logo

Stationsstraat 73
5751 HC Deurne
T: 0493 320709
E: info@heemkundekringdeurne.nl
www.heemkundekringdeurne.nl

Bezoek ook:

deurnewiki.nl    docudeurne

Mensen en de Peelrandbreuk

Woensdag 19 oktober 2022, aanvang 20:00 uur in Den Draai Blasiusstraat 2 Zeilberg.

Entree voor leden gratis. Niet-leden € 3,- 


Breukbewegingen hebben in oostelijk Brabant het landschap voor een belangrijk deel gevormd. Er zijn hoogteverschillen ontstaan en de waterhuishouding is sterk beïnvloed.

Andere aspecten

Ook nog andere aspecten hadden invloed op de manier waarop mensen het landschap gebruikten en beleefden. In de lezing wordt ingegaan op allerlei bijzonderheden in de buurt van breuken en de manier waarop mensen daarvan gebruik hebben gemaakt en hoe ze ermee omgingen. Niet de oorzaak van het ontstaan van de Peelrandbreuk en de geologische verschijnselen vormen het zwaartepunt, maar wat je er nu nog van merkt en ziet in het landschap en wat mensen ermee deden. 

Over de spreker 

Jan Timmers is al veel jaren actief op het gebied van lokale en regionale geschiedenis, archeologie en historische geografie. Het is begonnen als hobby, maar heeft geleid tot publicaties en advieswerk. Het interessegebied groeide van Gemert tot oostelijk Brabant en de geschiedenis ván en ín het landschap is de rode draad daarin. Het begint met het ontstaan van het landschap als de basis voor het gebruik en de ontginning ervan. Langzaamaan zet de mens het landschap steeds meer naar zijn hand, waarvan vele historische landschapselementen getuigen. Over dit brede scala aan onderwerpen verzorgt Jan Timmers lezingen. Website: www.jantimmerscultuurhistorie.nl