logo

Stationsstraat 73
5751 HC Deurne
T: 0493 320709
E: info@heemkundekringdeurne.nl
www.heemkundekringdeurne.nl

Bezoek ook:

deurnewiki.nl    docudeurne

Foto's 2015

Koortsachtig overleg tijdens Deurne Wittut op 21 november 2015
Het team Café Lutters van de heemkundekring dat deelnam aan de quiz Deurne Wittut op 21 november bestond uit: Hans Timmers, Piet Hoebergen, Hans van Hoek,Thom van de Straaten, Pieter Koolen, Liesbeth van Veghel, Josée van der Loo, Pierre van der Loo, Anton Vissers, Rob Berkvens, Jan Vlemmix, Ludo Boeije, Theo Vosmeer, Jan Bekkers, Cor Slaats en Klaas Hendriks (teamcaptain). Klik op de foto voor een vergroting. (Foto's Nelly van Rijt)Impressie opening expo 75 Jaar KDO en meer! op 8 november 2015

Zondag 8 november heeft voorzitter Leo Cuypers van KDO Deurne de expositie '75 Jaar KDO en meer!' geopend in het Heemhuis. Onderstaand een fotoimpressie van die bijeenkomst. De expositie is te zien tot en met 26 februari 2016.Klik op een foto voor een vergroting

Bij de opening waren ook de broers Leo (85) en
Willy (89) Coolen aanwezig. Jarenlang lid van KDO Deurne en ook artiest in het legendarische Circus 't Hoefke.

(Foto's: Nelly van Rijt)

 
Terug naar Nieuws


Impressie van de Vrijwilligersmiddag op 6 september 2015

Onze Heemkundekring zet elk jaar haar vrijwilligers in het zonnetje; spreekwoordelijk dan. Want of de zon zich op die altijd weer gezellige middag echt laat zien is de vraag. Maar de sfeer is altijd goed en er ontstaan leuke gesprekken tussen die mensen die zich met veel animo inzetten voor het reilen en zeilen binnen onze vereniging en voor de activiteiten die onze heemkundekring zelf of samen met anderen organiseert. Na het welkom door onze voorzitter Rob Berkvens en de verkiezing van de Vrijwilliger van het Jaar, deze keer werd dat Thom van der Straaten, was er volop tijd elkaar te ontmoeten. Onderstaand een impressie. De foto's zijn van Pieter Koolen.


Excursie naar Abdij van Park en het centrum van Leuven

De bestemming van onze grote jaarexcursie op 5 september 2015 was het Abdijcomplex van Park en de historische stad Leuven. Onderstaand een impressie dankzij foto's van Leny Hendriks en Cor Slaats. Was u erbij, dan is het een feest van herkenning. Was u er niet bij, dan ziet u wat u gemist hebt. Een verslagje leest u in de linkerkolom op de pagina Nieuws op deze site.


Links: poortgebouw Abdij van Park. Rechts: gezelschap heemkundekring krijgt op de binnenplaats uitleg van twee lokale gidsen.


De Joh. de Evangelistkerk van de Abdij van Park kent een bouwgeschiedenis die teruggaat tot de 12 eeuw. In de eeuwen daarna is het complex, en ook de kerk, diverse malen verbouwd en uitgebreid.


Vlnr: Prachtig houtsnijwerk in de kerk. Sfeervolle kloostergang met 17e eeuws raam.


De indrukwekkende bibliotheek met ruim 41.000 titels heeft een prachtig gestuct plafond. Een 17e eeuws boek voor geneeskundigen (chirurgijnen) met uitleg over menselijke spiermassa's.


De gevel van het gotische stadhuis van Leuven is versierd met ongeveer 250 beelden uit de 19e eeuw. Een deel van de oorspronkelijke beelden en afgietsels zijn te zien op de zolder.


Links: De houten dakconstructie van het Leuvense stadhuis. Rechts: De burgemeesterskamer.

