logo

Jubileumtentoonstelling De Pelikaan en de heemkundekring  

Tentoonstelling van 8 juli tot en met 28 oktober

 

Zondag 8 juli opent Joep Coppens om 14.30 uur de jubileumtentoonstelling in het heemhuis aan de Stationsstraat 73.  Er wordt aandacht besteed aan de aanleiding voor de oprichting van de nu veertigjarige Heemkundekring H.N. Ouwerling en haar geschiedenis. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 28 oktober tijdens de openingstijden van het heemhuis.


 


  Pelikaan

 

In boerderij De Pelikaan was tot 1914 een brouwerij gevestigd. Na nog enkele jaren als boerderij gefunctioneerd te hebben, kocht de gemeente dit pand. In 1973 kocht Hub van Doorne dit en schonk het aan de Deurnese gemeenschap ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag, samen met een bedrag van 100.000 gulden om het te restaureren en er de muziekschool in te vestigen. 

 

Er werden wel plannen gemaakt maar in 1977 doken de geruchten op dat het pand gesloopt zou worden. Een commissie werd samengesteld waarin ook onze net opgerichte heemkundekring zitting had. Het doel was het behoud van het gezichtsbepalend gebouw en tuin. Helaas, na veel protesten werd de Pelikaan in 1985 gesloopt. Onze heemkundekring bleef bestaan en werd de bewaker van de Deurnese monumenten. Onze voorzitters waren achtereenvolgens: Henk Kweens tot 1978, Joep Coppens tot 1997, Peter van de Westerlo tot 2001, Theo van Daele tot 2007, Rob Berkvens tot 2017 en daarna, tot op heden, Jan Adriaans.