logo

Enorme belangstelling voor 'Rondom de Mussenkeet'  

Volgens een telling van het personeel moeten zondagmiddag 20 oktober een kleine driehonderd belangstellenden regen en wind hebben getrotseerd om in Natuurpoort de Peel aanwezig te zijn bij de feestelijke presentatie van het boek ‘Rondom de Mussenkeet’, een uitgave van Heemkundekring H.N. Ouwerling.  

Een zeer tevreden voorzitter, Jan Adriaans, overhandigde de eerste vier exemplaren aan respectievelijk burgemeester Hilco Mak, Wiel Geboers uit Liessel, Roseriet Kools-Gijsen uit Den Bosch en Lenie van den Eijnden – Aarts uit Deurne. Wiel Geboers kreeg het boek omdat hij zo’n tien jaar geleden de eerste was die de nodige gesprekken had met de auteur, Ed van de Kerkhof, over de geschiedenis van de door Wiels vader, Nol Geboers, gebouwde ontginningsboerderij op de kruising van de Snoertsebaan en de Wilgenroosweg, dichtbij de Soeloop en de Peel. Roseriet Kools-Gijsen is de weduwe van Tij Kools, een van de eerste ijveraars voor het behoud van het laatste restant van de Peel (en tevens mede-oprichter van de Heemkundekring in Deurne). Van de Kerkhof droeg het boek aan hem op. Lenie van den Eijnden-Aarts, woonachtig aan het Leegveld aan de rand van de Peel en dochter van Willem Aarts, ontving het boek voor haar verdiensten bij het totstandkoming van het boek – aanvankelijk bedoeld als brochure, maar uiteindelijk uitgegroeid tot het kloeke boek dat er nu ligt.  

In zijn dankwoord prees burgemeester Mak de inzet van auteur en Heemkundekring en was hij vol lof over ‘Rondom de Mussenkeet’, een boek waar niet alleen de heemkundekring, maar waar heel Deurne trots op kan zijn.  

Voorzitter Adriaans betrok in zijn dankwoord overigens méér leden van de Heemkundekring, onder wie Anneke en Hans van Hoek, die de archieffoto’s voor het boek verzamelden. Ook de archivarissen van het Regionaal Historisch Centrum in Eindhoven, onder wie Deurnenaar Gerard Kuijpers, dankte hij voor hun inzet, alsmede Henk Schriks, vormgever en begeleider van de boekproductie. Een extra pluim op de hoed kregen Cees van den Broek en Hein van Bakel, de eerste vanwege zijn werkzaamheden als eindredacteur en de tweede vanwege de prachtige foto’s die hij voor het boek maakte.  

De muziek werd verzorgd door het duo Harrie Eijkemans en Mario van Ooij, die speciaal voor de presentatie het lied ‘Wij zijn de Moorsoldaten’ hadden ingestudeerd, een lied dat opgedragen werd aan de werklozen uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw die in werkverschaffing een groot deel van de Peel met de schop hebben ontgonnen. "Laat ons vooral niet vergeten hoeveel zweet er tussen Zeilberg en Griendtsveen in de grond zit”, zo hield auteur Van de Kerkhof het publiek voor.

>> Meer over het boek 'Rondom de Mussenkeet'  

‘Rondom de Mussenkeet’ verschijnt in een oplage van duizend stuks. Exemplaren van het boek zijn voor de prijs van € 19,95 te verkrijgen bij het Heemhuis en de Deurnese boekhandels.