logo

Activiteiten die in 2013 geweest zijn

 

 • Maandagavond 7 januari 2013 aanvang 20.00 uur Thema "Historie van de avifauna van de peel” spreker Boena van Noorden. Locatie in het Klok & Peel Museum Asten Adres Ostadestraat 23 Asten.Zie ook bij persberichten
 • Op donderdag 17 januari hield Bas Bierkens uit Eindhoven een lezing met het thema "boter bij de vleet”. Deze lezing vond plaats om 20.00 uur in Den Vergulden Helm, aan de Stationsstraat 76 in Deurne.
 • Maandagavond 28 januari aanvang 20.00 uur lezing in het Klok & Peel Museum Asten Adres Ostadestraat 23 Asten. Thema "De ecologische historie van de Peel”spreker Piet van de Munckhof. Aanmelden bij h.vandelaarschot@rhc-eindhoven.nl of telefonisch 040-26 49 974 / 040-26 49 940.
 • Op donderdag 21 februari aanvang 20.00 uur gaf Jan Roymans "Beekarcheoloog” een lezing met het thema Archeologie en natuur. Vanuit de archeologie groep Raab begeleidt hij de werkzaamheden bij het beekherstel Astense Aa. Deze lezing vond plaats in Den Vergulden Helm aan de Stationsstraat 76 in Deurne. Deze lezing was voor zowel de leden van de heemkundekring H.N.Ouwerling en voor de leden van de heemkundekring "De Vonder "Asten/Someren gratis. Niet leden betaalden €2.50

lezing met beelden over de Astense Aa
 • Maandagavond 25 februari was de algemene ledenvergadering (ALV) aanvang 20.00 uur: Locatie: 't Trefpunt Heuvelstraat 8 Deurne.
 • Zaterdagmorgen 2 maart a.s. was de lang verwachte busexcursie, zie bij persberichten voor meer informatie.
 • Op donderdag 21 maart hield Jos Swanenberg (zie persbericht 2013) een lezing met het thema dialecten in Noord Brabant. Deze lezing vond plaats om 20.00 uur in Den Vergulden Helm, aan de Stationsstraat 76 in Deurne.
 • Donderdag 25 april hield Gerard van Houdt een lezing houden met het thema Arm en Rijk. Deze lezing vond plaats in Den Vergulden Helm aan de Stationsstraat 76 in Deurne om 20.00 uur. Voor leden van de heemkundekring H.N.Ouwerling is deze lezing zoals gebruikelijk gratis en  niet leden betaalden € 2.50.
 • TENTOONSTELLING IN HET HEEMHUIS: Van 27 januari t/m 28 april 2013. Theo van Daele opende de tentoonstelling op zondag 27 januari om 14.00 uur.
 • Zondag 28 april om 14.00 uur-17.00 uur de  tijdens de zondagmiddagopenstelling, was er beugelen om de Johan Engels bokaal. Locatie: Heemhuis Stationsstraat 73 Deurne, begeleiding namens de HKK Thijs Flipsen e.a.
 • Op donderdag 23 mei hield Wim van Heugten een lezing  met als thema: Kleef en de omgeving. Deze lezing is tevens een voorbereiding op de dagexcursie van 6 juli. Wim van Heugten is daarbij ook onze reisleider. Deze lezing vond plaats in Den Vergulden Helm aan de Stationsstraat 76 in Deurne.
 • Dinsdag 18 juni schoof Pieter Koolen namens de HKK aan bij het Ondernemerscafé Deurne
  Pieter schonk tijdens zijn presentatie aandacht aan het industrieel erfgoed. Ondernemerscafé Deurne kent een vrije inloop welke begint iedere derde dinsdag van de maand  om 20.30 uur. Daarna is de aanvang 21.00 uur. De avond in Plein Vijf aan de Markt in Deurne heeft een open karakter; ook niet-ondernemers zijn welkom. Een avond waar op informele wijze van gedachte gewisseld wordt over tal van zaken die ondernemend Deurne - van grote bedrijven tot de detailhandel - bezighoudt.
 • Zaterdag 6 juli vond de jaarlijkse dagexcursie plaats. Deze keer was het naar het hertogdom Kleef, reisleider was Wim van Heugten. Een kleine 50-tal heemkundekringleden nam deel aan deze dagtocht.
 • Zondag 25 augustus tussen 14.00 uur en 17.00 uur beugelen om de Pieter Swinkels Trophee  locatie: Heemhuis Stationsstraat 73 Deurne, begeleiding namens de HKK Thijs Flipsen e.a.
 •  Zondag 1 september van 15.00 uur tot 18.00 uur vrijwilligersdag voor alle werkgroepen en hun leden. Graag voor 15 augustus aanmelden via uw contactpersoon of bij Leny Hendriks h.hendriks752@upcmail.nl. Zie bij foto's helemaal onderaan voor een impressie van vorig jaar en bovenaan voor de bijeenkomst van dit jaar.
 • Zondag 15 september Open Monumentendag. In Deurne waren op deze zondag 42 monumenten te bezoeken, in combinatie met inloopconcerten tussen 13.00 en 17.00 uur op een aantal monumentale locaties. .

Open Monumentendag 2013 klik op de foto voor een vergroting

Het Heemhuis was eveneens te bezichtigen, daar presenteerden vanaf 13.00 uur Harry van Lunenberg en René Ziedses des Plantes en Jan van Geffen zich. 

 • Zaterdag 21 september was de kleine excursie naar Aarle- Rixtel, organisatie werkgroep lezingen& excursies.  Men ging met eigen vervoer en startte rond 10.30 uur in het streekmuseum het Pumpke, een in oude stijl gerestaureerde 17 eeuwse kruidenierswinkel. Daar kreeg men om te beginnen koffie/thee en eigen gemaakte appeltaart.

