Neerkant

Het dorp Neerkant ("de nederkant”, "het uiteinde van de gemeente”) bestond vroeger eigenlijk niet als dorp. Het was een verzameling gehuchten op een smalle zandrug tussen twee moerasgebieden. De gehuchten lagen aan de oude verbindingsweg Meijel – Deurne, en heetten o.a. Heitrak, Moosdijk, Broek, Schelm, Schans en Luttel-Meijel. De historie van een aantal gaat zeker tot in de middeleeuwen terug. Zo ligt een deel van de grachten van de middeleeuwse boerderij Heitrak er nog, aan de Korte Zeilkensweg. De naam Neerkant komt pas rond 1730 in de archieven voor.
Rond 1890 kreeg Neerkant een echte dorpskern, nabij het voormalige gehucht Moosdijk. Met de stichting van de kerk werd Neerkant een zelfstandige parochie, apart van Liessel. Er kwam ook een klooster (St. Vincentiushuis).
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Neerkant zwaar getroffen. Niet iedereen overleefde dit en vele gebouwen, inclusief de kerk, werden verwoest. Met de bouw van een nieuwe kerk na de oorlog kreeg Neerkant een nieuw hart.

Ten noorden van Neerkant stroomt de Heitrakse Loop. Dit is een gegraven waterloop die uitkomt op de Astense Aa. Het laatste riviertje stroomt ten westen van de dekzandrug waar Neerkant op ligt. Tussen het riviertje en Neerkant ligt een langgerekt maar smal bosgebied: De Neerkantse Bossen. Ten zuidwesten ligt de Groote Peel en in het noorden ligt de Heitrakse Peel. In het oosten ligt ook het Peelgebied Het Zinkske, dat deel uitmaakt van de beheerseenheid Deurnsche Peel.

Plaatsnaambord Neerkant, klik op de foto voor een vergroting

Hoewel Neerkant een klein dorp is (circa 2000 inwoners) heeft het altijd een erg muzikale gemeenschap gehad. Er is een fanfare en een jeugdfanfare die in de hoogste klassen uitkomen. Verder is er een drumband en zijn verschillende blaaskapellen.
In de zestiger jaren werd de eerste 'beatband' van Neerkant opgericht met de naam The Settlers.
Voor verdere info over Neerkant...>

In 2007 kwam er een nieuwe Bosatlas van Nederland uit waarin de rubriek streektalen en dialecten ook een kaart met de Brabantse plaatsnamen in carnavalstijd opgenomen.... maar er ontbraken nogal wat namen zoals ook het Ulewappersrijk uit Neerkant.

Juist dat jaar bestond de carnavalsvereniging 44 jaar en men was hard aan het werk om dat jubileum te vieren. Voor de leesbaarheid van de kaart moest de uitgever keuzes maken en werden alleen de grootste plaatsen met hun carnavalsnamen opgenomen. Dat leidde tot vele teleurstellingen waaronder dus ook in Neerkant.

Er kwam geen erratum bij de Bosatlas, maar er kwam een volledige kaart, met alle Brabantse plaatsnamen tijdens carnavalstijd die ter publicatie werd aangeboden aan de drie Brabantse dagbladen namelijk het Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad en BN/De Stem.