Lees hier de inleiding van Klaas Hendriks op de excursie naar Leuven

Terug naar NieuwsLouis Litjens wint Johan Engelsbokaal

Zondag 10 mei 2015 werd op de beugelbaan bij het Heemhuis het toernooi voor leden om de Johan Engelsbokaal gehouden. Op een prachtige zondagmiddag in de mooie ambiance van de heemtuin wist Louis Litjens de twaalfde jaarlijkse wedstrijd om deze bokaal te winnen in aanwezigheid van mevrouw Engels, haar zoon en kleindochter. Anton Vissers werd tweede en Pieter Koolen derde.
Links: Louis Litjens in actie tijdens het toernooi om de Johan Engelsbokaal. Verder vlnr: Pieter Koolen, Anton Vissers, Thom van de Straaten en Klaas Hendriks. Rechts: Mevrouw Engels, haar kleindochter en zoon en Thijs Flipsen van de Beugelbaanwerkgroep.
Links: de zoon van Johan Engels reikt onder het toeziend oog van zijn moeder en haar kleindochter de bokaal uit aan Louis Litjens onder applaus van voorzitter Rob Berkvens. Rechts: Mevrouw Engels bekijkt de namen van de eerdere winnaars op de bokaal. Foto's: Nelly van Rijt


Maandag 20 april 2015 

Boeiende lezing over Pieter Brueghel
Links: Pieter Brueghel de Oude, Jagers in de Sneeuw, olieverf op hout, 1565, Kunsthistorisch Museum Wenen
Rechts: Wim van Heugten tijdens zijn lezing met detail van dit schilderij. (Foto: Pieter Koolen)

Donderdag 16 april verzorgde oud-Deurnenaar Wim van Heugten een boeiende lezing over de schilder Pieter Brueghel. De lezing was georganiseerd door Heemkundekring H.N. Ouwerling.

Als klein kind raakte Wim van Heugten in de ban van de schilder Pieter Brueghel. Hij woonde aan de rand van het Brabantse Breugel, tegenover de kerk. Thuis hadden ze een reproductie aan de kamermuur hangen van ‘Jagers in de sneeuw’. Met bezoek maakte vader WAM van Heugten vaak een wandeling naar het Brueghelmonument in het dorp. Hij was ervan overtuigd dat Pieter Brueghel de Oude (1525/1530-1569), vader van Pieter Brueghel de Jonge en Jan Brueghel de Oude, in Breugel geboren moest zijn.
Uit zijn persoonlijk archief liet Wim van Heugten een versje met afbeelding zien, die hij als klein kind had gestempeld omdat hij zo gefascineerd was door zijn dorp met de grote cannidassen, een Canadese populierensoort. Hij geloofde niet in het verhaal van zijn vader, totdat hij in Oirschot een document onder ogen kreeg van de Vlaamse schrijver Felix Timmermans die schreef over het monument in Breugel. Felix Timmermans schreef in 1928 een biografie over Pieter Brueghel met in de inleiding het bekende schilderij ‘De toren van Babel’.
Wim van Heugten ging in op de opties die genoemd worden als geboorteplaats van Pieter Brueghel. Zou hij in Breda geboren zijn of in Kleine- of Grote-Brogel bij Bree in Belgisch Limburg? Hij voerde aan de hand van schilderijen van Brueghel argumenten aan om Breugel als zijn geboorteplaats te bestempelen. De kerken op zijn schilderijen lijken bijvoorbeeld erg veel op de kerken in de Meierij.
Pieter Brueghel wordt wel de opvolger van Jeroen Bosch (1540-1516) genoemd. Zijn schilderkunst kenmerkt zich met strakke lijnen. Mensen hebben weinig gezichtsuitdrukkingen, maar dieren wel. Brueghel reisde via Frankrijk naar Italië en via Zwitserland en Oostenrijk weer terug. Wat hij onderweg zag, is terug te vinden in zijn levensechte schilderijen met veel diepte/perspectief.