Daarna was er een rondleiding in het museum. Vervolgens ging men naar de Bosscheweg waar Galerie museum Bies sinds 1930 is gevestigd. Marinus Bies was een bekende kunstschilder. In 1972 nam zijn jongste zoon Henk, ook werkzaam als kunstschilder , het huis en atelier over in 2006 gevolgd door wiens enige zoon eveneens kunstschilder en restaurateur is.Na de rondleiding nam men aan de overkant een kijkje in de kapel O.L.Vrouw in ’t Zand.

Het is een eenbeukigebedevaartskapel gesticht rond 1500 en herbouwd in 1597. In de kapel bevindt zich het 16eeeuws pijpaarde mirakel beeldje van Maria. Er hangen nog devotionalia die aan bedevaart herinneren, terwijl vroeger achter het in het bedehuis een drieleuk uit 1518 hing toegeschreven aan Jacobs Cornelisz van Oostzanen. (thans kopie)

De excursie werd afgerond met een bezoek en rondleiding in de heemkamer Barthold van Heessel. Deze heemkundekring in Aarle-Rixtel bestaat 60 jaar en heeft regelmatig wisselende tentoonstellingen. De excursie was rond 16.00 uur afgelopen. Voor een impressie zie bij foto’s.

 

 • Zondag 22 september van 14.00 uur- 17.00 uur was er een druk bezochte boeken- en rommelmarkt in het Heemhuis,  organisator namens de HKK: Thom van der Straaten.

Thom van der Straaten achter een van de boekenkramen
Meer foto's vindt u hier>>> Boekenmarkt


Tentoonstelling Heemhuis

Zondag 23 juni 2013  werd de tentoonstelling "150 jaar St. Ambrosius Peelland” officieel  geopend door de voorzitter de heer M. van HugtenM. van Hugten opent de tentoonstelling en Leny Hendriks, Nico Vosmeer, Piet Jegerings, Rob Berkvens met helemaal rechts Peter van de Westerlo luisteren belangstellend toe.

Van links naar rechts op de foto staan de volgende voorwerpen:
Een verbeterde Symplex-kast (naar een model van de Engelse WBC-kast), een bijenkorf,
een 6-raams kastje (voor een beginnend volkje) en een honingslinger.


Bezoekers konden dan ook kennismaken met hun overheerlijke honing. De tentoonstelling was een onderdeel van de festiviteiten welke de bijenhoudersvereniging organiseerde in haar jubileumjaar. Zij hadden samen met de werkgroep tentoonstellingen van de HKK een mooie tentoonstelling ingericht in de Geitenstal waarmee zij ieder een kijkje gunden in haar geschiedenis. In de tuin van het heemhuis stonden voorbeelden van bijenkasten en gereedschap zoals een honingslinger. (zie foto)

 • Deze tentoonstelling was evenals "100 jaar Huize De Romein” te bezichtigen van 26 mei t/m 22 september 2013 tijdens de openingstijden van het Heemhuis.

 • Op donderdag 10 oktober gaf Simon van Wetten een lezing met als thema: "een criminele lezing”. Deze lezing vond plaats in Den Vergulden Helm aan de Stationsstraat 76 in Deurne.Voor leden van de heemkundekring H.N.Ouwerling was deze lezing gratis en voor niet leden € 2.50. Door het op 28 augustus j.l. bekend geworden faillissement van deze locatie is de lezing verplaatst naar: Sociaal cultuur centrum Den Draai Blasiusstraat 2 5754 AV Deurne/Zeilberg


  Vrijwilliger van het jaar.
  Op 1 september kwamen de vrijwilligers van onze heemkundekring bij elkaar voor de jaarlijkse gezellige vrijwilligersdag. Deze middag werd georganiseerd door Leny Hendriks, Theo van Daele en Rob Berkvens. Het was prima weer dus de opkomst was hoog. Bij de koffie was er de heerlijke kruidkoek van Leny. Rob had gezorgd voor een sneukelbuffet en de drankjes stonden koud.

  In zijn woordje sprak Rob de waardering uit voor het fantastische werk wat de vrijwilligers doen. Maar hij vroeg wel of men zich ook bij klusjes wilde melden. Daar wordt steeds weer een beroep gedaan op dezelfde mensen.

  Leny vroeg de aandacht voor de verkiezing van de vrijwilliger van het jaar. Dit is een nieuw fenomeen. De aanwezige vrijwilligers kozen uit hun midden de vrijwilliger van het jaar. Ieder mocht op drie personen stemmen. Diegene die bovenaan op het stemformulier stond kreeg drie punten, op de tweede plaats twee punten en op de derde plaats een punt.

  De uitslag was: op een gedeelde tweede/derde plaats met beiden 53 punten eindigden Thom van der Straaten en Pieter Koolen. De winnaar met 56 punten was Hans van Hoek.

  Rob Berkvens hing hem de wisselplaquette om waarin zijn naam gegraveerd wordt als vrijwilliger van het jaar 2013.
   


  Rob Berkvens feliciteert Hans van Hoek (foto Anneke Boonstra.)

  Meer impressies van de vrijwilligersdag zie onder foto's

 • Donderdag 21 november was de jaarlijkse filmavond gepland in het Cultuurcentrum Martien Van Doorne aan het Martinetplein 1 in Deurne aanvang 20.00 uur. De werkgroep Beeld en Geluid heeft de voorgaande jaren geëvalueerd en besloten de avond iets anders in te richten. De avond startte met een 2-tal korte filmpjes : "Pottenbakken" en "Kent U ze nog" (St. Jozefparochie 1957).  Het programma werd beëindigd met een ontspannende fotoquiz.