logo

Beeld en geluid

De werkgroep Beeld en geluid conserveert het beeldarchief, bestaande uit foto's, dia's, film- en videobeelden en ander beelddragend materiaal zoals glasnegatieven.  Het materiaal wordt gedigitaliseerd en gerubriceerd om het op een effectieve manier te kunnen raadplegen. De originele foto's worden zo veel mogelijk beschermd en systematisch opgeborgen in zuurvrije plastic tassen. 

Leden van de werkgroep verzorgen het scannen en invoeren van de fotogegevens, en tevens het opbergen van het beeldmateriaal. Een ander neemt het printen van het gescande materiaal en het invoeren van de gebouwen voor zijn rekening.

Relevante gegevens als jaartallen en namen van personen worden zoveel mogelijk vermeld. E lke donderdagochtend bekijkt een grote groep vrijwilligers foto's om nog ontbrekende gegevens aan te vullen.  

De foto’s worden zowel in een hoge als een lage resolutie gescand. De foto's in lage resolutie zijn voor derden digitaal ter inzage. Foto's in hoge resolutie worden alleen na schriftelijke toestemming van de eigenaar (Heemkundekring, particulier, archief en / of bedrijf) digitaal ter beschikking gesteld aan derden; bijvoorbeeld voor illustratie van onderzoek, publicaties en tentoonstellingen.

Van dit digitaal beeldarchief maken ook de werkgroepen Tentoonstellingen, Monumenten, onze website, Deurnewiki en de redactie van ons tijdschrift D'n Uytbeyndel gebruik.  Via Deurnewiki  zijn de fotobestanden sinds april 2013 voor iedereen toegankelijk. De rubriek   Wie wat waar   is hier ook te vinden.  Het Weekblad voor Deurne plaatst in deze rubriek regelmatig een foto met een oproep voor nadere, nog steeds ontbrekende gegevens.  


Bijna iedere donderdagmorgen zit het heemhuis vol om oude foto’s te bekijken en te zien of er bekenden op staan. 
Heeft u wellicht nog oude foto’s en/of filmbeelden over Deurne en haar kerkdorpen bewaard? Het beeldarchief van Heemkundekring H.N. Ouwerling is altijd op zoek naar historische beelden. Wilt u dan zo vriendelijk zijn om deze te scannen en het bestand te mailen naar: info@deurnewiki.nl. 
Wij zijn ook graag bereid de betreffende foto's zelf te scannen. U krijgt dan van ons natuurlijk de gedigitaliseerde bestanden voor eigen gebruik. 
 
Om historische film- en videobeelden over Deurne via het internet te kunnen ontsluiten heeft Heemkundekring H.N. Ouwerling een eigen YouTube kanaal geopend.

Tussenpersoon namens het bestuur: 

  •  Thom van den Straaten

Werkgroepleden

  • contactpersoon Hans van Hoek 
  • Thijs Flipsen
  • Anneke van Hoek
  • Pieter Koolen