Lezing 'Een molenaar waait met de wind mee'

Op 9 december 2018 zal in de Wieger Hans van den Broek een voordracht houden met de titel ‘Een molenaar waait met de wind mee’.

Hans heeft veel lezingen gehouden voor heemkundeverenigingen en in geschiedenis geïnteresseerde groepen. Bij zijn naspeuringen kwam hij regelmatig zaken tegen die op het molenaarsvak betrekking hadden. Daarnaast heeft hij jaren geleden Louis Holten en Lau van Deursen geïnterviewd over hun werkzame leven als Deurnese molenaar.

In zijn verhaal zal hij u deelgenoot maken over door hem opgedoken feiten en weetjes.

Aan de orde komen steeds weer oplaaiende discussies over de hoogte van het maalloon, de eerlijkheid van de molenaar, de gewenste waterstand bij een watermolen of waarom molens linksom draaien.

Hij vertelt over de opkomst van de molen en de plek in het landschap en de stad.

Daarnaast maakt hij u deelgenoot van fragmenten uit liedjes en versjes over molenaars, de taal en het malen. Ook hoort u zaken over beroepsziektes en ongelukken, het schonen van graan, molenaarskleding, de beschermheiligen van molenaars en tot slot een wijze raadgeving.

Leuk? Nieuwsgierig geworden? Kom luisteren!

De lezing is op 9 december om 15.00 uur in de Wieger.

U kunt zich voor deze lezing aanmelden via de site van de Wieger >>