieder die door de jaren heen bij haar betrokken was alle sterkte toe.


Klik met uw muis op de afbeelding voor een vergroting

 


Onderscheiding Brabants Heem tijdens jaarvergadering 2014

Voor haar werk achter de schermen voor Heemkundekring H.N. Ouwerling in Deurne heeft stichting Brabants Heem haar zilveren draaginsigne met oorkonde toegekend aan heemkundelid Anneke van Hoek. Brabants Heem stimuleert de heemkundebeoefening, heemkundestudie en onderzoek van de lokale en regionale geschiedenis in Noord-Brabant en ondersteunt aangesloten heemkundige verenigingen in Brabant.

Anneke van Hoek houdt zich al jarenlang bezig met het digitaliseren van historische foto’s. Het digitale fotoarchief van de heemkundekring in Deurne omvat bijna 27.000 foto’s. De toekenning van de onderscheiding maakte voorzitter Rob Berkvens van Heemkundekring H.N. Ouwerling bekend tijdens de jaarvergadering van de heemkundekring op maandag 24 februari jl. in ’t Trefpunt. Harrie Martens uit Liessel zorgde voor een luchtig intermezzo in het Liessels dialect.

Onderhoud en Vrienden

Na goedkeuring van de gebruikelijke jaarverslagen werd Nico Vosmeer bij acclamatie herkozen als penningmeester. Belangrijk aandachtspunt voor 2014 is, naast o.a. de wekelijkse activiteiten en tentoonstellingen in het heemhuis en diverse lezingen bij Podium De Wieger, het onderhoud van het heemhuis aan de Stationsstraat. Tevens zal bestuurslid Gerard van Houdt ter financiële ondersteuning van de activiteiten zich inzetten om het aantal Vrienden van Heemkundekring H.N. Ouwerling te doen groeien.


Grote belangstelling voor lezing van Ed van de Kerkhof

In cultuur gebrachte woeste gronden weer deels teruggegeven aan de natuur.

De belangstelling voor de lezing van oud-journalist Ed van de Kerkhof,lid van onze heemkundekring, over de ontginning van de Deurnese Peel was enorm. Het Groot Atelier van Museum De Wieger in Deurne was donderdagavond 20 januari tot de laatste stoel bezet. Wat heet, elk plekje werd benut om nog een extra stoel of kruk bij te schuiven om niemand teleur te stellen. Van de Kerkhof lardeerde zijn lezing met een aantal anekdotes, onder meer uit een tijd van ver voor het daadwerkelijke officiële begin van de ontginning in opdracht van de provincie in 1911.
In archieven was hij gestuit op voorstellen uit het einde van de achttiende eeuw om in de Peel afwateringskanalen aan te leggen. Daarmee zouden de natte, woeste gronden in cultuur gebracht kunnen worden. Dit in navolging van de ontginning van veengebieden in Groningen. Maar de Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden had daar geen oren naar. De Peel was een uitstekende barrière tussen Frankrijk en de Republiek.Ed van de Kerkhof illustreerde zijn lezing met kaartmateriaal en documenten uit de laatste drie eeuwen
Uit archieven kwamen ook stukken tevoorschijn van deskundigen die zich in de negentiende

eeuw over de situatie in de Peel en de mogelijkheden van het gebied uitlieten. Een aantal bleek wel ‘de klok te hebben horen luiden maar niet precies te weten waar de klepel hing’. De ongeveer honderd toehoorders, sommigen van heinde en verre, kregen een bij tijd en wijle hilarisch inkijkje in de geschiedschrijving. Deze verhalen vormen de achtergrond van het onderzoek van Van de Kerkhof naar de opkomst en ondergang van de boerderij van Wiel Geboers aan de Wilgenroosweg in Liessel.

Ooit een van de mooiste ontginningsboerderijen aan de rand van het veen en nu leeg en verlaten. In afwachting van wat het herstel van het hoogveen door vernatting van de Deurnese Peel als toeristisch attractief natuurgebied gaat brengen. Over dit onderwerp ging het tweede deel van de lezing. Het onderzoek zal resulteren in een boek waaraan Ed van de Kerkhof momenteel werkt.

Het was de eerste keer dat de heemkundekring voor een lezing gebruik maakte van het Groot Atelier in De Wieger. Zie bij de agenda voor de volgende lezingen.

 


Tachtigste D’n Uytbeyndel verschenen

In het najaar van 2013 verscheen de tachtigste Uytbeyndel, het periodiek van onze heemkundekring. Sinds januari 2014 is deze ook verkrijgbaar bij boekhandel Hub Berkers Stationsstraat 42 in Deurne.Nieuw op de site zijn een aantal bidprentjes, klik hier>>> om de pagina te bekijken