Algemeen

Onze heemkundekring heeft een werkgebied dat samenvalt met de grenzen van de huidige gemeente Deurne in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Met enige regelmaat wordt dit Deurne van ons met de plaats Deurne in BelgiŽ vlakbij Antwerpen verward.

Het Heemhuis, gelegen aan de Stationsstraat 73 in Deurne, biedt onze vereniging onderdak. Heemkundekring H.N. Ouwerling bestaat uit ruim vierhonderd leden, een bestuur en diverse werkgroepen. Zie voor meer informatie over onze werkgroepen de button Werkgroepen in het hoofdmenu.

Door de vele deskundigen die zowel intern als extern aan Heemkundekring H.N. Ouwerling verbonden zijn, is de heemkundekring op velerlei vlakken het belangrijkste kenniscentrum voor de Deurnese historie, zoals de diversiteit van de werkgroepen aangeeft. Ook zijn er kennisgebieden die niet door werkgroepen gedekt worden, zoals de toponymische (plaatsnaamkundige) en historisch-geografische ontwikkelingen van de gemeente Deurne. De onderzoekers van deze facetten staan evenwel in nauw contact met onze Heemkundekring.

Aanbieden van archiefstukken

Mocht u materiaal (archiefstukken, boeken, krantenknipsels, foto's, filmmateriaal, etc.) over Deurne en haar kerkdorpen in uw bezit hebben, dan zou u kunnen besluiten om dit aan te bieden aan Heemkundekring H.N. Ouwerling. Indien van toegevoegde waarde voor het heemkundig erfgoed zullen wij dat materiaal/die informatie graag digitaliseren, zodat het voor toekomstige generaties bewaard blijft.

Ook tips zijn welkom. Loop eens binnen tijdens onze  openingstijden  of maak een afspraak via info@heemkundekringdeurne.nl

Vanwege onze beperkte archiefruimte zijn wij slechts bij hoge uitzondering in de gelegenheid het door u aangeleverde materiaal in fysieke staat op te nemen in ons archief. Wij betreuren dat zeer en zijn op zoek naar een oplossing voor dit ruimteprobleem. Kunt u ons helpen?