Na de pauze belichtte Wim van Heugten enkele categorieën in de schilderkunst van Pieter Brueghel; o.a. dieren, jacht en winterlandschappen. Van Heugten liet ook zien dat het schilderen van mensen Brueghel beter afging dan het schilderen van dieren. Soms kun je je afvragen of het geschilderde dier een hond is of een wolf.
Na afloop ontstond er een levendige discussie. Jammer dat er maar 28 belangstellenden aanwezig waren. De lezing had een groter publiek verdiend.Maandag 23 februari 2015

Impressie van ALV met bestuursverkiezing en lezing van Erik Vink

De Algemene Ledenvergadering in 't Trefpunt in Deurne werd bezocht door zo'n 60 leden. De vergadering met bestuursverkiezing verliep in een goede sfeer. Het jaarverslag 2014 en het financieel verslag werden goedgekeurd. Tevens vond er een bestuursverkiezing plaats. Secretaris Henk van Straaten en penningmeester Nico Vosmeer legden hun functie neer. Zij blijven wel bestuurslid. Karin Akkers en Jan Adriaans werden als nieuwe bestuursleden begroet en Dick van Hooff, Theo van Daele en Leny Hendriks werden herkozen. Karin Akkers zal samen met bestuurslid Gerard van Houdt de functie van secretaris gaan vervullen. Jan Adriaans is onze nieuwe penningmeester.

De concept-notulen van de jaarvergadering volgen later.

Na afloop van de reguliere agenda verzorgde Erik Vink een lezing naar aanleiding van zijn roman Het Dorp, waarvan inmiddels de tweede druk is verschenen. Een boeiende lezing, die hij illustreerde met foto’s. Een lezing, waarin hij verhaalt over hoe zijn ervaringen als journalist in oorlogsgebieden een vervreemdend effect hadden op zijn beleving van de westerse wereld bij terugkomst in Deurne. En hoe hij uiteindelijk die ervaringen een plaats heeft kunnen geven door het bedrijven van ‘vreemdkunde’ tijdens zijn ontdekkingstocht naar de zin van het leven.
Zijn partner Gonnie Feddema zorgde met haar native flutes en een Afrikaans tokkelinstrument en Erik zelf op de djembé voor een passende muzikale omlijsting met mystieke klanken. Zijn lezing Vreemdkunde leest u hier

Onderstaand enkele foto's van vergadering en lezing.
Links: Bedankje voor Henk van Straaten en Nico Vosmeer. Rechts: Karin Akkers en Jan Adriaans.Erik Vink tijdens zijn lezing Vreemdkunde. Zijn partner Gonnie Feddema zorgde samen met hem voor de muzikale omlijsting.


Maandag 19 januari 2015:

Eind verbouwing archeologiekelder komt in zicht

Voorjaar 2014 is begonnen met de verbouwing en herinrichting van de archeologiekelder in het heemhuis. Daarvoor moesten eerst alle archeologische vondsten digitaal opgeslagen en ingepakt worden. Vervolgens werd de betonnen vloer verwijderd en de kelder uitgediept. Daarna kon een nieuwe vloer gestort worden en rondom een bodemtalud worden gemetseld. De kelder werd ook voorzien van een stenen trap. Van de muren werd aan de bovenkant over een hoogte van drie steenlagen het stucwerk verwijderd.
Toen kon het plafond en de balken ontdaan worden van oude verflagen en opnieuw worden geschilderd. Afgelopen weken zijn de muren uitgelijnd en voorzien van wandplaten, waaraan op flexibele hoogten schappen kunnen worden aangehaakt. Vanwege de scheve en soms ook zachte muren is in het maken en bevestigen van het regelwerk veel tijd gaan zitten.
Na veel maandagmiddagen noeste arbeid komt er nu enig zicht op hoe de archeologiekelder er uit kan gaan zien.
In de laatste etappe moet er nog wel het e.e.a. gebeuren: de verlichting moet nog aangelegd worden, de wanden afgewerkt en de schappen aangebracht. Ook de vitrinekast die in het midden van de kelder komt staan, moet nog worden gebouwd.
Er zijn telkens verschillende groepjes mensen bezig geweest met deze verbouwing in fases. Dat waren: Anton Vissers, Louis Litjens, Pieter Koolen, Hans van Hoek, Peter v.d. Westerlo, Pieter v.d. Mortel, Harrie Biemans,Theo van Daele en Tommy. Onderstaande foto's van de huidige stand van de verbouwing zijn van Louis Litjens.