Dagexcursie 9 juli 2022 - Elst en Pannerden

Na enkele excursie-loze jaren hebben we de draad weer opgepakt en zijn de voorbereidingen inmiddels zo goed als afgerond. Deze keer gaat onze jaarlijkse dagexcursie (net als 2 jaar geleden de bedoeling was) naar verschillende locaties in het oostelijk deel van de Betuwe. De hoofdpunten van deze excursie zijn bezoeken aan het Tempel/Kerk museum in Elst  in de voormiddag en aan het meest oostelijk gelegen punt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, Fort Pannerden, in de namiddag.

-  Na een busreis van een uur start ons jaarlijkse uitstapje met de gebruikelijke activiteit, het nuttigen van koffie met gebak. Dit gaat zich voltrekken op een prachtige locatie: "De herberg bij Kasteel Doornenburg”. Dit is een van de grootste en meest authentieke kastelen van Nederland. Het ligt in de bedoeling om vóór de koffie nog even rond dat slot te wandelen.

-  Hierna stappen we de bus weer in om ons naar Elst te laten brengen. In dit grote Gelderse dorp bezoeken we het Tempel/kerk Museum in de Sint Maartenskerk. (www.tempelkerkmuseum.nl). Onder deze kerk zijn fundamenten van 2 Romeinse tempels aangetroffen. Deze behoren tot de grootste die ten noorden van de Alpen gevonden zijn. Het zouden wel eens de eerste stenen gebouwen van betekenis in onze streken geweest kunnen zijn! Tussen Heerlen (Romeins badhuis) en Elst bestaat hierover onenigheid. Verder zijn er ook restanten van opeenvolgende Middeleeuwse kerken en van een 10e-eeuws graf van het zogenaamde Meisje van Elst. Ook bevinden zich in de zijbeuk vitrines met archeologische objecten. We krijgen hier een rondleiding van kundige gidsen.

- Om ca 13.00 uur is het tijd om te gaan lunchen. Hiervoor is "Het wapen van Elst” geselecteerd. Dit restaurant bevindt zich op loopafstand van het Tempel/Kerk Museum.

- Met een gevulde maag worden we daarna naar het oostelijkste puntje van de Betuwe gereden voor onze tweede hoofdactiviteit, een bezoek aan Fort Pannerden. Gelegen tussen de Waal en het Pannerdesch Kanaal vind je dit bijzondere fort met een lange geschiedenis. Het fort is in de jaren 70 van de 19e eeuw gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie met als functie de vijand tegenhouden die over de Waal ons land wilde aanvallen en ook om te voorkomen dat het Pannerdesch Kanaal werd afgedamd en de Nieuwe Hollandse Waterlinie zo zonder water zou komen te zitten. In de Tweede Wereldoorlog werd het fort bezet door de Duitsers en na de oorlog was het een bron van bouwmaterialen én stortplaats van puin en munitie. In 2000 werd het fort gekraakt om zo het fort voor verval te behoeden. Vanaf 2008 werd het fort gerenoveerd door de Vrienden van Fort Pannerden. Professionele gidsen verzorgen daar voor ons een rondleiding. Als de tijd het toelaat nemen we daar ook nog een afscheidsdrankje.

- Om 8:00 uur precies vertrekken we vanaf de achterzijde NS-station Deurne-Fabriekstraat met een touringcar van Hebben uit Liessel. Svp om 7:45 bij de opstapplaats zijn!

- Omstreeks 18:30: Aankomst in Deurne aan de achterzijde NS-station Deurne-Fabriekstraat.

Kosten per persoon € 50,- voor leden en € 55,- voor niet leden.  Aanmelden kan alléén door het overmaken van dit bedrag op onze rekening NL86 RABO 0129003948 onder vermelding van: Excursie Betuwe.

De reis gaat door bij minimaal 45 deelnemers. Mocht de reis niet doorgaan dan worden de reeds betaalde deelnamekosten teruggestort. Er kunnen ca 50 deelnemers mee. Voor deelname geldt de volgorde van aanmelding. Dus, wie het eerste komt, het eerst maalt.

Deadline van opgave is 20 mei 2022. Bij overboeking van het maximale aantal worden, als u daarom niet mee kunt, uw overgemaakte deelnamekosten eveneens teruggestort. In een latere nieuwsbrief (mei/juni) leest u over de stand van zaken.

Voor meer informatie stuurt u een mail naar: klaashendriks@planet.nl  Bent u niet in de gelegenheid om te mailen? Neem dan telefonisch contact op met de coördinator Klaas Hendriks via telefoonnummer: 06- 15 17 04 30 (na 18.00 uur).

Het belooft als vanouds een mooie en leerzame dag te worden!

Werkgroep Lezingen en Excursies.