Excursie naar de Halte en Griendtsveen

De middagexcursie van onze heemkundekring gaat dit jaar op zaterdag 8 september 2018 naar de Halte en Griendtsveen.

Het programma start om 12.45 uur en duurt tot ongeveer 15.30 uur. Zorg ervoor dat u op tijd bent. Ieder gaat op eigen gelegenheid, samenkomst op het parkeerterrein in Griendtsveen, net over het Deurnese Kanaal rechts.

U kunt zich vooraf aanmelden per email i.v.m. aantal deelnemers bij de co÷rdinator van de excursie, Klaas Hendriks, email: klaashendriks@planet.nl

Voor leden van de heemkundekring H.N.Ouwerling is de excursie gratis, niet-leden betalen € 2.50 per persoon. Gebruikt u een rollator of bent u een rolstoelgebruiker? Vermeld dat in de mail bij het aanmelden.

Excursieleiders

De excursie wordt geleid door:

Frans van den Elzen , geboren in Deurne en sinds lange tijd woonachtig in Griendtsveen, houdt zich intensief bezig met de Griendtsveense geschiedenis.
Pieter Koolen is een alom bekende en zeer gerespecteerde Deurnese amateurhistoricus.
Beide heren zijn lid van onze heemkundekring.

De excursie start om 12.45 uur bij de Halte Helenaveen (over het kanaal op de parkeerplaats, rechts). Pieter Koolen verzorgt hier een inleiding over het vroegere Peellandschap en de verandering, gedurende de afgelopen 170 jaar. Daarbij komen ook  de oude peelwegen aan bod, de daar aanwezige grenspunten, de aanleg van de spoorweg en van het Kanaal van Deurne. Ook komen de bijenteelt, de boekweitteelt, de verpachting van Peelveldjes en de grootschalige vervening door Steegh en Esser en  door de gemeente Deurne ter sprake.

Daarna verzorgt Frans van den Elzen een rondleiding van ruim anderhalve kilometer door Griendtsveen.

Griendtsveen is een bijzonder dorp binnen de gemeente Horst. Het heeft een relatief korte geschiedenis. Gesticht als veendorp om het turfwinningsgebeuren mogelijk te maken. Het is gesticht door particulieren (De familie van der Griendt). Toen er een einde kwam aan het turfsteken en het belang van de eigenaren verdween, bleef Griendtsveen bestaan.

De ge´soleerde ligging maakte het mogelijk dat het eigene van het dorp bleef en zich zelfs ontwikkelde. Dit geldt voor de ruimtelijke ordening, de sociale verhoudingen en ook voor het natuurlijke milieu.

Kantoorgebouw